Botoşani: Portret / Cristinel Sârbu, terapeutul care vindecă şi sufletul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul este singurul reflexoterapeut din Botoşani şi foloseşte terapiile complementare su-jok, metode de vindecare recunoscute în toată lumea.

Cristinel Sârbu susţine că a început să practice reflexoterapia din pasiune. „Simţeam că trebuie să merg pe partea aceasta pentru că serviciul la care lucram nu mă prindea, chiar dacă eu câştigam extraordinar de bine. În 2002, terapiile complementare nu erau atât de bine văzute şi nici diplomele nu erau recunoscute. Multă lume m-a sfătuit să nu renunţ la serviciu, însă aceasta a fost chemarea mea“, îşi aminteşte reflexoterapeutul.


În anul 2005, Cristinel Sârbu a devenit reflexoterapeut licenţiat, iar un an mai târziu a început cursurile Academiei de Reflexologie din Moscova.


„Lipseşte comunicarea medic-pacient“


„Acum sunt în an terminal. Din păcate, România nu recunoaşte diploma şi trebuie să o echivalez cu o diplomă de medicină. Aşa se face că sunt şi student în anul doi, cu specializarea asistent medicină generală. E foarte uşor să treci de la medicină la reflexoterapie. Numai că la medicină lipseşte comunicarea medic-pacient“
, este de părere reflexoterapeutul.


Cristinel Sârbu nu doreşte să trateze pacienţii exclusiv prin reflexoterapie, însă este de părere că medicina alopată ar trebui completată cu reflexoterapia şi invers.


„Omul nu se poate trata complet numai prin medicamente alopate. Trebuie să îi tratezi şi sufletul. Sunt o grămadă de factori care contribuie la vindecarea unui om. Boala nu dispare tratând doar organul şi efectul. În terapia Su-jok, piatra la fiere, de exemplu, este asimilată cu frica şi furia, din punct de vedere emoţional“, este de părere curantul.


Una dintre cele mai eficiente terapii, după părerea reflexoterapeutului, este seminţoterapia. În această terapie complementară este folosită întreaga gamă de seminţe, iar rezultatele sunt în cele mai multe cazuri similare cu cele în care este folosită medicamentaţia. „Cu seminţe se tratau şi dacii. Nu este ceva nou sub soare. Aceste terapii funcţionează şi chiar dau rezultate uimitoare“, a specificat curantul.


Privit cu neîncredere


Cristinel Sârbu îşi aminteşte că la început medicii nu l-au luat în serios şi nici oamenii nu erau deschişi către terapiile complementare. „După ce am deschis cabinetul făceam numai masaj şi reflexoterapie clasică. Acum sunt o mulţime de medici cu care colaborez şi care apreciază efectele terapiilor su-jok“, a declarat Cristinel Sârbu.


Chiar dacă nu s-a îmbogăţit din aceste terapii complementare, Cristinel Sârbu este decis să se specializeze în continuare şi să continue munca de vindecare a bolnavilor botoşăneni.
___________________

profil
născut. 14 august 1969, Rădăuţi Prut.
studii. Şcoala de Terapii Complementare Bucureşti.
familie. Este căsătorit, are doi copii.

întrebări şi răspunsuri
Care este principiul reflexoterapiei?
Mâinile şi tălpile sunt oglinda sufletului. Pentru noi sunt ca nişte telecomenzi unde ai toate reglajele organismului. Poţi să pui un diagnostic numai analizând mâinile şi tălpile. Poţi să ajungi să spui şi dioptriile unui pacient fără aparate.
Aţi fost nevoit să ascundeţi adevărul pacienţilor dumneavoastră?
De mai multe ori. Toată lumea spune că nu îi place minciuna, dar toată lumea minte. Puterea gândului este extraordinară şi câteodată o minciună este benefică. Dacă un pacient al meu are tensiune mare, eu îi spun că o are mică şi automat tensiunea începe să îi scadă.

ce-i place
Natura, piciorul, mâna. Toate aceste lucruri, pe mine, mă ajută să tratez oamenii. Au fost cazuri când am reuşit să diagnostichez la fel ca un tomograf numai uitându-mă la piciorul unui pacient.

ce nu-i place
Nu am lucruri care să nu îmi fie pe plac pentru că ar însemna că am o problemă. Dacă nu îmi place cum este îmbrăcată o persoană sau cum vorbeşte, înseamnă că este problema mea. Dacă mă enervez, înseamnă că eu nu ştiu cum să mă comport.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite