Apa potabilă curge la Botoşani prin ţevi de pe vremea comunismului. Din cauza conductelor vechi de peste 50 de ani doar 10% din apă ajunge în casele botoşănenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţevile se fisurează foarte des FOTO Adevărul
Ţevile se fisurează foarte des FOTO Adevărul

Botoşănenii mai beneficiază de moştenirea comunistă şi în secolul XXI. În cea mai mare parte a judeţului Botoşani apa potabilă trece prin conducte din perioada ”Epocii de Aur”. Partea proastă, este că ţevile din epoca socialismului seamănă mai degrabă cu nişte strecurători. Din totalul apei pompate prin aceste conducte către botoşăneni, doar 10-20% mai ajung la destinaţie.

Reţeaua de apă şi canalizare a judeţului Botoşani a fost ultima dată modernizată în anii 60-70. De atunci după 1990 mai ales, cu privatizarea regiilor de apă, singurele intervenţii au fost peticirea repetată a conductelor ruginite. 

De altfel la Botoşani aproape nu trece o zi fără înregistrarea unei avarii la conductele vechi de peste 50 de ani aflate în pragul dezintegrării. Sunt conducte precum cea de la Bucecea, care au dispărut pur şi simplu. Rugina le-a ”mâncat” în proporţie de 100%, iar apa curge direct prin urma lăsată în cei 50 de ani de funcţionare prin pământ. În aceste condiţii pierderile sunt uriaşe. 

Acestea conform datelor oferite de Nova Apaserv, firma care gestionează reţeaua de apă potabilă şi canalizare, aflată în subordinea Consiliului Judeţean, procentul pierderilor de apă se situează între 60% şi 90%. Reţeaua de distribuţie a apei potabile este pur şi simplu distrusă, pe magistrala ce leagă municipiul Botoşani de Flâmânzi. Aici pierderile ajung şi la 90%. 

Cu alte cuvinte doar 10% din apa pompată de staţiile de tratare mai ajunge la botoşăneni. ” Sunt pierderi mari pe magistrală. Conducta este foarte veche. Are cel puţin 30-40 de ani. Mai avem probleme majore pe Ştefăneşti-Truşeşti unde magistrala are peste 40 de ani, pe coloana de la Bucecea spre Botoşani. Sunt conducte foarte vechi, cedează în permanenţă”, spune Garbriel Cârlan directorul Nova Apaserv. Din cauza pierderilor, au de suferit atât utilizatorii casnici, care nu au presiune la apă sau se trezesc cu facturi încărcate, dar şi societatea Nova Apaserv. 

Distribuitorul de apă, înregistrează pierderi de sute de mii de lei, din cauza apei scurse în pământ. Reprezentanţii Consiliului Judeţean, care încearcă să evite intrarea în faliment şi a acestui operator de apă, după ce precedentul Apa Grup a intrat în insolvenţă din cauza datoriilor. ”Pierderile sunt cu mult peste medie şi peste o cotă admisă la nivel naţional.  Avem pierderi care depăşesc 60%  . O problemă mare avem spre Flămânzi unde pierderile depăşesc 87 %. Prioritatea este înlocuirea acestei conducte spre Flămânzi-Frumusica după care ar urma Tudora-Vorona”, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gheorghe Sorescu. 

Nova Apaserv a accesat deja un proiect cu finanţare europeană în valoare de 102 milioane de

euro

image

pentru extinderea şi modernizarea reţelei de apă potabilă şi canalizare. În municipiul Botoşani pe străzile principale au fost înlocuite conductele lăsate moştenire din perioada comunismului şi care provocau numeroase avarii. 

Urmează reabilitarea unor staţii de tratare şi înlocuirea reţelei din judeţ, unde sunt pierderile cele mai mari. Pentru acestea este nevoie de un nou proiect cu

fonduri

image

europene. ”Pentru această zonă avem prin Programul Operaţional Sectorial 2 un proiect pentru reabilitarea conductelor din restul judeţului. Este o problemă cu aceste pierderi. Şi pentru utilizatori dar şi pentru distribuitori”, a adăugat Gheorghe Sorescu. 

În momentul de faţă în judeţul Botoşani sunt peste 240.000 de abonaţi la societatea Nova Apaserv. Din cauza conductelor de la Flămânzi-Frumuşica, Bucecea, Tudora şi Vorona, Botoşaniul este în topul judeţelor cu pierderi uriaşe de apă.

citiţi şi:

Într-o singură lună, ENET înregistrează pierderi de 35% la apă caldă şi căldură

Profit istoric de 900 de milioane de lei pentru Hidroelectrica, cât în ultimii 11 ani, dar livrarea de energie pentru populaţie va cauza pierderi în 2014

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite