Arabii au pus ochii pe oile româneşti. Unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din Golful Persic este interesat de exporturi masive de ovine

Arabii au pus ochii pe oile româneşti. Unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din Golful Persic este interesat de exporturi masive de ovine

Oficialii din Qatar se arată interesaţi de oile din România FOTO Cosmin Zamfirache

Ahmad Khalaf, unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din Golful Persic a venit la Botoşani pentru a vedea oile româneşti. Ţările arabe în general sunt interesate de exporturi masive de ovine din România. Karakulul de Botoşani în special este o delicatesă râvnită de arabi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Joi dimineaţă la Staţiunea de Cercetare în domniul ovinelor şi caprinelor Popăuţi din judeţul Botoşani, a sosit Ahmad Khalaf, unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din industria alimentară a Golfului Persic. Acesta a fost trimis de Guvernul din Qatar pentru a prospecta piaţa ovinelor din România dar în special din nordul Moldovei, cu precădere Botoşaniul,Suceava, Neamţi şi Iaşi. 

Afaceristul arab este interesat de exporturi masive, de peste 50.000 de capete, în ţările arabe, cu ovine din nordul Moldovei. Ahmed Khalaf a fost însoţit de ambasadorul României în Qatar, Cristian Tudor şi întâmpinat de conducera Staţiunii de Cercetare Popăuţi dar şi de oficilităţile botoşănene şi sucevene.

Gata să încheie contracte cu arabe

Staţiune de Cercetare Popăuţi este una dintre cele mai importante instituţii de cercetare a ovinelor din ţară, iar şefii acesteia spun că oricând din punct de vedere calitativ dar şi cantitativ, nordul Moldovei, şi în special Botoşaniul este gata să satisfacă cererile pieţei arabe. Mai mult decât atât aceştia sunt convinşi că arabii vor fi gata să încheie contracte. ”Sperăm să încheiem parteneriate cu diverşi agenţi comerciali, fie că sunt din România, fie că sunt din lumea arabă pentru a ne putea valorifica produşii care-i avem. Noi suntem pregătiţi, avem miei de livrat în cantităţi destul de mari, marfă bună şi cred că ne putem ridica la standardele dumnealor”, spune Traian Atanasiu, directorul Staţiunii de Cercetare Popăuţi.

Oile din Botoşani la mare căutare

Totodată Botoşaniul are un as în mânecă în ceea ce priveşte intrarea pe piaţa arabă datorită rasei predominante, karakul de Botoşani. Această rasă, inventată practic la Botoşani, prin încrucişări cu oile karakul din Uzbekistan este o adevărată delicatesă în lumea arabă. ”Lumea arabă apreciază oaia cu coada lată şi bine îmbrăcată în seu comparativ cu piaţa europeană, aşa că suntem încrezători că după vizita de azi şi cea de mâine vom reuşi să livrăm şi să intrăm pe piaţa arabă”, spune Atanasiu.

Fermierii dornici să-şi vândă oile la arabi

Cei mai bucuroşi de aceste negocieri sunt crescătorii de oi. Aceştia spun că o înţelegere cu arabii ar fi o adevărată mană cerească. „Ar fi un avantaj enorm şi cred eu că toate eforturile depuse de până acum de a ţine fermele în viaţă, i-ar face pe oameni să creadă că nu au muncit în zadar. Dacă aceste vizite se vor concretiza, cu siguranţă veniturile fermierilor din judeţul Botoşani şi din regiunea de nord-est a României vor creşte considerabil”, spune Mihai Ţurcanu. Totodată mâine la Botoşani va sosi şi o delegaţie din Kuweit având acelaşi scop.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările