Şcoli româneşti în 2019. Elevii vin cu apă de acasă şi se spală pe mâini în ligheane. „Aprovizionarea se face din fântâni“

Şcoli româneşti în 2019. Elevii vin cu apă de acasă şi se spală pe mâini în ligheane. „Aprovizionarea se face din fântâni“

Grădiniţa din Borzeşti nu are apă curentă FOTO Cosmin Zamfirache

Peste 150 de elevi dintr-o comună din judeţul Botoşani vor începe anul şcolar în unităţi de învăţământ fără apă şi care nu respectă condiţiile minime de igienă. Aceştia vor veni cu apă de acasă şi se vor spăla pe mâini la lighean.

Ştiri pe aceeaşi temă

În comuna Ungureni, judeţul Botoşani, peste 150 de elevi de grădiniţă şi clasă primară vor învăţa în şcoli fără apă. Pur şi simplu aceştia vor fi nevoiţi să vină cu apă de acasă şi să se spele pe mâini la un lighean. 

”Ca la ţară, cu butoiul”
 
Cea mai mare unitate de învăţământ din comuna Ungureni este Liceul Tehnologic Plopenii Mari. De acesta depind din punct de vedere juridic şcolile din cinci sate. În patru dintre acestea şcolile nu au apă curentă şi nici canalizare. Propriu-zis, cei 150 de şcolari care învaţă în aceste şcoli, nu au de unde să bea apă dacă li se face sete şi nici nu au unde să-şi spele mâinile.  
 
Conducerea liceului spune că elevii de la clasa pregătitoare şi până la clasa a IV a de la şcolile din Călugărenii Noi, Călugărenii Vechi, Mândreşti şi grădiniţa din Plopenii Mari, vor veni de pe 9 septembrie la şcoală cu apă la pachet iar pe mâini se vor spăla la lighean. ”Aprovizionarea cu apă se face din fântâni.

Toaleta din curtea grădiniţei de la Borzeşti FOTO Cosmin Zamfirache
 
Elevii vin cu o sticluţă de apă iar toaletarea mâinilor se face în lighean”, spune Alexandru Dascaliu, directorul Liceului Plopenii Mari. Directorul a precizat că situaţia s-a complicat şi mai mult după ce fântânile unor şcoli au secat după seceta de anul trecut. În noul an şcolar, unităţile de învăţământ vor fi aprovizionate, cu butoiul, de la fântânile din sate sau din cătunele vecine. ”Ca la ţară, cu butoiul”, precizează Alexandru Dascaliu. 
 
Vă mai recomandăm:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: