Care va fi transportul de călători al viitorului la Botoşani: autobuze electrice şi tramvaie moderne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii din Botoşani vor să investească masiv în transportul local de călători. Aceştia vor să achiziţioneze tramvaie moderne şi autobuze electrice. Fondurile vor fi obţinute prin finanţare europeană.

Şefii de la Primăria Botoşani vor să investească în modernizarea transportului public local de călători. Şi asta fiindcă în momentul de faţă, sistemul de transport public local este asigurat doar de microbuze în regim maxi-taxi şi tramvaie vechi de aproape 30 de ani. 

Calea de rulare a tramvaielor este deasemenea învechită, necesitând reparaţii frecvente. Totodată se mizează pe transport ecologic, tocmai pentru a menţine statutul Botoşaniului,  de oraşul cu cel mai curat aer din România

Autobuze electrice din Cehia

Una dintre variantele luate în calcul de şefii de la Primărie este achiziţionarea de autobuze electrice, care sunt şi economice spun producătorii dar şi ecologice, folosind doar curentul electric. Un astfel de autobuz a fost testat la începutul aceste săptămâni la Botoşani. 

Autobuzul marca Sor a fost adus din Cehia şi a fost pus în circulaţie pentru un traseu de probă pe străzile municipiului Botoşani. Acest autobuz are 80 de locuri şi autonomie în oraş de 180 de kilometri, după care trebuie reîncărcat. Cei care vând autobuzele spun că este în primul rând economic.

 ”Singurul zgomot produs de acest autobuz este al ventilaţiei, după cinci ani de exploatare puterea acumulatorilor scade la 95%, iar costul per kilometru este cu mult sub un kilowat, adică sub 40 de bani”, precizează pentru banulbotosanean, Tudor Şerban, PR managerul firmei care importă asemenea autobuze. Şefii de la Primărie s-au declarat mulţumiţi de autobuzul electric şi se gândesc deja să şi cumpere. Costul unui asemenea autobuz ajunge şi la 300.000 de euro. Pe lângă autobuze vor fi amenajate şi staţii cu borne pentru reîncărcare.

Tramvaie moderne şi un proiect de milioane de euro

Mai precis se intenţionează achiziţionarea a 24 de autobuze eletrice. Alături de acestea, calea de rulare a tramvaielor, veche şi peticită, ar urma să fie înlocuită complet. Odată cu şinele vor fi cumpărate şi 24 de tramvaie moderne. ”În acest proiect, pe lângă materialul rulant pentru transportul cu tramvaie, şi anume 24 de tramvaie, este prevăzută şi achiziţia a 24 de autobuze electrice pentru a completa transportul cu tramvaiele. Am invitat un producător să ne prezinte un astfel de autobuz.”, spune primarul Ovidiu Portariuc. 

Pentru finanţarea întregului proiect, adică 24 de autobuze electrice şi 24 de tramvaie, Primăria vrea să obţină fonduri europene. Mai precis până la sfârşitul anului va fi depus un proiect prin care se speră să se obţină 20 de milioane de euro, necesare reabilitării. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Autobuze electrice în Bucureşti: primul autovehicul a intrat în circulaţie pe linia 104. Pasagerii nu plătesc călătoria

Proiect fantezist în transporturi: linii de troleibuz între Deva şi Hunedoara şi în Valea Jiului, pe fonduri de la UE

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite