Botoşani: Botoşaniul, extins pe încă 20.000 de hectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii locali vor să pună la punct în zece ani zona metropolitană a oraşului

Înfiinţarea acestei zone ar accelera dezvoltarea economică a municipiului.

Pentru că Botoşaniul a devenit supraaglomerat, iar terenurile pentru construcţia de locuinţe sau spaţii de producţie sunt pe terminate, edilii locali au în plan înfiinţarea unei zone metropolitane.

Un astfel de proiect ar da posibilitatea Primăriei municipiului să investească în dezvoltarea reţelelor de apă, canalizare şi gaz pe teritoriul comunelor învecinate şi astfel s-ar putea atrage investitori.

„În momentul de faţă, oraşul are în total 4.000 de hectare. Spre exemplu, comuna Curteşti are peste 10.000 de hectare. Înfiinţarea unei zone metropolitane ne-ar permite extinderea şi atragerea unor investitori”, a spus primarul Cătălin Flutur. Conform planului, viitoarea zonă metropolitană va cuprinde municipiul Botoşani şi comunele Răchiţi, Mihai Eminescu şi Curteşti, urmând să aibă o suprafaţă de peste 20.000 de hectare şi aproximativ 200.000 de locuitori. Edilii locali spun că odată cu înfiinţarea zonei metropolitane poate fi continuată construcţia de locuinţe ANL şi chiar a cartierelor rezidenţiale.

Terenuri noi pentru locuinţe

Extinderea oraşului către comunele din jur ar rezolva o mare problemă a municipiului Botoşani: lipsa terenurilor.  „În momentul de faţă nu mai avem nicio soluţie pentru construcţia de locuinţe. De asemenea, dacă un investitor ar dori să-şi deschidă o afacere în Botoşani, singura soluţie este să îşi cumpere un teren privat. Efectele zonei metropolitane se vor vedea în timp”, a explicat viceprimarul. Botoşănenii nu ştiu dacă un astfel de proiect ar aduce mari câştiguri. „Ar fi important un proiect de acest gen în contextul în care s-ar putea extinde municipiul Botoşani. În acelaşi timp, Primăria abia are bani să repare câteva străzi în municipiu. De asemenea, sunt zone în Botoşani care încă nu au apă şi canalizare. E greu de crezut că vor fi bani pentru a se investi în zonele apropiate”, a precizat Adrian Popescu, inginer.

Avantajele zonei metropolitane

dezvoltarea reţelelor de apă, canalizare şi gaz;
modernizarea căilor de comunicaţii;
construirea de noi cartiere ANL şi zone rezidenţiale;
asigurarea terenurilor pentru potenţialii investitori.

Dezavantajele zonei metropolitane

locuitorii din comunele învecinate vor plăti impozitele la nivelul municipiului;
beneficiile zonei metropolitane se pot vedea în 10-15 ani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite