Ţuica de Rădeni, brand 100 la sută, preferată de japonezi şi vânată de olandezi

Ţuica de Rădeni, brand 100 la sută, preferată de japonezi şi vânată de olandezi

Titel Arhip este „tatăl“ ţuicii de Rădeni

Un localnic din Frumuşica, Botoşani, a omologat oficial băutura extrem de apreciată peste hotare

Ştiri pe aceeaşi temă

Renumele pe care l-a căpătat ţuica de Rădeni a depăşit de multă vreme graniţele judeţului, dar şi ale ţării. Băutura făcută în cazanele localnicilor din zona comunei botoşănene a ajuns să fie apreciată până şi pe continentul asiatic.

Nu este târg de profil în ţară, unde japonezii să nu deguste şi să nu se aprovizioneze cu ţuica de Rădeni, considerată de specialişti o băutură regească, care poate concura cu succes cu pălinca de Ardeal.

Grupaţi în asociaţie

Denumirea este şi omologată. De obţinerea certificatului s-a ocupat Titel Arhip, un cetăţean din Frumuşica, care în anul 2008 a pus bazele Cooperativei de Fructe şi Legume (CFL).

Cooperativa de la Frumuşica are acum 150 de membri, cei mai mulţi dintre aceştia din Iaşi, dar şi din alte judeţe ale Moldovei. Titel Arhip a reuşit să înregistreze până acum trei denumiri de produse, pe lângă Ţuica de Rădeni, regăsindu-se Vinul Alb de Rădeni, precum şi Vinul Roşu de Rădeni, dar şi mierea de Frumuşica.

Planuri mari de viitor

Acum se pregăteşte să obţină certificat pentru nucile de Frumuşica şi usturoiul de Copălău. „Totul este că nu sunt sprijinit. Uitaţi-vă! Am şi buletine de analiză şi toate avizele necesare pentru a le vinde. Un singur lucru n-am. Timbru. Ca să le vând în magazin. Acum vreau să dau brand european pentru usturoiul de Copălău, la fel ca la magiunul de Topoloveni şi mai vreau să înregistrez nucile de Frumuşica. 100 de nuci au 2,6 kilograme, cam cât ouăle de găină, sunt unicat", a povestit Titel Arhip. Botoşăneanul visează să poată livra ţuica de Rădeni către botoşănenii aflaţi la muncă în străinătate.

De două ori pe an, când stranierii pleacă înapoi la locurile de muncă de peste hotare la cooperativa din Frumuşica este avalanşă de solicitări.

10.000 de litri în Olanda

Titel Arhip a dezvăluit că la un târg de la Bucureşti, un olandez a cerut o livrare de 10.000 de litri de ţuică de Rădeni pe an.

„Duce renumele comunei peste tot. Cum să nu-l sprijinim? Colaborăm foarte bine cu el, trebuie numai să ne ceară sprijinul. Despre nuci am o remarcă, însă. Nu sunt aşa de mari precum le laudă, dar sunt mărişoare, nu se mai întâlnesc în judeţ după cum am auzit", a declarat Constantin Rădeanu, primarul comunei Frumuşica.

Citiţi şi:
PRODUS DE CARTIER: Mici marcă înregistrată

"Cluj Arena" este marcă înregistrată

Intră pe botosani.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările