VIDEO Observatoare pentru turişti pentru admirarea urşilor, râşilor sau lupilor din Munţii Bârgăului

VIDEO Observatoare pentru turişti pentru admirarea urşilor, râşilor sau lupilor din Munţii Bârgăului

FOTO: mtb-bn.blogspot.com

Opt observatoare cu ajutorul cărora turiştii pot să admire priveliştea oferită situl Natura 2000 Larion, 15 kilometri de trasee montane şi un punct de informare turistică în Lunca Ilvei, aşa îşi propune Asociaţia Proprietarilor de Pădure Valea Ilvei să crească numărul de turişti din zonă, sperând la un număr constant de 14.000 de turişti anual.

Ştiri pe aceeaşi temă

Situl Natura 2000 Larion  este situat în Munţii Bârgăului şi se întinde pe 2023 hectare de teren, 72% pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, iar 28% pe teritoriul judeţului Suceava. Aria naturală protejată se întinde şi ea pe 250 de hectare.

Motivul pentru care această suprafaţă de pădure a fost inclusă în reţeaua europeană de arii protejate se datorează prezenţei în zonă a unui tip de habitat care este protejat la nivelul Uniunii Europene şi anume turbării cu vegetaţie forestieră. De asemenea, zona reprezintă un culoar natural pentru speciile de carnivore mari: lup, râs şi urs brun.

Situl natural este administrat de Asociaţia Proprietarilor de Pădure Valea Ilvei, care s-a gândit să valorifice potenţialul zonei accesând fonduri europene. Cererea de finanţare pentru un plan de manangement adecvat al sitului, un punct de informare, opt observatoare  şi 15 kilometri de trasee turistice a fost depusă în 2011, iar lucrările au început abia anul acesta.

305.000 de euro cu TVA a primit asociaţia în proporţie de 80% din fonduri europene şi 20% din fonduri guvernamentale pentru a atrage turiştii în Munţii Bârgăului.

Observatoarele vor fi folosite pentru monitorizarea efectivelor de lup, râs şi urs brun, dar vor fi puse şi la dispoziţia turiştilor care vor să se bucure de natură şi bineînţeles de spectacolul oferit de carnivorele mari.

Până în acest moment s-au realizat o parte din hărţi, iar amplasamentul pentru punctul de informare a fost predat constructorului, care se va apuca de treabă cel mai probabil primăvara următoare. Planul de management va fi şi el gata la finalul anului 2014. Perioada de implementare a întreg proiectului este de 36 de luni.

Asociaţia ia în calcul pe viitor şi acorduri de colaborare cu instituţiile de învăţământ şi chiar dezvoltarea turismului ecvestru. Aceasta speră ca noile investiţii să aducă anual în situl Natura 2000 anual în jur de 14.000 de turişti.

 „Aceasta este o zonă turistică, are mai multe puncte de popas deja amenajate. Sunt turişti, dar nu câţi ne-am dori,” a precizat vineri la prezentarea proiectului,  preşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Pădure Valea Ilvei, Radu Vasieş.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările