Biroul Electoral a decis: Constantin Conţac poate candida la Senat din închisoare

Constantin Conţac ar putea aduna voturi de la electorat chiar şi din închisoare. Aceasta pentru că,  potrivit legii, magistraţii Biroului Electoral Botoşani nu pot interveni în respingerea dosarului de candidatură.

Ştiri pe aceeaşi temă

Judecătorii de Biroului Electoral apreciază că atâta timp cât faptul că era condamnat la închisoare cu suspendare nu a fost un impediment, dosarul lui Constantin Conţac a fost acceptat luni. Miercuri, când acesta a ajuns în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean pentru a-şi ispăşi pedeapsa de trei ani închisoare, termenul de depunere a contestaţiilor a expirat, astfel încât candidatura sa a rămas valabilă şi definitivă.

"Nimeni nu mai poate contesta candidatura domnului Conţac. Noi nu avem posibilitatea de a interveni pentru anularea dosarului pentru că legea nu acoperă o astfel de situaţie.Au mai existat situaţii când un deputat a intrat în cursa electorală din închisoare şi când un pretendent pentru primărie figura pe listele electorale, deşi decedase cu ceva timp în urmă", a precizat preşedintele BEC, Lăcrămioara Axinte.

Chiar dacă nu are dreptul de a fi ales, lui Constantin Conţac nu i se poate interzice candidatura în momentul de faţă întrucât o asemenea situaţie, de a fi condamnat la închisoare după ce s-a acceptat dosarul şi a expirat perioada de contestaţie, nu este prevăzută de lege. Astfel, numele candidatului independent se va afla pe buletinele de vot iar electoratul îl vor putea alege.

Decizia Biroului Electoraeste în contradictoriu cu poziţia DNA care a comunicat că "Înalta Curte de Casație și Justiție a interzis inculpatului Constantin Conțac, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și cele de a ocupa o functie implicând exercițiul autorității de stat".

Problema este că dacă fostul preşedinte de Consiliu Judeţean, Constantin Conţac ar câştiga Colegiul 3 Senat, mandatul de senator ar putea fi invalidat, doarece s-ar afla în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul.

"Validarea mandatului de parlamentar se face în Senat, iar aici, acesta poate fi invalidat", a adăugat Lăcrămioara Axinte.

Citeşte şi:

Trei ani de închisoare cu executare pentru fostul preşedinte al CJ Botoşani Constantin Conţac

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările