Botoşaniul riscă să devină judeţul gunoaielor. Deşeurile din peste 20 de localităţi au interdicţie la groapa de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 20 de localităţi din judeţul Botoşani riscă să se transforme în gropi de gunoi şi focare de infecţie. Şi asta după ce administratorul gropii de gunoi din municipiul Botoşani, unde sunt aduse deşeurile, le-a interzis accesul camioanelor cu gunoi.

Multă vreme din cauza sărăciei, judeţul Botoşani a fost poreclit de vecini  ”Ţara paielor”. Mai nou Botoşaniul însă poate ajunge şi ”Ţara gunoaielor”. 

Peste 20 de localităţi rurale riscă să fie îngropate în mormanele de gunoaie rezultate de la gospodării. Maşinile care duc deşeurile la groapa de gunoi temporară din municipiul Botoşani au fost întoarse de firma care o administrează, Urban Serv. Motivul invocat de conducerea societăţii de salubrizare este, unul clar. 

”Noi am negociat un preţ la gunoi şi un anumit tip de contract, care presupune ca fiecare primărie din judeţ care aduce gunoiul la Botoşani să plătească şi o taxă pentru depozitare. Am trimis primăriilor noilor contracte cu tariful aprobat prin hotărâre de consiliu local al municipiului Botoşani ca să fie semnate de edili în termen de 15 zile. Noi am trimis contractele la jumătatea lui august. Este jumătatea lui septembrie şi noi nu am primit nici măcar un semn de la 20 de primari. În aceste condiţii interzicem maşinilor cu gunoi din acele localităţi să mai descarce deşeurile la groapa din Botoşani”, spune Simion Drelciuc, directorul de la Urban Serv. 

Directorul de la salubrizare nu este dispus să facă concesii, având în vedere costurile ridicate, pe care acesta spune că le are cu mentenanţa gropii de gunoi.” Eu nu pot să îi primesc fără contract. Nu mă interesează ce fac cu gunoiul. Dacă îi primesc aşa, spun după aceea că nu au

bani

image

şi rămânen în pierdere. S-a stricat de exemplu un buldozer. Am fost nevoiţi să luăm altul cu o jumătate de miliard vechi. De asta ne trebuie banii din aceea taxă. Nu îi primesc până nu încheie contractele”, spune tranşant Drelciuc. 

În aceste condiţii localităţile cu cele mai probleme cu deşeurile sunt Roma şi Broscăuţi. Deşeurile de cele mai multe ori în această situaţie sunt aruncate direct pe câmp, în pâraie sau în gropi de gunoi improvizate la marginea oraşului. Aceste practici, pot duce la apariţia unor focare de infecţie pe lângă sate. Groapa de gunoi din municipiul Botoşani, va fi închisă imediat ce va intra în funcţiune depozitul ecologic de deşeuri cu staţii de sortare de la Stăuceni. Depozitul a fost realizat cu fonduri europene de Consiliul Judeţean.

citiţi şi:

Zeci de dosare cu documente oficiale au fost descoperite la groapa de gunoi a oraşului

Gropa de gunoi a Clujului, „vedetă“ la BBC, a trecut din subordinea Primăriei în cea a Consiliului Judeţean. Autorităţile anunţă că va fi închisă în scurt timp

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite