Botoşani: PORTRET/ Anamaria Chelaru, de la Lady Macbeth la Albă ca Zăpada

Botoşani: PORTRET/ Anamaria Chelaru, de la Lady Macbeth  la Albă ca Zăpada

Anamaria Chelaru

Tânăra, înzestrată cu un talent extraordinar, poate mânui cu uşurinţă păpuşi în poveşti celebre sau să încânte publicul cu interpretări shakespeariene de excepţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anamaria Chelaru este o apariţie interesantă pe scena teatrului botoşănean. Desprinsă parcă din romanele lui Cehov, tânăra blondă şi cu ochi albaştri s-a îndrăgostit de teatru încă din adolescenţă, când a făcut parte din trupa Liceului „Grigore Antipa“ din Botoşani.

Ceea ce a fost pasiune la început s-a transformat, peste ani, într-un mod de viaţă. Primul rol pe care l-a primit în adolescenţă a fost în piesa „Ăl de sus“ a lui Ion Băieşu. A fost remarcată imediat de regizorul Cezar Amitroaie, care a sfătuit-o să urmeze cursurile Facultăţii de Teatru de la Iaşi, pe care a absolvit-o în urmă cu doi ani. 

A debutat pe scenă în ultimul an de facultate

În facultate a studiat atât actoria, la clasa profesorului Adi Carauleanu, cât şi arta mânuirii păpuşilor, cu profesorul Călin Chirilă. Ambele specializări i-au marcat evoluţia ca artist. Debutul teatral l-a avut cu rolul Andromaca din piesa „A suferi spre a înţelege“, în care a jucat în ultimul an de facultate şi cu care a plecat în primul turneu în Italia. La scurt timp a fost Veta din piesa „O noapte furtunoasă“ a lui I. L. Caragiale şi a fascinat publicul cu interpretarea spumoasă. Rolurile care au făcut-o cunoscută în lumea teatrului au fost însă Lady Macbeth, din opera shakespeariană, dar şi Arcadia din „Pescăruşul“ lui Cehov.

„Am mai fost şi doamna Gabor în «Deşteptarea primăverii», a lui Frank Wedekind, un mare scriitor contemporan cu Freud. Cred că am reuşit să intru în pielea personajelor şi să le înţeleg. Au fost experienţe diferite, care mi-au pus la încercare sentimentele şi trăirile“, a mărturisit actriţa.

„Puţini ştiu că mânui cel puţin opt fire la păpuşi“

Distribuită în spectacole alături de actori consacraţi, Anamaria pare să fie atrasă mai mult de lumea păpuşilor, de care va fi îndrăgostită etern.

„Este o provocare nouă pentru mine, care mi se potriveşte ca o mănuşă pentru că ador din copilărie să mă joc cu păpuşile. Veţi râde, dar mă joc şi acum acasă cu păpuşile şi mă amuz“, a mai spus Anamaria.

Ea este păpuşar cu acte în regulă de anul trecut la Teatrul „Vasilache“ din Botoşani. Dragostea pentru marionete a descoperit-o de la o cunoscută actriţă din oraş, Petronela Chiribuţă. „Nu este atât de simplu să te joci cu o păpuşă. Puţini ştiu că trebuie să mânui cel puţin opt fire pe care trebuie să le tragi simultan ca să obţii gesturi şi mişcări cât mai reale. Copiii sunt cu ochii pe noi şi trebuie să-i ajuţi să intre în lumea poveştilor“, a mai spus tânăra.

Primul rol jucat la „Vasilache“ a fost Katerina din „Îmblânzirea scorpiei“, unde doar 10% a fost artă de actor păpuşar. Talentul în mânuirea păpuşilor şi l-a dovedit în „Albă ca Zăpada“, unde a fascinat o sală întreagă. „Pentru mine a fi păpuşar nu este o meserie, ci o plăcere enormă de a mă distra, de a fi în lumea minunată a copiilor care mă ajută să îmi păstrez puritatea sufletească. Îmi place să dau în mintea copiilor, să mă distrez, să râd cu poftă şi să trăiesc ca în basme. Nu cred că poate fi ceva mai frumos decât să rămâi veşnic copil“, a mărturisit Anamaria Chelaru.

Pe viitor vrea să facă turnee în străinătate cu păpuşile şi să joace gratis pentru copiii defavorizaţi.

Profil
Născută: 3 ianuarie 1987, Botoşani.
Studii: A absolvit Facultatea de Teatru la Iaşi, Specializare în arta actorului mânuitor de păpuşi şi marionete.
Familie: Este necăsătorită.

Întrebări şi răspunsuri
Care crezi că ar fi rolul carierei tale de păpuşar?
Mi-aş dori să o interpretez pe Lady Macbeth, dacă s-ar face adaptarea pentru păpuşi.
Încă te mai joci acasă cu păpuşile?
Sincer, da. Deşi am 23 de ani, îmi place să mă joc uneori cu păpuşile. Este amuzant şi relaxant totodată.

Ce-i place
Anamaria este o persoană activă, căreia îi place diversitatea. Călătoriile, muzica, dansul, filmele şi lectura sunt doar o parte din pasiunile sale.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii plictisitori şi munca de birou“, a spus actriţa.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările