Botoşani: PORTRET: Andreea Arsine, Atleta cu 35 de medalii de aur

Botoşani: PORTRET: Andreea Arsine, Atleta cu 35 de medalii de aur

Botoşani: PORTRET: Andreea Arsine, Atleta cu 35 de medalii de aur

Tânăra botoşăneancă are în palmares peste 50 de premii cucerite la campionatele naţionale şi la cele balcanice de atletism


Andreea Arsine a început să practice atletismul în clasa a V-a, fiind adusă la stadion de tatăl ei. Acesta avea un microbuz cu care a transportat-o la un concurs, alături de câţiva atleţi de la Liceul cu Program Sportiv. Tatăl Andreei a văzut o fată de vârsta ei care a alergat în concurs şi a decis să-şi aducă fiica la stadion pentru a practica şi ea atletismul.

După două săptămâni, antrenoarea Mihaela Ungureanu şi-a dat seama că Andreea are talent şi a început să o pregătească. La mai puţin de un an, au apărut primele medalii.

A adunat 35 de medalii de aur

Talentul îl moşteneşte de la tatăl ei, care încă mai practică atletismul, deşi este trecut de prima tinereţe. Viorel Arsine concurează în competiţiile destinate veteranilor şi are în palmares mai multe medalii cucerite la campionatele naţionale şi balcanice. „Din clasa a V-a, când am început să practic atletismul, şi până acum am obţinut peste 50 de medalii. Exact nu mai ştiu. Cert este că 35 de medalii sunt de aur, iar restul de bronz şi argint“, explică sportiva.

Tânăra a practicat atletismul la Liceul cu Program Sportiv până când a terminat clasa a XII-a. „I-am avut antrenori pe Mihaela Ungureanu şi Florin Melinte. De doi ani sunt legitimată la Clubul Sportiv Botoşani, unde îl am antrenor pe Dan Mighiu“, spune Andreea Arsine. În acest an, botoşăneanca a participat la puţine concursuri naţionale, preferând să se concentreze pe şcoală şi pe serviciu.

Campioană balcanică la întrecerea poştaşilor

A concurat totuşi în proba de 20 de kilometri marş, dar a terminat pe locul şase deoarece nu a făcut o pregătire foarte bună înaintea concursului. Pe data de 8 octombrie, Andreea Arsine a participat la Balcaniada Marşul Factorilor Poştali, care s-a desfăşurat în Turcia. După o cursă de 5.000 de metri în care a condus de la un capăt la altul, tânăra a reuşit să obţină aurul şi a contribuit decisiv la medalia de argint cucerită de echipa naţională a României. „Cursa a fost mult mai uşoară decât mă aşteptam. M-am simţit foarte bine şi am câştigat detaşat. Mă gândeam că va fi o concurenţă mai puternică. Ştiam că sportivele din Turcia sunt foarte bune, dar de această dată am fost mai bine pregătită“, spune Andreea.
Este al doilea titlu balcanic consecutiv cucerit de Andreea în competiţia factorilor poştali, după ce anul trecut a reuşit să câştige medalia de aur la prima participare.  

Profil

Născută: 14 septembrie 1988, Botoşani
Studii: Studentă în anul III la Facultatea de Economie.
Familie: Locuieşte cu părinţii.

Întrebări şi răspunsuri

Îţi propui să practici în continuare atletismul de performanţă?
Personal mi-aş dori, dar e foarte dificil. Am programul de la serviciu, am facultatea şi uneori îmi este destul de greu să fac faţă şi antrenamentelor. O altă problemă este că la CS Botoşani nu prea am parteneri de antrenament şi, în plus, nici condiţiile nu sunt foarte bune. Ne pregătim pe zgură sau asfalt, iar în concurs este pistă sintetică.  

Te gândeşti la o carieră de antrenor?
Deocamdată nu. Încerc să mai practic atletismul atât timp cât voi putea şi totodată să termin facultatea. Pe viitor nu ştiu ce va fi. E posibil.

Ce-i place
„Îmi place să ascult muzică, îmi plac florile şi natura în general. Ascult mai multe genuri de muzică. Nu am o preferinţă. De asemenea îmi place să văd cât mai multe locuri noi din ţară şi din lume“, spune Andreea. În plus, sportiva iubeşte foarte mult câinii. În urmă cu o lună şi-a cumpărat un patruped, pe care a plătit 200 de euro.

Ce nu-i place
Andreea Arsine recunoaşte că este foarte pretenţioasă la mâncare. De multe ori, acest lucru a reprezentat un dezavantaj, mai ales prin cantonamente. Nu-i plac oamenii care nu se ţin de promisiuni.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: