Basarabenii care stau fictiv în România au dat năvală la vaccinare în satele de graniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centru de vaccinare din judeţul Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache
Centru de vaccinare din judeţul Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

Basarabenii care stau în fictiv în România, prin satele de graniţă ale judeţului Botoşani, profită din plin de avantajele cetăţeniei româneşti. Aceştia au luat cu asalt centrele de vaccinare din Botoşani pentru a se imuniza gratuit.

Este cunoscut faptul că mii de basarabeni stau doar în acte pe teritoriul României, în satele de graniţă ale judeţului Botoşani, tocmai pentru a obţine cetăţenia română şi a beneficia de avantajele acesteia în Uniunea Europeană. Prezenţa lor în statistici a încurcat socotelile şi la alegeri, dar şi la calcularea ratei de infectare în multe comune. 

În rest, nimeni nu i-a văzut vreodată la faţă în localităţile de domiciliu, cel puţin asta mărturisesc primarii din zonă. Odată cu campania de vaccinare anti-SARS-COV 2, basarabenii cu buletin românesc şi-au făcut brusc apariţia pentru a se imuniza gratuit. 

„Din 30 de oameni la vaccinare, 20 sunt basarabeni”

Aceştia au luat cu asalt centrul de vaccinare de la Ştefăneşti, o localitate situată chiar la graniţa cu Republica Moldova. Astfel, basarabenii cu buletin românesc se programează pe platformă, trec graniţa, se vaccinează şi pleacă înapoi acasă, peste Prut. „Ei au buletin de România, au domiciliul pe la Ripiceni, pe la Lunca. Cetăţeni cu drepturi depline. Ei se pot programa pe platformă şi vin să se vaccineze. Până acum sunt peste 100. Din 30 de persoane, cât sunt vaccinate pe zi, în jur de 20 sunt moldoveni”, spune Florin Buţura, primarul din Ştefăneşti. 

Autorităţile sanitare din judeţul Botoşani spun că au luat cunoştinţă de acest fenomen. Basarabenii au o strategie de a nu sta în carantină şi pentru a se vaccina rapid. Ei declară la graniţă că stau în România doar 72 de ore şi că apoi pleacă înapoi. „Sunt cetăţenii moldoveni care s-au vaccinat pe baza buletinului de identitate. Acum că ei nu stau în judeţul Botoşani efectiv şi au doar buletinul şi o adresă din judeţul Botoşani, nu putem să le interzicem să se vaccineze. Pe baza documentelor s-au vaccinat în judeţ. Vin la vamă şi spun că nu stau mai mult de 72 de ore. Nu stau în carantină şi în cele 72 de ore se pot vaccina”, spune Monica Adăscăliţei, director DSP Botoşani.

Primarul din Ştefăneşti mărturiseşte că în afară de vaccinare nimeni nu-i vede pe aceşti cetăţeni prin comunele unde domiciliază. Basarabenii s-au imunizat la Ştefăneşti cu vaccinul Pfizer. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum au ajuns alegătorii fantomă din Moldova să dea un „tun” de 4,8 milioane de euro la bugetul României

Locuitorii fictivi, „de import”, au umflat cu 40% numărul de consilieri locali dintr-o comună din Botoşani

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite