Calvarul lucrărilor la drumul judeţean Iaşi-Botoşani, blocate în instanţă de firma de casă a Primăriei: reproiectare şi avocaţi plătiţi din bani publici

Calvarul lucrărilor la drumul judeţean Iaşi-Botoşani, blocate în instanţă de firma de casă a Primăriei: reproiectare şi avocaţi plătiţi din bani publici

Lucrările la drum vor fi realizate cu fonduri europeni

După ce societatea Euroconstruct a dat în judecată Consiliul Judeţean Iaşi din cauza unui proiect european, instituţia publică trebuie să scoată din vistierie sume importante pentru consultanţă juridică. Mai mult, oficialii CJ au reluat o parte din proiectarea drumului pentru care deja au contractul de finanţare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Firma Euroconstruct, aflată pe muchia falimentului, a acţionat în judecată Consiliul Judeţean (CJ) şi judeţul Iaşi prin preşedintele Cristian Adomniţei. Firma este nemulţumită că din 15 august contractul de execuţie a lucrărilor pe DJ282 Iaşi-Botoşani a fost reziliat. Mai mutle depsre proces citeşti AICI. Primul termen al procesului este pe 18 septembrie. 

Record la Iaşi: constructor ales în doi ani pentru asfaltarea şoselei către Vaslui

"Vom avea cea mai bună apărarea pentru că avem dreptate: firma nu putea termina lucrările la drum în două luni, în condiţiile în care până acum, într-un an şi jumătate, a executat 19% din ea. Vom relua licitaţia, dar până nu se va finaliza procesul nu putem relua lucrările. Voi milita pentru termene cât mai scurte la proces şi voi merge personal în instanţă să pledez pentru dreptate", a spus Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Drumul Iaşi- Botoşani, atribuit firmei Euroconstruct

Acesta a precizat că în condiţii normale, instituţia nu putea contracta servicii juridice externe, dar acesta este un caz limită, în care cel mai scump proiect al judeţului în derulare pe fonduri europene este pus în pericol. Dacă modernizarea nu se termină la timp, CJ va trebui să returneze banii nerambursabili.Contractul fiind de peste 50 de milioane de lei.

Şeful CJ s-a arătat nemulţumit şi de modul în care au fost proiectate lucrările pentru drumul de 38 de kilometri între Ţigănaşi-Vlădeni-Şipote-Plugari. Mai bine de 10% din drum nu a fost inclus în proiectul depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. Practic, oficialii care se ocupă cu gestionarea fondurilor nerambursabile au aprobat în urmă cu 5 ani o documentaţie din care lipsea proiectul tehnic pentru 4,4 kilometri de drum. La acea dată proiectele au fost depuse de Lucian Flaişer, preşedinte al CJ Iaşi în mandatul 2004-2008.

Trei sferturi din drumurile judeţene din Iaşi sunt expirate

"Nu a fost cel mai bun proiect, a fost depus în contratimp pentru a prinde finanţarea europeană. Proiectul este o compilaţie de studii de fezabilitate luate de la primării", a spus Adomniţei.

Consilierii judeţeni au aprobat joi alocarea a 66.860 de lei, fără TVA pentru proiectare la tronsoanele de 2,9 kilometri dintre Şipote şi Plugari şi de 1,5 kilometri de drum care trece prin comuna Plugari.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a vedea cele mai noi informaţii din Capitala Moldovei!


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările