Botoşani: Arabii poftesc la mioriţele noastre: Vezi ce şanse ai să pui pe masă de Paşti un miel românesc!( GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o lună înainte de Paşti, ciobanii au bătut palma deja cu arabii. Mioarele noastre vor lua drumul Turciei sau vor umple restaurantele arăbeşti de la malul mării

Cu o lună înainte de Paşti, puţini crescători de animale mai au miei de vânzare. Cei care vor să fie siguri că au pe masă de sărbători un miel românesc, crescut în stânele din judeţ, trebuie să se grăbească şi să dea avans.

Botoşani: Miei Karakul în loc de salarii la Staţiunea Popouţi!

Arabii sunt tot mai interesaţi de mioarele noastre şi sunt dispuşi să dea bani frumoşi ca să le cumpere.  Încă de luna trecută au ajuns şi în sudul judeţului, tocmai la stânele din Călăraşi şi au ales cei mai graşi şi frumoşi miei pe care îi vor transforma în delicatese.

image

Dumitru Boicu( 30 ani) este unul dintre ciobanii din Călăraşi care creşte 190 de oi şi 70 de capre în stâna sa. Bărbatul  a bătut deja palma cu patronul unei firme arăbeşti  căruia îi vinde 120 de miei la 150 de lei bucata, indiferent de greutatea animalului. O nimica toată dacă ne gândim că în pieţele din oraş kilogramul de carne de miel s-a vândut anul trecut şi cu 22 de lei iar preţurile se anunţă şi mai mari în acest an. „ A venit arabul, a văzut mieii, i-a plăcut şi mi-a făcut oferta. Îmi convine să îi dau pe toţi en gross decât să mă plimb pe drumuri pentru un leu un plus la kilogram. MI-au spus că jumate din miei îi bagă într-un restuarant din Constanţa iar restul va pleca în Turcia", a spus Dumitru Boicu, care face afaceri cu arabii de la malul mării încă de acum trei ani.

image

Arvunite sunt şi mioriţele din Răuseni, Dobârceni sau Hlipiceni. „ Nu putem sta până în zi de Paşti să dăm mieii. Îi vindem cu turma cui dă preţ bun iar străinii par să aibă mai mulţi bani decât noi. Vin din toată ţara sau ne sună reprezentanţi ai unor firme arăbeşti şi ne fac oferte bune", a spus Vasilică Bejan, ajutor de cioban din localitatea Hlipiceni.

image

Puţini sunt crescătorii de animale care mai au acum miei de vânzare. Cei care vor să fie siguri că au pe masă de sărbători un miel românesc, crescut în stânele din judeţ, trebuie să se grăbească şi să se tocmească bine cu ciobanii. „ Am ţinut vreo 30 de miei în stână pentru cunoştinţe şi familie. Restul este arvunit deja. Dacă sunt clienţi dispuşi să îmi dea avans de 20% , le ţinem un miel pentru Paşte pe care îl tăiam pe loc înainte de sărbători. Dacă ne înţelegem bine, poate primesc şi un caş proaspăt", a mai spus Dumitru Boicu, cioban din Călăraşi.

280.000 de miei sunt anul acesta la Botoşani, potrivit unui recensământ efectuat de Direcţia Sanitar-Veterinară care atrage atenţia că ciobanii trebuie să declare exporturile de animale făcute în această primăvară dar şi numărul de tăieri din gospădării. „Ciobanii trebuie să informeze Direcţia Sanitar Veterinară dacă exportă carne de miel. Au nevoie de autorizaţii în acest sens. Probabil, ei lucrează prin firme româneşti care intermediază afacerile", Minodora Vasiliu, director DSV.

Anul trecut, un kilogram de carne de miel se vindea cu 15 lei în curţile oamenilor şi 22 de lei în pieţe şi magazine, în cazul animalelor cu o greutate de peste 15 kilomgrame. Cu 2 lei mai ieftin s-au comercializat miei cu o greutate de până la opt kilograme. Ciobanii anunţă că preţurile vor rămâne aceleaşi şi în acest an. Mai mult, vor fac reducere de 30% pentru cei care cumpără mai mult de cinci miei.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite