Preşedintele SUA Barack Obama şi premierul rus Dimitri Medvedev se îmbracă în haine croite la Botoşani

Preşedintele SUA Barack Obama şi premierul rus Dimitri Medvedev se îmbracă în haine croite la Botoşani

Botosanenii lucreaza pentru firme de referinta din lumea modei FOTO Adevarul

Armani, Esprit, Brax, Louis Vuitton sau Pierre Cardin sunt câteva dintre cele mai importante brand-uri ale industriei textile de lux. Însă, majoritatea personalităţilor sau a oamenilor cu dare de mână din Europa şi America nu ştiu că ţinutele de mii de euro pe care le îmbracă sunt confecţionate în judeţul Botoşani.

Ştiri pe aceeaşi temă

De aproape 20 de ani confecţionerii din judeţul nord-moldav fac haine de export, pentru mari brand-uri din Germania, Italia, Canada sau Statele Unite ale Americii. Cum de s-a ajuns ca Amani sau Pierre Cardin să facă haine la Botoşani? Explicaţia este foarte simplă: costurile de producţie extrem de mici.
 
 Greii modei europene s-au mutat la Botosani
 
Municipiul Botoşani nu se poate lăuda cu o infrastructură de invidat, dar nici cu o economie înfloritoare. Judeţul aruncat de statistici către polul sărăciei, are însă cu ce se lăuda. Singura ramură care  a supravieţuit după revoluţie, industria textilă, a reuşit să pună pe harta lumii Botoşaniul. Cum? Foarte simplu, cele câteva fabrici de textile din municipiile Botoşani şi Dorohoi, an de an reuşesc să alimenteze magazinele de lux din toată lumea cu piese vestimentare ce poartă numele unor brand-uri de renume.
 
Spre deosebire de alte fabrici din lume aflate sub licenţa unor brand-uri cu renume din diverse domenii, care efectuează pentru respectivele companii doar o singură sau mai multe operaţiuni, la Botoşani se merge cu producţia până la produsul finit, care este trimis direct în magazinele de profil din Europa. Firmele precum Armani sau Louis Vuitton, trimit botoşănenilor doar materia primă şi asigură transportul. Restul operaţiunilor, de la fasonare, ansamblare, coasere şi finisare cad pe umerii textiliştilor botoşăneni. Fiecare fabrică de textile din Botoşani are contracte ferme, având zone preferate din lumea brand-urilor de îmbrăcăminte.
 
De exemplu, Serconf una dintre fabricile de  confecţii din Botoşani, lucrează doar cu firme germane, ce-i drept cu nume franţuzesc precum Brax, Gardeur si Rene Lezard.
 
„Noi avem la ora actuală contracte ferme cu trei firme importante. Sunt clienţii noştrii încă de la începuturile afacerii, clienţi foarte mari din Germania, care anual solicită cantităţi importante de produse finite", a precizat Ana Manuela Zarug, managerul fabricii Serconf.
 
 O altă fabrică de confecţii din Botoşani, Rapsodia Conf, a preferat însă numele grele de pe piaţa italiană. Confecţionerele botoşănene fac la Rapsodia Conf pantaloni şi sacouri pentru Massimo Dutti, Viviene Westwood, Trussardi sau Polo Ralph Lauren.
 
„Noi lucrăm cu lideri mondiali în domeniul modei. Sunt parteneri de afaceri care au bussiness-uri de peste şapte  miliarde de dolari anual. Dar lucrăm în general pentru piaţa Italiei. Italia fiind reprezentantivă pentru piaţa modei", a spus şi Mihai Tincu, managerul Rapsodia Conf.
 
Celebrul brand Armani, a dat pe mâna confecţionerilor botoşăneni de la fabrica GT Company misiunea de a-i îmbrăca clinetii din toata lumea. Gt Company se ocupa în general tot cu producerea pantalonilor şi sacourilor Armani.
 
 În municipiul Dorohoi Compania locală de textile Conted SA, produce piese vestimentare pentru Zara, Benetton,Esprit, Pierre Cardin dar şi Louis Vouitton. Şi aici, materia primă şi transportul este asigurat de marile branduri, astfel că muncitorii trebuie să fie extrem de atenţi pentru că lucrează cu materiale foarte pretenţioase şi scumpe.
 
Preşedintele american şi prim-ministrul rus, îmbrăcaţi de la Botoşani
 
Fabricile de confecţii de la Botoşani nu se laudă doar cu numele brand-urilor în numele cărora fabrica haine de lux. De la Botoşani, susţin patronii marilor companii de confecţii botoşănene, se îmbracă şi marii potentaţi ai lumii. De exemplu, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama sau premierul rus Dmitri Medvedev poartă pantaloni confecţionaţi la Botoşani.
 
„Pantalonii de la Polo îi poartă şi Barack Obama", susţine Mihai Tincu. Tot de numele patronului de la Rapsodia Conf se leagă şi o linie de producţie destinată superstarului Michael Jackson.
 
Buni şi ieftini
 
Cum au ajuns toţi acesti giganţi ai modei tocmai la Botoşani?  Explicaţia o au tot patronii fabricilor de confecţii. Costurile de producţie sunt extrem de mici, aici fiind inclusă şi mâna de lucru foarte ieftină. Pe lângă toate acestea, botoşănenii au o experienţă in domeniul textilelor de peste 60 de ani.
 
Există la Botoşani chiar şi un liceu cu profil textil. Anual, o promoţie de 30 de specialişti în acest domeniu sunt gata să ocupe un loc de muncă în aceste fabrici. Tocmai de aceea managerii companiilor botoşănene susţin că sunt la mare căutare printre granzii Europei în materie de obiecte vestimentare.
 
„Acum 22 de ani, partenerii noştrii de afaceri din Germania aveau propriile lor fabrici. Au renunţat însă la ele din cauza cheltuielilor foarte mari. Au preferat să trimită materie primă în România, unde industria textilă avea deja o experienţă vastă de dinainte de 1989. Şi înainte, în perioada comunismului, industria de confecţii lucra pe export pentru Europa, Statele Unite sau Canada", a precizat Ana Manuela Zarug.

„Noi reuşim să lucrăm cel mai de lux posibil la nivel mondial. La Botoşani avem cel mai important nucleu din industria uşoară românească", a adaugat şi Mihai Tincu.
 
În vechile fabrici rămase abandonate după 1989, industria textilă fiind singura ramură care a reuşit să supravieţuiască, investitori italieni şi-au instalat propriile afaceri, bineînţeles tot în domeniul vestimentar. Una dintre acestea Summer Conf produce camaşi iar la firma Grigioverde, compania Chicco produce textile. În toate aceste fabrici lucrează mii de botoşăneni din tot judeţul, pentru piaţa vestimentară de lux din toată lumea.
 
 
 
  
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: