Ziua Mihai Eminescu. Viaţa de film a Veronicăi Micle, marea dragoste a poetului: de la căsătoria aranjată la arsenicul care i-a curmat viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veronica Micle este considerată muza lui Eminescu FOTO: eurotv.md
Veronica Micle este considerată muza lui Eminescu FOTO: eurotv.md

Ziua Mihai Eminescu este celebrată pe 15 ianuarie 2015, la împlinirea a 165 de ani de la naşterea (15 ianuarie 1850) celui considerat poetul naţional al românilor. În ciuda faptului că poeziile sale nu au ajuns nici pe departe la fel de populare ca cele ale iubitului său Eminescu, năsăudeanca Veronica Micle a avut o viaţă de film.

Pe când avea doar 14 ani, mama sa a căsătorit-o pentru a-i asigura viitorul, iar la 39 de ani, la 50 de zile de la moartea lui Eminescu, poeta se sinucide cu arsenic.

Veronica Micle s-a născut în 1850 la Năsăud. Îşi pierde tatăl, cizmar de meserie, chiar în anul când se naşte, acesta luptând ca voluntar şi fiind rănit în 1848, în Munţii Apuseni, sub flamurile lui Avram Iancu.

Mai mult, mama Veronicăi, Ana, moaşă de meserie, este anchetată de poliţia habsburgică. În anul în care îşi pierde soţul şi se naşte Veronica, aceasta se hotărăşte să treacă munţii în Moldova, având asupra sa doar banii încasaţi de pe vânzarea casei din Năsăud.

Singurul venit al celor două erau banii obţinuţi de Ana, care era moaşă şi spăla rufe cu ziua. Pentru a se asigura că viitorul Veronică nu va fi la fel de sumbru, aceasta hotărăşte să o căsătorească pe când avea doar 14 ani cu Ştefan Micle, care îi era profesor şi era cu 30 de ani mai în vârstă decât ea.

Ştefan Micle este şi cel care o „rafinează” pe Veronica, încurajându-i activităţile culturale şi scriitura. Primul lor copil se naşte pe când Veronica avea doar 16 ani. Veronica i-a dăruit profesorului Ştefan Micle două fete.

Ziua Mihai Eminescu. Veronica şi marele poet, dragoste la prima vedere

În 1872, când deja era căsătorită de 8 ani cu Ştefan Micle, Veronica îl cunoaşte pe Eminescu la Viena, unde se afla pentru a trata o eczemă. Năsăudeanca cu păr blond şi lung şi cu ochi albaştri l-a fermecat din primele secunde pe Eminescu, care i-a dedicat nenumărate poezii.

Cei doi profită de întâlnirea de la Viena şi vizitează tot ce se poate în zonă. În perioada 1874-1877, Eminescu participă foarte des la seratele literare ale Veronicăi, care se desfăşurau chiar în casa în care locuia cu Ştefan Micle.

În 1879, Ştefan Micle se stinge, iar Veronica devine liberă. După moartea soţului său, Veronica se confruntă cu lipsuri materiale, pensia de urmaş fiind aprobată abia după câţiva ani de la dispariţia lui Ştefan Micle.

Deşi rămasă o femeie liberă, Veronica şi Eminescu nu se căsătoresc, povestea lor de iubire asemănându-se cu o siropoasă telenovelă. Cele care au afectat relaţia dintre cei doi au fost bârfa, împotrivirea apropiaţilor şi distanţa, Eminescu mutându-se la Bucureşti.

Cei doi au avut şi un copil, care, din păcate, s-a născut mort. De asemenea, Veronica Micle îl înşală pe Eminescu cu Ion Luca Caragiale, idilă pe care poetul i-o iartă, pentru că era prieten cu marele dramaturg. Şi Eminescu calcă stâmb, cu mai multe doamne şi domnişoare.

În 1883, Eminescu suferă prima cădere nervoasă, iar în 1889 se stinge într-un sanatoriu din Bucureşti. Veronica se stinge şi ea în acelaşi an, la exact 50 de zile de la moartea poetului. Năsăudeanca îşi pune capăt zilelor la mănăstirea Văratec, unde se sinucide cu arsenic.

Informaţii preluate din Formula As.

Vă mai recomandăm:

Cum şi-a transformat Liviu Rebreanu execuţia fratelui său de pe front într-un roman tradus în opt limbi

După Liviu Rebreanu, Marin Mălaicu-Hondrari este al doilea scriitor bistriţean cu roman ecranizat. Proiectul, finanţat cu două milioane de lei

De la sărăcia în care şi-a dus zilele Andrei Mureşanu, la confortul financiar al lui Liviu Rebreanu



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite