Şansa copiilor cu autism condamnaţi la stigmatizare. Campania medicală unică în România: „Vedeam că are probleme, dar nu ştiam cum să-l ajut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de specialişti ai Centrului de Sănătate Mintală din Botoşani cutreieră, de aproape o jumătate de an, comunele din judeţ pentru a găsi copii cu probleme neuropsihice, în special autişti. Ei reuşesc să salveze sute de copii din familii sărace, oferindu-le o şansă la recuperare.

Acţiunea specialiştilor Centrului este unică în România şi are ca scop depistarea copiilor cu probleme neuropsihice din mediul rural. Este vorba despre copii din zone sărace, cu acces dificil la serviciile medicale de bază şi pe care cutumele şi lipsa educaţiei îi ţin departe de terapii şi de şansa de integrare în societate. 

Majoritatea acestor copii nu au fost niciodată diagnosticaţi, trataţi şi riscau să fie stigmatizaţi pe viaţă, dar şi  condamnarea la dependenţă totală faţă de cei care-i îngrijeau, îngroşând numărul asistaţilor. În urma acestei campanii, cu sute de kilometri parcurşi prin toate cătunele judeţului, peste 750 de copii şi adolescenţi au fost diagnosticaţi şi beneficiază de diferite forme de tratament. ”Este un efort deosebit al colegilor de la Centrul de Sănătate Mintală care, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică, reuşesc să aducă o rază de speranţă în aceste comunităţi”, spune Carmen Hliban, coordonatorul asistenţilor medicali comunitari în cadrul DSP, partener al acestei campanii.   

Sute de copii scoşi la lumină din cătunele Botoşaniului

Campania a început la 1 februarie 2019 sub forma unei caravane formate din specialişti în sănătate mintală. Practic, pe baza unei prevederi legale care stipulează că pot fi organizate echipe mobile în cadrul Centrelor de Sănătate Mintală de la nivelul fiecărui judeţ, şefa CSM Copii Botoşani, Maria Dardai, a decis realizarea unei acţiuni de amploare pentru descoperirea copiilor cu probleme neuro-psihice din satele judeţului. Şi asta după ce a aflat, mai ales prin intermediul asistenţilor medicali comunitari de la nivelul fiecărei comune, că în cătune se află sute de copii cu probleme grave, în special autism, nediagnosticaţi şi lăsaţi fără niciun fel de terapie. 

Condamnaţi la teamă, durere, excluziune socială şi dependenţă totală

”Împreună cu reprezentanţii DSP şi cu medicul Tamara Ciofu am pus bazele acestor caravane. Trebuia să intervenim, conştijnţa noastră ne spunea că trebuie să facem ceva pentru aceşti copii, să vedem care este dimensiunea reală a problemei. Şi am zis că nu vom precupeţi eforturile şi vom merge din sat în sat”, precizează Maria Dardai.

De la 1 februarie au fost organizate 22 de caravane, în satele judeţului Botoşani, în special în zone sărace şi cu acces precar la serviciile medicale. Propriu-zis cu o maşină, un grup de specialişti, printre care şi psihiatri, psihologi, logopezi şi reprezentanţi DSP, au străbătut satele pentru depistarea copiilor cu probleme neuropsihice şi în special cu autism. 

Realitatea descoperită în teritoriu a fost cruntă. ”În fiecare localitate în care am fost erau cel puţin 10 copii cu tulburări de acest fel”, spune medicul Tamara Ciofu.

Practic, caravana se desfăşura în felul următor. Echipa mobilă lua legătura cu autorităţile locale, cu medicii de familie şi chiar cu preoţii şi poliţiştii din comună pentru a afla ce familii au copii cu diferite probleme. Un rol important l-au avut asistenţii medicali comunitari, coordonaţi de Carmen Hliban, care identificau aceste familii. Apoi, aceiaşi asistenţi medicali comunitari îi convingeau pe părinţi să-şi ducă copiii la întâlnirea cu specialiştii pentru a fi consultaţi. Evaluările, consultaţiile aveau loc fie în şcoli, cabinete medicale şi chiar grădiniţe, locuri în care puteau intra cât mai mulţi pacienţi. ”Fiecare copil era evaluat individual de către toţi specialiştii din echipă”, spune Maria Dardai. În total au fost descoperiţi cu diferite probleme din spectrul autist în jur de 750 de copii. 

,

„Nu aveau nici măcar o evaluare sumară într-un centru de specialitate“

Realitatea descoperită în teren este cruntă pentru secolul XXI. Mulţi dintre aceşti copii nu au fost niciodată diagnosticaţi şi nu au beneficiat de nicio formă de terapie. Cei mai mulţi provin din familii foarte sărace, cu mulţi copii şi uneori cu un nivel de educaţie precar ”Nu aveau nici măcar o evaluare sumară în cadrul unui centru de specialitate. Sunt copii proveniţi din famili unde resursele financiare sunt limitate. Problema copiilor din comunităţile rurale este una sensibilă. Este vorba şi de accesul dificil la servicii de specialitate. Sunt comunităţi care nu au nici medic de familie”, spune Maria Dardai. Aceşti copii erau practic condamnaţi să trăiască într-o lume a propriilor temeri, a tulburărilor şi într-o dependenţă totală faţă de cei care le purtau de grijă“. 

A fost descoperit inclusiv un copil cu autism, care avea 14 ani şi care nu a fost niciodată evaluat şi nu a beneficiat niciodată de terapie. Pe de o parte, spun specialiştii, aceşti copii au fost ascunşi de frica stigmatizării, de prejudecăţile din sate, pe de altă parte, au fost victime ale delăsării şi lipsei de educaţie din mediul rural.

”Poate este vorba despre reticenţa părinţilor, stigma care este prezentă şi în mediul rural. Cei mai mulţi părinţi observă, copilul nu vorbeşte la timp. Dar se gândesc că la un moment dat va vorbi. Culmea, deşi copilul are uneori cinci ani şi nu vorbeşte, pentru ei nu este o problemă majoră. Devine o problemă atunci când este încadrat în colectivitate, mai ales la şcoală, şi nu reuşeşte să comunice, nu reuşeşte să se exprime, are un comportament neadecvat”, spune Maria Dardai.

Cei care observă aceste probleme sunt, de obicei, ceilalţi membri ai comunităţii, în special învăţătorii şi profesorii de la şcoală. Chiar şi atunci, de multe ori, sătenii refuză să recunoască că micuţul are o problemă de sănătate. ”De cele mai multe ori, cadrul didactic este cel care observă. Atunci când sesizează familia, lucrurile sunt interpretabile.  Cei mai mulţi părinţi reacţionează la nivelul «ce ai cu copilul meu?». Cu asta ne confruntăm”, precizează medicul psihiatru. Pe lângă copiii cu autism, sunt indentificaţi şi copii cu alte probleme din spectrul neuropsihic. 

Duşi cu microbuzele la terapie

Vinerea este ziua în care specialiştii de la CSM Copii pleacă în caravană şi sunt identificaţi copiii cu probleme. În fiecare marţi, aceştia sunt aduşi cu microbuzele la Centrul de Sănătate Mintală pentru a beneficia de terapie. Microbuzele sunt asigurate gratuit de primarii comunelor unde au fost identificaţi copiii, evident, la solicitarea echipei de specialişti. ”Aici la centru îi primim cu părinţii şi sunt evaluaţi complex de psiholog şi logoped. Vor avea parte de activităţi ludice la sala de ludoterapie, de ergoterapie şi alte tipuri de terapie”, spune Maria Dardai. 

Majoritatea celor veniţi la terapie nu şi-ar fi permis niciodată măcar o oră de terapie sau un drum la Botoşani. În această situaţie este şi o femeie de la Rădăuţi Prut. Are 10 copii şi trăieşte din ce apucă, iar unul dintre copiii săi a fost identificat cu tulburări din spectrul autist. Femeia este printre cei care a venit cu microbuzul Primăriei la evaluare. ”Nu aş fi reuşit niciodată să ajung aici. Vedeam că are probleme, dar nu ştiam cum să fac să-l ajut. Acum a dat Dumnezeu şi, cu ajutorul doamnelor doctor, a ajuns unde trebuie şi se va face bine”, spune femeia de 41 de ani.

Caravanele vor continua până la acoperirea integrală a judeţului, urmând să fie făcute vizite de verificare în teritoriu pentru a se vedea evoluţia copiilor aflaţi în terapie.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

 DOCUMENT Aproape 100 de parlamentari au depus un proiect pentru legalizarea canabisului în scopuri medicinale

Proiecte pentru extinderea şi modernizarea Spitalului Mangalia. Mii de turişti ajung aici în fiecare an

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite