Botoşani: Sub 10% din totalul locuinţelor sunt asigurate împotriva dezastrelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O poliţă obligatorie este de 10 euro, respectiv 20 de euro, în funcţie de tipul locuinţei
O poliţă obligatorie este de 10 euro, respectiv 20 de euro, în funcţie de tipul locuinţei

Potrivit unei legi, până pe 15 iulie toţi  botoşănenii sunt obligaţi să-şi asigure casele. Cei care nu vor încheia aceste asigurări vor fi amendaţi de primărie.

Pe 15 iulie expiră şi ultimul termen dat proprietarilor de locuinţe pentru a-şi asigura bunurile imobile împotriva dezastrelor.  Cu toate că asigurarea este mai mult de cât modică, preţul unei poliţie fiind cuprins între 10 şi 20 de euro pe an, extrem de puţini botoşăneni au încheiat o astfel de asigurare, comparabilă cu RCA-ul la maşini.

Preferă asigurarea facultativă

Potrivit datelor centralizate de societăţile de asigurări din Botoşani, cu fix o lună înainte de expirarea termenului, puţin peste 9% dintre botoşăneni şi-au asigurat locuinţa. „Oamenii nu sunt interesaţi de asiguirarea obligatorie pentru că nu le acoperă anumite riscuri, cum ar fi spre exemplu incendiul, sau asigurarea bunurilor împotriva furtului. De aceea majoritatea care au încheiat poliţie la noi au preferat să dea cu 20 de lei mai mult şi să încheie o asigurare facultativă care acoperă aproape toate riscurile, nu doar cele de dezastre naturale. În ultima vreme se vede o uşoară creştere a numărului de clineţi, însă nu spectaculoasă." a spus  Viorel Alexoaie, directorul Agenţiei Omniasig  Botoşani.

Nici măcar  ANL-urile nu sunt asigurate

În tot judeţul sunt peste 140.000 de locuinţe ceea ce înseamnă că mai puţin de 14.000 sunt asigurate în acest moment. Proprietarii care nu îşi asigură lucuinţele,  fie printr-o poliţă obligatorie, fie printr-una facultativă, pot fi sanctionaţi de autorităţile locale cu amenzi cuprinse între 100 si 500 de lei . Reprezentanţii primăriilor spun însă că nu au cum să-i sancţioneze pe cei care nu şi-au încheiat asigurarea obligatorie pentru că nu dispun de o bază de date în acest sens. „Când o să avem o bază de date pe care să o pună la dispoziţie firmele de asigurare atunci putem vorbi şi de sancţiuni. Nici măcar noi nu am reuşit să asigurăm locuinţele ANL, însă mai avem timp până pe 15 iulie",  a spus viceprimarul Cătălin Alexa.  O altă problemă este că primăriile nu au actualizate bazele de date cu clădirile existente, multe imobile fiind construite fără autorizaţie sau cu extinderi făcute ilegal.

Despăgubiri de maxim 20.000 de euro

Preţul unei poliţe obligatorii este de 10 euro, respectiv 20 de euro, în funcţie de tipul locuinţei. Despăgubirea se acordă doar pentru pagubele produse de calamităţile naturale şi este cuprinsă între  10.000  şi 20.000 de euro. Asigurătorii recomandă încheierea unei poliţe facultative, care, pe lângă riscul producerilor unor dezastre naturale, acoperă şi alte riscuri - explozie, incendiu, furt, inundaţii produse de spargerea unei conducte şi altele.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite