Botoşani: Mariana Vatamaniuc - Artista care lucrează cu zahăr şi frişcă (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din mâinile cofetarei se nasc poveşti şi grădini cu flori rare. Operele ei stârnesc admiraţia celor din jur, care se grăbesc să le devoreze.

Mariana Vatamaniuc s-a născut în Ştiubieni şi de mică s-a simţit în largul ei în bucătărie. Cele mai aşteptate momente ale ei erau sărbătorile mari din an şi onomasticile, când botoşăneanca îşi putea pune imaginaţia la treabă.

„Încă de mică o ajutam pe mama la făcutul cozonacilor, al pâinii şi mai ales al prăjiturilor care îmi placeau foarte mult. Pe la 12 ani am făcut singură cremă de zahăr ars şi eclere, după ce m-am inspirat dintr-o carte de bucate. Au ieşit foarte bine şi chiar eram mândră de reuşita mea“, povesteşte Mariana.

Îşi aminteşte că orna torturile, prăjiturile, dar şi salata de boeuf cu atâta măiestrie, încât rudelor aproape le părea rău că le strică aranjamentul mâncându-le. N-a urmat o şcoală în domeniu, deşi i-ar fi plăcut. A studiat în schimb la UCECO din Iaşi, unde a reuşit să obţină calificarea de confecţioner îmbrăcăminte.

Totuşi, pasiunea Marianei pentru arta culinară nu a fost dată uitării. Odată căsătorită, creativitatea botoşănencei a fost pusă şi mai mult la treabă deoarece soţul s-a dovedit a fi un mare consumator de dulciuri. „Căsătorindu-mă, am evoluat mult datorită faptului că şi soţului meu îi plac dulciurile. M-am implicat cât mai mult în realizarea cât mai multor reţete de prăjituri. Când făceam torturi, de fiecare dată căutam să fie cât mai arătoase. Treptat, acest lucru a devenit mai mult decât o pasiune“, precizează artista din bucătărie.

A furat meserie din Spania
S-a gândit relativ recent să-şi facă o profesie din pasiunea sa din copilărie. „De câţiva ani m-am specializat în arta decorării torturilor“, spune gospodina. Poate n-ar fi făcut niciodată acest pas dacă n-ar fi muncit în străinătate, ca asistentă a unui maestru cofetar.

„Această meserie am dobândit-o lucrând ca ajutor de bucătar în Spania. Întâmplarea a făcut să cunosc un maistru cofetar din Anglia care pregătea un tort pentru o nuntă. Am rămas foarte impresionată şi am furat din tainele meseriei cât am putut. Ulterior, ajungând acasă, am început să pun în practică ce am învăţat. Acesta a fost doar începutul. Am început să lucrez mai întâi pentru familie, prieteni, cunoştinţe“, povesteşte Mariana.

Fiecare creaţie are în spate o poveste
Din marţipan, Mariana confecţionează flori, animale, personaje, dând parcă viaţă unor poveşti dulci. Toate decoraţiunile realizate de Mariana sunt făcute cu infinită migală. Fiecare petală, fiecare frunză e făcută manual.

„Nu am ustensile profesioniste. Toate sunt confecţionate de mine. E lucru migălos, dar îmi dă mari satisfacţii. De multe ori lucrez şi o săptămâna la ornamentele pentru un tort“, completează femeia.

Fiecare creaţie a Marianei are în spate o poveste. Când începe un nou tort o face după un „proiect“ riguros. „Caut de fiecare dată să fac altceva şi să nu mă repet. Fiecare tort are tema lui şi e unicat. Când decorez torturile ţin seama de vârsta sărbătoritului, de hobby-ul sau preocupările lui. Lucrez numai cu produse naturale ca, pe lângă aspect, şi gustul să fie deosebit“, a mai spus botoşăneanca.

Profil
Născută. 24 august 1968, Ştiubieni-Botoşani.
Studii. Absolventă a UCECOM Iaşi.
Familie. Căsătorită, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
De ce calităţi are nevoie o persoană pentru a deveni maestru în arta decorării torturilor?
Este nevoie de multă imaginaţie, dar mai ales răbdare.
Ce planuri de viitor aveţi?
Intenţionez să-mi deschid o mică afacere de familie... o cofetărie în care să pot pune în practică ceea ce
am învăţat.

Ce-i place
Îi place să-şi petreacă timpul în natură, care o inspiră în multe dintre creaţiile ei. Îi plac foarte mult decoraţiunile cu flori. Adoră filmele cu final fericit, emisiunile despre arta culinară şi toate genurile de muzică, începând cu cea clasică până la cea modernă. 

Ce nu-i place
Marianei nu-i place „muzica proastă“ şi se referă în mod special la manele. Botoşăneanca mai mărturiseşte că nu agrează oamenii prefăcuţi, linguşitorii şi nici mincinoşii. Nu-i plac aglomeraţia şi poluarea.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite