Botoşani: Petrică Ispas: Instructorul de karate din spatele gratiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrează la Penitenciarul Botoşani, dar se simte cel mai bine între copiii de la Centrul de Plasament „Elena Doamna“, pe care-i formează să devină sportivi de performanţă

Petrică Ispas este subofiţer la Penitenciarul Botoşani, dar pasiunea pentru artele marţiale îl aduce constant la Centrul de Plasament „Elena Doamna“, unde face antrenamente cu micuţii părăsiţi de părinţi.

Bărbatul care deţine centura neagră în acest sport are ambiţia să facă din cei 16 copii orfani adevăraţi luptători atât pe podium, cât şi în viaţa de zi cu zi. Pentru început, Petrică le-a luat micuţilor kimonouri, după care le-a impus un program strict de antrenamente. „Deşi, la prima vedere, karate-ul pare un sport al celor duri, imaginea este greşită. Artele marţiale urmăresc dezvoltarea armonioasă şi autocontrolul. Cei care practică acest sport învaţă să-i respecte pe cei din jurul său”, spune Iulian Dărîngă, purtător de cuvânt al Penitenciarului Botoşani, coleg cu Petrică Ispas.

S-a apucat târziu de karate

Petrică Ispas practică artele marţiale din ultimul an de liceu, când avea 17 ani. Îşi aminteşte cu nostalgie cât de greu i-a fost în acea perioadă pentru că făcea naveta între comuna Orăşeni-Deal şi Botoşani pentru a participa la antrenamente.
În 1996, după ce a terminat Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, antrenorul s-a angajat agent la Penitenciarul din Botoşani.

Pentru că nu s-a putut desprinde de sport a înfiinţat clubul „Gi Fun Orăşeni“.
„La început am avut probleme şi cu familia din cauza pasiunii mele. După o perioadă, mi-au acceptat plecările prelungite. Acasă sunt mai mult musafir”, povesteşte botoşăneanul.

Centrul de plasament
este a doua lui casă

Dintre cei 16 copii, 11 au susţinut şi promovat, luna trecută, examenul pentru centura galbenă. Micuţii au mai obţinut o victorie importantă şi la Campionatul Balcanic de Shotokan din 2008, unde au luat locul IV.
Elevilor săi nu le permite să fie mediocri la şcoală. Astfel, Petrică Ispas l-a ajutat pe unul dintre copii să obţină o bursă de studii.

Întrebări
şi răspunsuri

Cum se împacă serviciul cu karatele?
P. I.: Foarte bine. Dacă unii colegi sunt mai stresaţi în timpul serviciului din diferite motive, eu îmi păstrez echilibrul cu ajutorul sportului. Disciplina şi seriozitatea deprinse din karate mă ajută şi la muncă.

Cât de căutat este acest sport?
P. I.: A început şi acest sport să aibă o latură comercială, în sensul că sportivii se concentrează mai puţin pe competivitate şi mai multe pe imagine. Pentru mine este un mod de viaţă şi încerc să merg pe linia tradiţională.C

Ce nu-i place
„Sunt mereu presat de timp şi sunt nevoit să-mi împart timpul între serviciu şi antrenamente. Mai tot timpul sunt cu ochii pe ceas şi acest lucru este un factor de stres suplimentar pentru mine“, adaugă botoşăneanul.

Profil
Născut
5 iulie 1971, Botoşani
Educaţie
 Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
Experienţă
practică artele marţiale din 1989
familie
căsătorit, are un copil

Ce-i place
„Când mă îmbrac în kimono uit de toate. Uit de oboseală şi de toate necazurile de peste zi. Aşa am crescut. Când aveam probleme, făcem câteva antrenamente şi găseam soluţii pentru orice“, afirmă bărbatul.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite