Virgil Nemoianu despre Nicolae Steinhardt: „Am fost primul care a primit o fotografie cu el în straie călugăreşti”

Virgil Nemoianu despre Nicolae Steinhardt: „Am fost primul care a primit o fotografie cu el în straie călugăreşti”

FOTO: Bianca Sara

Astăzi, pentru prima dată, a fost prezent la Bistriţa Virgil Nemoianu, care a ales să nu vorbească despre cărţile sale, dedicându-şi întreg discursul lui Nicolae Steinhardt, cu care a fost bun prieten.

Ştiri pe aceeaşi temă

S-au cunoscut imediat după 1964, după ce a fost eliberat din închisoare. A fost unul dintre puţinii care a mai corespondat cu specialistul în literatură comparată, Virgil Nemoianu după ce a plecat în Statele Unite şi a fost inclus pe lista „trădătorilor”, al căror nume nici nu aveai voie să-l pronunţi în perioada comunistă.

Virgil Nemoianu a fost şi primul care a primit, într-una din scrisori, o fotografie cu Nicolae Steinhardt, în straie călugăreşti. De asemenea, Nicolae Steinhardt a păstrat în chilia sa diploma de doctorat obţinută de Virgil Nemoianu la Universitatea California, cu semnătura lui Ronald Reagan, pe atunci guvernator al Californiei. 

Potrivit acestuia discuta mult cu „Nicu” Steinhardt, în ciuda diferenţei de vârstă. Discutau despre politică, literatură, cultură  şi chiar şi religie. De altfel,  Virgil Nemoianu a recunoscut astăzi, la Bistriţa, că Nicolae Steinhardt l-a influenţat mult în gândire şi chiar şi în abordările din unele volume publicate.

Eseistul a vorbit şi despre alegerea lui Nicolae Steinhardt care s-a retras la o mănăstire din judeţul Maramureş.

„Nicolae Steinhardt a fost atras de zona aceasta a nordului. Părerea mea este că el a găsit totuşi o formă de emigrare într-o zonă a României, care are o anumită puritate”, a precizat Virgil Nemoianu.

 

Vă mai recomandăm:

24 de ani de la moartea lui Nicolae Steinhardt. Înmormântare cu călugări şi securişti

DOCUMENT AUDIO Glasul lui Nicolae Steinhardt, într-o înregistrare de arhivă!

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările