Botoşănenii îşi achită odihna ca la bancă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 90% din cei care pleacă în concedii intermediate de agenţiile de turism plătesc sejurul în mai multe tranşe. Clienţii pot să-şi achite vacanţa în câte rate vor. Condiţia este ca întregul pachet să fie plătit integral cu o săptămână înainte de plecare.

Lunar sau o dată la două săptămâni, în funcţie de cum îşi primesc salariile sau pensiile, zeci de botoşăneni cotizează, printre altele, şi la aşa-zisul „fond pentru concediu“

„Am fost o săptămână la Mamaia, la hotel de trei stele, şi m-a costat sub 1.000 de lei. Rezervarea mi-am făcut-o în luna mai, când am plătit un avans de 350 de lei şi apoi am achitat diferenţa în trei tranşe până pe 10 august. Mi-a fost mult mai uşor aşa“, a  spus Ovidiu Todireanu, un botoşănean care s-a întors din concediu săptămâna trecută.

Sistemul, tot mai popular

Şefii agenţiilor de turism spun că sistemul este foarte popular. „Majoritatea clienţilor apelează la această metodă. Doar 10% achită pachetul în întregime. De la an la an a tot crescut preferinţa pentru plata în rate. Faţă de anul trecut am simţit o creştere de 20%“, a spus Ionel Rusu, agent de turism.

Spre deosebire de plata ratelor la bănci, agenţiile de turism nu impun achitarea unei ratei la dată fixă. Condiţia este ca suma să fie achitată integral cu o săptămână înainte de concediu. „Am avut persoane care au plătit un avans de 150 de euro în februarie şi apoi au dat câte 50 de euro pentru un concediu de 500 de euro programat în august, în stăinătate. Marea majoritate sunt pensionari“, a spus angajatul unei agenţii de turism din Botoşani.
De sistemul concediului în rate s-au putut folosi atât cei care au dorit să evadeze câteva zile pe litoralul românesc sau la munte, cât şi cei care au căutat oaza de relaxare pe meleaguri străine.

„Mulţi au mers în excursii externe. Anul acesta, printre preferinţele botoşănenilor am constatat, mai nou, China. Israelul şi litoralul bulgăresc au rămas în continuare în topul solicitărilor. Tarifele pornesc de la 350-400 de euro de familie, până la 800 şi ceva de euro“, a adăugat Ionel Rusu.

Şefii agenţiilor recunosc că în luna iulie cetăţenii le-au trecut mai rar pragul şi asta din cauza diminuării salariilor, însă, luna aceasta situaţia s-a revigorat.

Agenţii de turism susţin că acum încheie între 50 şi 100 de contracte săptămânal, fapt datorat şi programelor sociale de tip „O săptămână la mare“, unde preţurile pleacă de la 100 de lei şi depăşesc 400 de lei, în funcţie de staţiunea în care se află hotelul, numărul de stele sau dacă este sau nu inclus şi micul dejun.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite