Botoşani: Leacurile băbeşti îi bagă în spital pe botoşăneni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gălbenuşul de ou, oţetul sau diferite amestecuri de plante aplicate pe răni şi arsuri provoacă complicaţii.

Botoşănenii din mediul rural sunt obişnuiţi să apeleze la serviciile unui medic numai în cazuri extreme. Pentru arsurile suferite în urma unor accidente domestice, insolaţii sau pentru simple lovituri, ţăranii au propriile remedii, moştenite din străbuni. De cele mai multe ori aplicarea acestor tratamente nu face decât să agraveze starea de sănătate a acestora. „Astfel de cazuri ne sosesc mai ales acum, în sezonul cald. Ne vin pacienţi cu arsuri solare chiar de gradul III, care au folosit tratamente empirice, în urma cărora s-au infectat. În aceste situaţii perioada de tratament este mai lungă şi, în consecinţă, spitalul cheltuie mai mult”, a precizat doctorul Petrică Rădăuceanu, şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean „Mavromati“.

Medicii de la Secţia de Chirurgie Plastică şi Reparatorie a Spitalului Judeţean se confruntă adesea cu probleme grave provocate de tratamentele neconvenţionale sau leacurile băbeşti la care au apelat botoşănenii. „În urmă cu două săptămâni am avut două cazuri de arsuri în care pacienţii s-au tratat fie cu albuş de ou, fie cu anumite amestecuri de plante. A mai fost cazul unui bărbat pe care l-am direcţionat către Secţia de Arşi după ce a ţinut pe rană o compresă cu oţet, o zi întreagă”, a adăugat medicul Petrică Rădăuceanu.

Tratamente tradiţionale pentru arsuri

Cele mai răspândite leacuri printre ţărani sunt cele pentru arsuri. Din nicio reţetă nu lipseşte gălbenuşul de ou. Acesta este amestecat cu plante medicinale, care potrivit localnicilor calmează durerea. „Noi recomandăm tuturor persoanelor care au suferit arsuri de diverse forme să se prezinte la un medic specialist, iar până atunci pot pune doar comprese cu apă rece”, a conchis şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite