Blestemele, forma inedită de protest faţă de autorităţi pentru starea execrabilă a şoselelor. „Să aveţi atâtea bube dulci câte gropi sunt în asfalt“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blestemul localnicilor din Coţuşca FOTO Radar Botoşani Oficial
Blestemul localnicilor din Coţuşca FOTO Radar Botoşani Oficial

Localnicii din comuna Coţuşca, judeţul Botoşani, au ales o metodă inedită de a protesta faţă de autorităţile care nu le repară drumul judeţean. Aceştia au legat de un copac de la marginea drumului un afiş uriaş cu blesteme la adresa şefilor judeţului.

Ieri dimineaţă, pe drumul judeţean 293 A, care face legătura între localităţile botoşănene Coţuşca şi Viişoara, au fost instalate panouri cu blesteme la adresa autorităţilor. Mai precis, sunt coli mari de carton legate de copacii de la marginea drumului pe care au fost scrise, de către un grup de săteni, tot felul de blesteme împotriva şefilor judeţului şi a guvernaţilor în general. 

Oamenii sunt nemulţumiţi că de aproape 30 de ani aşteaptă în zadar să le fie reparat drumul. În schimb, spun sătenii, sunt minţiţi la fiecare campanie electorală. ”Doar ne flutură nişte proiecte şi gata. Poate şefii de la judeţ trăiesc în altă parte. Oamenii au ajuns la capătul răbdării pe toate zonele străbătute de drumuri pline de gropi, fie că este vorba de Coţuşca sau Hlipiceni. La cine să se mai roage? La Sfântul Aşteaptă?”, spune Cristian Andrioaei, un localnic care a iniţiat mai multe acţiuni pentru îmbunătăţirea stării drumurilor din judeţul Botoşani.

„Mai bine cu căruţa, că şi aşa nu poţi merge repede“

Localnicii din Coţuşca, Nichiteni şi Viişoara sunt efectiv disperaţi din cauza calităţii execrabile a drumului judeţean 293 A. De aproape 30 de ani, pe acest tronson s-au făcut numai peticiri şi plombări care de obicei cedau la primul fenomen de îngheţ-dezgheţ. Drumul a ajuns într-o stare atât de proastă încât este aproape necirculabil. ”Pe aici mergi maxim cu viteza a doua. Îţi rupi maşina în două. Nici măcar să te rişti să mergi pe contrasens nu poţi, fiindcă şi acolo sunt gropi. Toată şoferia, la Coţuşca, stă în felul cum iei gropile fără să strici ceva la maşină”, spune un localnic din Coţuşca.

Oamenii mai spun că ajung aproape lunar cu maşina la mecanic şi că este mai profitabilă căruţa cu cai. ”Dacă te grăbeşti ai fărâmat tot în ea, bucşăraie, telescoape, tot. Sunt oameni disperaţi. La lună să scoată 200-300 de lei pentru reparaţii... Toţi îşi cumpără jafuri aici că nu se merită să strici maşină nouă. Mai bine cu căruţa, că şi aşa nu poţi merge repede”, spune nea Tomac.

Botoşăneanul s-a făcut remarcat printr-un alt protest inedit pe acelaşi drum în vară, când a plantat flori în gropile de pe mijlocul şoselei. A adus pământ cu roaba, a umplut gropile şi a plantat florile pe care un timp le-a udat cu stropitoarea.

Acum oamenii au trecut de la plantat flori, la blesteme îndreptate împotriva autorităţilor. Luni dimineaţă, pe copacii de la marginea drumului judeţean ce duce la Viişoara, pe tronsonul Coţuşca-Nichiteni, au amplasat afişe cu blesteme la adresa autorităţilor.

”Responsabililor acestui drum: să aveţi atâtea bube dulci câte gropi sunt în asfalt. Să aveţi atâtea bube negre câte promisiuni aţi făcut pentru repararea lui. Să vă bucuraţi toată viaţa cum mă bucur eu când repar maşina. Blestemat să fie cine rupe această coală”, se arată în mesajul afişat pe copaci.

Culmea, teama de blestem a funcţionat cel puţin parţial. Nimeni nu a înlăturat până în prezent coala de carton pe care este scris mesajul. ”Oamenii au ajuns la capătul răbdărilor. Numai blestemul le-a rămas. Poate de asta le este frică”, spune un alt localnic. 

Drumuri ciuruite şi protestele disperării

De altfel, la Botoşani, în ultimii trei ani, au fost organizate nu mai puţin de cinci acţiuni pentru reabilitarea drumurilor judeţene de pe tronsoanele Blândeşti-Suliţa-Lunca, Coţuşca-Viişoara sau drumul de la Havârna. Sute de săteni au străbătut în marş aceste drumuri pline de gropi şi au protestat în faţa Consiliului Judeţean şi a Prefecturii. De fiecare dată, li s-a promis că se rezolvă situaţia. Drumurile au rămas însă la fel. De exemplu, pentru drumul strategic de aproximativ 100 de kilometri, care străbate judeţul de la un capăt la celălalt, au fost alocaţi bani europeni încă din 2016, dar nici până în prezent autorităţile nu au reuşit măcar să găsească un constructor. Au fost organizate două licitaţii dar nu s-a prezentat niciun constructor.

În momentul de faţă, Consiliul Judeţean riscă pierderea fondurilor europene fiindcă exerciţiul financiar se apropie de final. ”Au fost organizate atâtea proteste şi de fiecare dată ne-au amăgit cu proiecte şi promisiuni. Noi în schimb circulăm pe drumurile astea şi este catastrofal.”, spune Cristian Andrioaei. Pentru localnici, inclusiv pentru edilii comunelor tranzitate de aceste drumuri judeţene ciuruite, starea şoselei înseamnă înapoiere. ”Nici măcar cei care trebuie să facă lucrări prin fonduri europene nu mai vin aici din cauza drumurilor. Nu este rentabil. Bagă prea mulţi bani în reparaţia utilajelor, maşinilor. Ne condamnă la sărăcie”, spune Sidor Scarlii, viceprimar în Todireni. 

Noi promisiuni de reabilitare

De cealaltă parte, şefii Consiliului Judeţean spun că se fac eforturi pentru reabilitarea acestor drumuri.  ”După ce se termină drumul Darabani - Crucea Milencii, utilajele se vor muta pe porţiunea Săveni – Podriga. Se va intra la burduşirile de pe sectorul Săveni – Podriga – Rădăuţi Prut, după care se va turna covor asfaltic într-un strat de la Săveni la Podriga şi de la Nichiteni la Coţuşca, iar pe restul traseului se vor turna plombe la cald”, a precizat Dorin Birta vicepreşedintele Consiliului Judeţean. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Reacţia unui băcăuan când îşi vede strada asfaltată. Cum arăta drumul înainte VIDEO

Autostrada Soarelui intră în reparaţii de la Bucureşti la Fundulea. Primii 40 de kilometri de gropi pe drumul spre mare

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite