Bacalaureat 2015 Română Botoşani. Elevii de la mate-info, nemulţumiţi că trebuie să dea Bac-ul la română. „Cu ce mă ajută pe mine în carieră?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea elevilor de clasa a XII a care au dat astăzi examenul scris la Limba şi Literatura Română spun că subiectele au fost uşoare şi previzibile. Singurii nemulţumiţi sunt informaticienii şi matematicieni care nu văd rostul examinării la română.

Au început probele de foc pentru elevii de clasa a XII a înscrişi la Bacalaureat. Peste 3200 de elevi au dat astăzi examenul scris la română. După publicarea subiectelor emoţiile s-au evaporat mărturisesc majoritatea elevilor intervievaţi de reporterii Adevărul la ieşirea din sălile de examen. 

De altfel spre deosebire de anii trecuţi, când mulţi elevi părăseau sala de examen, după o oră jumătate, adică timpul obligatoriu pe care orice candidat trebuie să-l petreacă în sala de examen, la această sesiune de Bacalaureat, candidaţii au avut se pare ce scrie. 

La centrul de examinare de la Colegiul Naţional A.T. Laurian din municipiul Botoşani, primul candidat a ieşit după două ore şi un sfert. Majoritatea au preferat să stea şi să lucreze subiectele până aproape de expirarea timpului regulamentar. 

Cum de şi-au ghicit elevii botoşăneni subiectele la Bacalaureat 2015

”Au fost cumva previzibile aceste subiecte. Am văzut că la Capacitate au dat basmul, iar anul trecut a fost poezie la Bacalaureat. Era clar că va da proză. Totodată la simulare am avut tot poezie. În consecinţă eram convinsă că va da proză şi am insistat pe operele respective. Şi am avut dreptate.”, spune foarte mulţumită Cristiana Ivanov, o elevă de clasa a XII a de la matematică-informatică. 

Toate informaţiile importante despre BACALAUREAT 2015 la română, în acest articol:

Subiecte Bacalaureat 2015 română. Rezolvări, barem

Acesta a fost raţionamentul multor elevi de clasa a XII a, care s-au pregătit intens la posibilele subiecte din proză. ”M-am gândit că este anul prozei. Am văzut şi la Capacitate că s-a dat proză şi anul trecut a fost poezie. Cu alte cuvinte trebuie proză. Oricum Ion am învăţat cu o seară înainte. Am trasa cartea norocoasă”, spune şi Andrei Munteanu, elev la profilul de socio-umane de la Colegiul Naţional ”A.T. Laurian”. 

cristiana

Cristiana Ivanov este multumită de subiectele la română FOTO Cosmin Zamfirache

În orice caz elevii de la centrul de examinare „AT Laurian„, spun că s-au speriat degeaba, Bacalaureatul la română scris a fost uşor. Subiectele i-au mulţumit, iar simulările l-i s-au părut ”o sperietoare” inutilă. ”Foarte uşoare subiecte. În special subiectul trei la care  toată lumea avea emoţii. La simulare a fost mult prea greu. Ne-au speriat degeaba. Eu zic că bacalaureatul de anul acesta a fost de nivel mediu. Dacă învăţai cât de cât nu aveai probleme la aceste subiecte.”, adaugă Cristiana Ivanov. 

gabriela

Gabriela Miron absolventă de clasa a XII a dat Bac-ul la română FOTO Cosmin Zamfirache

Nici măcar cei de la profilurile reale, mate-info, nu au au făcut pregătire. ”Am făcut doar ce-am învăţat la şcoală. Oricum din clasa a V a suntem axaţi pe română şi matematică. Dacă înveţi constant şi mai citeşti operele, nu au nevoie de pregătire, mai ales la română. Adică nu există lucruri pe care să nu le înţelegi la română”, spune şi Gabriela Miron.

Informaticienii şi matematicienii nu mai vor Bac la română

Nemulţumiţi de modul cum se dă Bacalaureatul în România sunt însă câţiva elevi de la matematică-informatică. Aceştia spun că nu văd rostul susţinerii examenului de Bacalaureat la română de către elevii care au terminat profilul real, în special matematică-informatică.

harabagiu

 David Harabagiu spune că ar fi bine dacă elevii de la profilul real nu ar mai da Bacalaureatul la română FOTO Cosmin Zamfirache

”Nu văd rostul acestui Bacalaureat. Eu am terminat matematică-informatică, de ce să dau la Limba şi Literatura Română? Şi mai ales să fac eseuri, comentarii la literatură? Cu ce mă ajută pe mine în carieră? Eu vreau să fac informatică. Merg şi facultatea de informatică. Nu este de ajuns că am promovat în cei patru ani de liceu la română şi am făcut dovada că m-am pregătit şi la acest obiect? Eu zic că acest lucru ar trebui schimbat. Cu toate acestea am făcut subiectele”, spune David Harabagiu, un absolvent de mate-info. În asentimentul absolventului, sunt şi mulţi alţi colegi ai acestuia, care şi-ar dori ca Limba şi Literatura Română să devină opţional la Bacalaureat pentru profilul real. 

munteanu

Andrei Munteanu spune că este bine ca tezele să fie corectate în alte judeţe FOTO Cosmin Zamfirache

Corectarea tezelor în alte judeţe: o evoluţie

Un alt motiv de mulţumire al elevilor botoşăneni este, culmea, corectarea tezelor în alte judeţe. Aceştia spun că aşa este mai corect şi că este posibil ca profesorii din alte judeţe să-i aprecieze mai mult. ”Este mult mai corect să fie corectate în alte judeţe. Este mai obiectiv. Nu mai poate nimeni să umble cu intervenţii. Este foarte aiurea să munceşti şi să vină cineva care are cunoştinţe şi deşi nu a meritat să primească notă mai mare. Este mai bine, este o evoluţie”, spune Andrei Munteanu.  

 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Bacalaureat 2015 Buzău. Doi elevi din Râmnicu Sărat au fost eliminaţi din examen, pentru tentativă de fraudă

FOTO Bacalaureat 2015 Română Dolj. Uman şi Real. Elevii: „Cine a învăţat a rezolvat toate subiectele“

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite