Care sunt cei mai buni miei de Paşte. Sfatul specialiştilor pentru cumpărarea celor mai sănătoase exemplare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miei karakul sunt consideraţi cei mai delicioşi FOTO Cosmin Zamfirache
Miei karakul sunt consideraţi cei mai delicioşi FOTO Cosmin Zamfirache

Specialiştii în creştea oilor explică cum să alegem mieii de Paşte şi mai ales când ar trebui sacrificaţi şi cum se gătesc cel mai bine. Crescătorii de la Botoşani recomandă mieii din rasa karakul pentru gustul lor deosebit.

Tradiţia pascală, pe lângă ouăle roşii, include şi consumarea cărnii de miel. Fie la cuptor, fie drob sau la proţap, mielul nu lipseşte prin tradiţie, de pe masa românului de sărbătorile pascale. Cercetătorii şi crescătorii de la Staţiunea de Cercetare Popăuţi, specializată în creşterea şi studierea ovinelor, vin cu o serie de recomandări în privinţa alegerii, sacrificării şi preparării mieilor de Paşte. Tocmai ca să fie o masă delicioasă, aşa cum se aşteptă toată lumea.

Mielul trebuie să aibă măcar o lună

Specialistul Ionică Nechifor, de la Staţiunea de Cercetare Popăuţi care este în acelaşi timp şi cercetător dar şi crescător de oi, spune că mielul nu poate fi mâncat înainte de a împlini o săptămână de viaţă.
„Legislaţia sanitar-veterinară şi cercetările de-a lungul timpului ne spun că mielul care nu poate fi consumat este cel de până la 7 zile. Carnea nu este bună. Explicaţia este simplă, are un conţinut prea mare de toxine. După 7 zile, ea poate fi consumată, dar totuşi nici atunci nu este ideal”, spune Nechifor.

Botoşaneanul, spune că mielul devine o delicatesă abia după 30 de zile şi mai ales dacă are peste 9 kilograme.

”Pentru consumatori le recomand ca mieii să aibă de la circa 9 kilograme până la 20 de kilograme în carcasă. Sunt cei mai de calitate şi consumatorul poate simţi acel gust deosebit. Le recomand ca vârstă să aibă cel puţin 30 de zile şi greutatea, repet, să plece de la 9 kilograme. Atunci jigoul este destul de sănătos.”, spune Nechifor. Specialistul spune că un mielul ideal de Paşte are o vârstă puţin peste 30 de zile şi aproape 20 de kilograme.

Karakulul, cel mai bun de Paşte

Ionică Nechifor, spune că cei mai gustoşi miei pentru o masă de Paşte, sunt cei din rasa Karakul. Deşi nu este o rasă specializată în producţia de carne, ci mai mult pentru pielicele sale unicat, botoşăneanul arată că aceşti miei au cea mai gustoasă carne, cu o densitate şi un gust aparte. „ Carnea de miel din rasa karakul este cea mai delicioasă. Pe textură sau densitatea fibrei, pe jigou este mult mai consistentă ca alte rase.  Este o carne mult mai deasă, cu un procent de carne la randamentul carne-os extraordinar. Un miel karakul este mult mai bun şi mai gustos decât celelalte rase.”, spune Nechifor. De altfel şi arabii, cei interesaţi să importe miei româneşti, consideră karakulul o delicatesă. 

Tocăniţă ca pe vremea bunicilor

Ionică Nechifor dă şi câteva idei de reţete pentru pregătirea mielului de Paşte. După ce a fost ţinut la baiţ, adică în ”baia„ de mirodenii, mielul poate fi gătit în multe feluri. Specialistul botoşănean recomandă în special tocăniţa de miel picantă dar şi o variantă simplă tradiţională. ” O delicatesă este tocăniţa de miel, care este foarte, foarte bună, un pic picană. Eu îmi amintesc, când eram copil, mama ne făcea acel miel, tot un fel de tocăniţă, dar conţinea doar ceapă şi carne de miel, cu piper şi sare şi era extraordinar. Din carne de oaie, putem face multe lucruri. Indicate de asemenea sunt şi reţetele la cuptor.”, spune Nechifor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Crescătorii de oi din România, afectaţi de conflictele din ţările arabe. Care va fi efectul asupra preţului mielului de Paşte

Cât va costa carnea de miel la Paşte. Cioban: „Oaia nu ştie că e duminică, că e ploaie, că e viscol, trebuie să fii lângă ea“

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite