Botoşani: Mihaela Pujină: „Sunt în mijlocul pacienţilor mereu“ (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctoriţa a muncit 20 de ani la stat şi s-a săturat de birocraţie şi incompetenţă. A investit într-un centru medical şi-şi tratează pacienţii ca pe proprii copii.

Copil premiant încă din clasa I, doctoriţa Pujină a învăţat bine la mai toate obiectele de studiu. Îi plăceau în mod special limba română, chimia şi muzica. A vrut să devină doctoriţă în clasa a V-a, când l-a cunoscut pe un medic din Darabani.


„Ceea ce m-a atras la el a fost disponibilitatea lui uriaşă în ceea ce privea copiii, dar şi bolnavii în general. Îşi făcea excelent profesia de medic, dar avea şi timp să se joace cu noi, ceea ce ne-a făcut să-l iubim“, povesteşte femeia. A făcut liceul cu profil sanitar şi apoi a urmat Medicina în Iaşi.

A consultat mii de micuţi
După terminarea facultăţii a lucrat trei ani ca medic stagiar. Alţi şapte ani a fost medic la dispensarul şcolar din Dorohoi, unde a tratat mii de copii şi adulţi. „Consultam mulţi elevi, dar veneau la cabinet pacienţi de toate vârstele, cu diverse probleme de sănătate. În ceea ce priveşte copiii, şi nu numai, am încercat să urmez exemplul celui care mă trata pe mine când eram copil şi le-am dedicat mult timp şi multă atenţie“, a mai spus medicul.

În anul 2000 a devenit medic specialist în epidemiologie, ceea ce a ajutat-o să privească sănătatea nu numai prin prisma fiecărui pacient, ci şi în ansamblu. Aşa a ajuns să lucreze la Direcţia de Sănătate Publică, în cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat. Activitatea într-o instituţie publică de rang
judeţean i-a adus însă, pe lângă satisfacţii, şi nenumărate nemulţumiri.

„Mi-am atras antipatii“
Cunoaşterea în detaliu a reţelei sanitare judeţene şi instruirile pe care le-a făcut au determinat-o să gândească o strategie nouă în sistemul sanitar, cu care spera să convingă factorii decidenţi de atunci. „Întotdeauna am considerat că se consumă fonduri uriaşe din sistemul public pentru nişte investiţii şi activităţi fără nicio finalitate. Am sperat că modalitatea de gestionare a fondurilor din sistemul public poate fi la fel cu cea din sistemul privat. Nu am reuşit decât să-mi atrag antipatii şi piedici în exercitarea meseriei“, afirmă medicul.  

Acesta a fost şi principalul motiv pentru care doctoriţa a decis să părăsească definitiv munca în sistemul de stat şi să-şi facă propria afacere, pe care o administrează şi în prezent. A pornit de la 3 angajaţi şi a ajuns să aibă aproape 30, iar la centrul medical pe care îl conduce trec zilnic peste 100 de pacienţi, care au nevoie de analize medicale sau consultaţii de specialitate.

Profil
Născută. 13 ianuarie 1963, Darabani, judeţul Botoşani.
Studii. Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi, Facultatea de Medicină.
Familie. Căsătorită, are un băiat.

Întrebări şi răspunsuri
Ce v-a determinat să renunţaţi la tot în favoarea propriei afaceri?
Am fost întotdeauna convinsă că pot să fac mai mult şi mai bine, iar în sistemul de stat am întâmpinat nenumărate piedici în a pune în practică ceea ce am învăţat în şcoală. Aceste piedici au fost create nu numai de sistem, ci şi de oamenii care aveau funcţii de decizie. Acum consider că fac ceea ce ştiu şi ceea ce îmi place să fac.
Cum este în domeniul particular?
Acum mă simt mult mai aproape de pacienţi pentru că sunt în mijlocul lor în fiecare dimineaţă. Ei au nevoie de multă consiliere, pe care în sistemul de stat o găsesc mai greu din cauza lipsei de disponibilitate a multora.

Ce-i place
Îi plac enorm florile, motiv pentru care şi-a amenajat o grădină. Îi place să danseze, deşi o face ocazional. Adoră să călătorească, dar timpul nu-i permite să plece de-acasă de atâtea ori cât şi-ar dori.

Ce nu-i place
Nu-i plac lipsa de organizare, mizeria şi lipsa unei educaţii civice în cazul multora dintre botoşăneni. Detestă duplicitatea, incorectitudinea, minciuna şi lipsa de caracter a unor oameni.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite