Botosani: PORTRET/ Versavia Vecliuc, născută să cânte muzică populară

Botosani: PORTRET/ Versavia Vecliuc, născută să cânte muzică populară

Versavia Vecliuc

Interpreta a crescut într-o familie de artişti. Mama sa a cântat în Ansamblul „Ciprian Porumbescu“ din Suceava, iar unchii ei aveau propria fanfară. Botoşăneanca a trăit  printre artişti şi de mică a prins dor de cântecul popular.

Ştiri pe aceeaşi temă

A moştenit vocea şi talentul mamei sale, Adriana Cozorici, o îndrăgită solistă de muzică populară din Suceava.

„În urmă cu 40 de ani, mama făcea parte din Ansamblul «Ciprian Porumbescu», iar cei nouă fraţi ai săi aveau fanfara lor, cunoscută mai ales în Solca drept Fanfara fraţilor Cozmici. Prima dată am urcat pe scenă la vârsta de şapte ani. Am fost îndrumată şi încurajată şi de învăţătorul meu care a remarcat imediat că am voce bună şi cântam pe la toate spectacolele şcolare“, îşi aminteşte artista.

Părinţii au înscris-o la Liceul de Arte „Ştefan Luchian“ din Botoşani unde a studiat canto clasic. „Am avut norocul ca profesoara de canto să fie chiar mătuşa mea, Maria Cojocaru. Pe lângă şcoală mă mai asculta şi acasă ori de câte ori avea ocazia să o facă. Acest lucru mi-a prins bine mai târziu când am dat admintere la Facultatea de Arte, la Bucureşti“, mai  adaugă Versavia Vecliuc.

Se pregăteşte să scoată un album

Anul acesta se pregăteşte să scoată un album care va cuprinde 16 piese culese din folclorul judeţelor Botoşani şi Suceava.

„Sunt piese originale, inspirate din folclor. Albumul este gata, dar încă nu este lansat pe piaţă. Poate în preajma Sărbătorilor de Paşte o să fie lansat, însă acest lucru depinde mult şi de producătorul meu. Am fost ajutată mult de orchestratorii mei, faţii Oleieru, şi de Răzvan Mitoceanu, dirijorul de la «Ciprian Porumbescu». Albumul va conţine piese satirice, de petrecere şi de joc şi sunt convinsă că va avea succes pentru că multe dintre melodii le cânt la nunţi sau în spectacole şi sunt pe placul publiciului“, spune solista. Ca şi pe plan artistic, şi în viaţa familială a avut norocul să trăiască alături de artişti.

A cântat în Italia şi Spania

Soţul său este acordeonist în formaţia Folclor Botoşani, cu care cântă, iar cei doi copii studiază şi ei muzica. „Dumnezeu mi-a dat norocul şi am întâlnit în viaţă un om de muzică. Ne-am întâlnit pe scenă şi de atunci am rămas nedespărţiţi. Copiii au şi ei înclinaţii muzicale. Andreea studiază pianul la Liceul de Arte, iar Florian orga la Şcoala Populară de Ară“, spune cu mândrie Versavia Vecliuc.

Interpreta este cunoscută în toate judeţele din Moldova. Mai mult, a ajuns să fie chemată să cânte chiar şi la nun-ţile românilor stabiliţi în Italia sau Spania. „Viaţa artistică implică şi anumite sacrificii şi eu pot să spun că am reuşit să nu mă îndepărtez de familie.  Am fost plecată să cânt la nunţi în ţară sau la emisiuni de televiziune la Bucureşti şi după spectacol am făcut tot posibilul să mă întorc cât de repede acasă“,  a încheiat artista.

Profil
Născută:
2 februarie 1975, la Botoşani.
Studii: Facultatea de Arte Bucureşti.
Familie: Este căsătorită şi are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Financiar, se poate descurca un artist doar din muzică?
Cu seriozitate maximă şi profesionalism este răsplătit pe măsură. Un artist apreciat este tot timpul solicitat şi are de lucru. De exemplu, eu şi formaţia cu care cânt avem angajamente semnate şi pentru 2012. Un cântăreţ bun poate trăi onorabil, dar trebuie să fie serios.
Ce părere aveţi de avalanşa de artişti de pe piaţa muzicală?
Sfatul meu este ca fiecare artist să-şi studieze bine calităţile vocale şi repertoriul şi apoi să se prezinte în faţa publicului. Apreciez muzica de calitate şi nu cea comercială. Din păcate, mulţi artişti tineri preferă să manelizeze folclorul.

Ce-i place
Îi place tot ce este legat de frumos, dar în special muzica, pentru că îţi dă posibilitatea să recunoşti viaţa în esenţa ei.

Ce nu-i place
Nu-i place făţărnicia. Detestă oamenii care uită de unde au plecat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările