Şomajul bântuie judeţul Botoşani. Peste 8.000 de botoşăneni nu au loc de muncă, iar mai bine de jumătate din aceştia nu au niciun venit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul şomerilor din judeţul Botoşani se află în creştere faţă de anul trecut. Din cauza condiţiilor economice defavorabile, multe firme îşi închid porţile, iar oamenii sunt trimişi în şomaj.  Cea mai gravă situaţie se înregistrează în mediul rural.

În toamna anului trecut în judeţul Botoşani conform datelor oferite de Agenţia Judeţeană a Forţelor de Muncă (AJOFM) erau în jur de 7000 de şomeri. Anul acesta însă în evideţele AJOFM figurează în judeţul Botoşani, peste 8000 de oameni fără loc de muncă. 

Dintre aceştia doar 1679 primesc ajutor de şomaj. Restul nu beneficiază de nicio sursă de venit. Cel puţi oficial.  ”Aceste peste 5000 de persoane, în acte nu primesc indemnizaţie şi în mod oficial sunt în căutarea unui loc de muncă. Propriu-zis nu au venit. 

Dintre şomerii indemnizaţii majoritatea au fost disponibilizaţi, iar cei mai puţini, în jur de 450 primesc ajutor după finalizarea studiilor la o formă de învăţământ”, a precizat Teodor Dimitriu, director AJOFM Botoşani. 

 Oraşele ”moarte” de la ţară

Majoritatea şomerilor, peste 6800 sunt în mediul rural, unde au extrem de puţine şanse de a se integra pe piaţa muncii.  Cei mai puţini oameni fără loc de muncă sunt în municipiul Botoşani, unde numărul de angajatori şi oportunităţile sunt mai mari. Toţi cei care trăiesc fără venit muncesc în general cu ziua în sezonul de vară, fie ca zidari la negru, fie ca şi agricultori.  

”Muncesc şi eu pe unde apuc. Am primit şi şomaj, dar a trecut perioada. Vara merg la câmp la tot ce se cere şi iarna la interioare dacă mai lucrează. Nici în străinătate nu mai merg aşa de bine lucrurile”, spune Marcel, un botoşănean de la Oroftiana, venit la Botoşani la AJOFM să vadă dacă nu găseşte ceva de muncă în construcţii. O consecinţă a creşterii şomajului în judeţ, este şi ”moartea” marilor fabirici care funcţionau odată în oraşele ”rurale” ale Botoşaniului, precum Bucecea, Săveni, Darabani sau Flămânzi. Cei mai mulţi şomeri dealtfel sunt chiar foştii muncitori de la finalul ”Epocii de Aur”, cei care s-au adaptat şi cel mai greu pe piaţa muncii democratice. 

Este vorba aici de botoşănenii cu vârste cuprinse între 45 şi 60 de ani, reprezentând 25% din numărul oamenilor fără loc de muncă. Aceştia sunt urmaţi îndeaproape de absolvenţii de licee şi facultăţi, însumând un procent de 22% din numărul total al şomerilor.

Recomandări pe aceeaşi temă:

Câţi bani trimit în ţară românii plecaţi să muncească în străinătate

Concediul de maternitate ar putea fi extins şi pentru mamele care sunt în şomaj sau nu au un loc de muncă

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite