VIDEO Peste 5.000 de oameni au bătut, la Năsăud, recordul naţional al tradiţiei, dansând îmbrăcaţi în costume populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toţi cei 5000 de oameni au dansat concomitent pe stadionul din Năsăud, prinşi în mai multe cercuri imense FOTO: Bianca Sara
Toţi cei 5000 de oameni au dansat concomitent pe stadionul din Năsăud, prinşi în mai multe cercuri imense FOTO: Bianca Sara

Duminică, 5000 de oameni au participat la o paradă record a portului popular în Năsăud, oraşul academicienilor. După ce au defilat pe străzile oraşului cu costume vechi şi de 100 de ani, oamenii s-au adunat pe stadion, unde au dansat concomitent mai multe dansuri tradiţionale din zonă.

Nu mai puţin de 5000 de oameni, un adevărat record pentru România, s-au îmbrăcat duminică în haine tradiţionale şi au defilat pe străzile Năsăudului, după care s-au reunit pe stadionul din oraş, unde au dansat concomitent mai multe jocuri tradiţionale.

Evenimentul, care se desfăşoară, an de an, în luna mai de aproape 150 de ani, poartă numele Maialul Elevilor Năsăudeni, iar anul acesta a fost combinat cu Ziua Costumului Popular. Sărbătoarea a fost pusă la punct de Primăria Năsăud şi de creatoarea de artă populară Virginia Linul.

Cei 5000 de oameni, printre care s-au numărat elevi de la şcoli din mai bine din jumătate din comunele judeţului, dar şi ansambluri profesioniste din sudul ţării, au pornit din centrul oraşului şi au defilat acompaniaţi de fanfară peste jumătate de kilometru. 

Ajunşi pe stadionul din Năsăud, acolo oamenii îmbrăcaţi în costum popular au format mai multe cercuri şi au dansat concomitent trei tipuri de dansuri din zonă: roata de la Runc, pintenii şi jocul în pereche.

ziua costumului popular bistrita  10

O studentă din Kenya şi vicepremierul Vasile Dâncu, printre participanţi

Printre invitaţii de seamă s-au numărat `Nea Marin, unul dintre cei mai cunoscuţi coregrafi de dansuri populare din ţară, dar şi mai multe oficialităţi, printre care şi vicepremierul Vasile Dâncu.

Acesta a venit îmbrăcat în costum popular şi cu un clop cu pene de păun cu nu mai puţin de 7 roate, fiind unul dintre cele mai grandioase care au putut fi observate pe stadion.

Vasile Dâncu, originar din Runcu Salvei, a făcut şcoala în oraşul Năsăud şi a participat de nenumărate ori la Maialul Elevilor Năsăuden când era copil. După o pauză de mai bine de 30 de ani, duminică, acesta a fost din nou prezent la eveniment, îmbrăcat corespunzător. 

ziua costumului popular bistrita  18

„Mă bucur foarte mult să mă întorc acasă. Suntem primii care am pus în practică hotărârea de Guvern de a sărbători costumul popular şi sunt foarte bucuros. Acum 145 de ani, într-o perioadă în care duaismul aducea greutăţi în păstrarea identităţii naţionale, elevii şi profesorii năsăudeni au hotărâr să îşi exprime astfel dragostea pentru tradiţii şi identitatea naţională. Sunt foarte mândru că m-am născut aici, pentru că Năsăudul a dat ţării şi lumii 21 de academicieini, este un lucru pe care nu-l are nicio altă zonă din lume”, a declarat vizibil emoţionat Vasile Dâncu. 

Printre marea de oameni s-au strecurat şi câţiva străini, care au acceptat cu entuziasm invitaţia de a participa la această sărbătoare a tradiţiilor româneşti. Una dintre prezenţele exotice a fost Julie Darcq, o tânără din Kenya, studentă la Institutul Diplomatic de la Berlin, alături de fiica creatoarei de artă populară Virginia Linul.

„Este minunat faptul că atât de mulţi oameni s-au adunat aici şi trăiesc cu atâta pasiune tradiţiile”, a precizat impresionată Julie Darcq, care a încercat şi ea să înveţe dansurile din zonă, alături de cei prezenţi. 

ziua costumului popular bistrita  3

Deşi evenimentul de duminică se încadrează în categoria record mondial, abia anul viitor organizatorii iau în calcul să îl omologheze în mod oficial. 

„Încerc, anul viitor să vin cu echipa mea şi să filmăm pentru Cartea Recordurilor”, a spus `Nea Marin, care a recunoscut că nu i-a fost dat să vadă atâta lume, în acelaşi loc, dansând în haine tradiţionale.

Vă mai recomandăm:

Clopurile cu pană de păun şi costumele vechi şi de un secol au făcut spectacol la Năsăud, în cadrul unui obicei de pe vremea lui Rebreanu şi Coşbuc

FOTO VIDEO Cum se vede Înstruţatul Boului, o „coridă” românească veche de mii de ani, în era Facebook

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite