Una dintre cele mai spectaculoase poieni cu narcise din ţară, mutilată de cei care vor florile protejate la ei în grădină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primii vizitatori ai rezervaţiei deja au plecat acasă cu „suveniruri” FOTO: Claudiu Iuşan
Primii vizitatori ai rezervaţiei deja au plecat acasă cu „suveniruri” FOTO: Claudiu Iuşan

În urmă cu o săptămână au înflorit narcisele sălbatice din Parcul Naţional Munţii Rodnei. Chiar în primul weekend, masivul Saca unde se regăseşte acest covor spectaculos cu flori a fost vizitat de peste 600 de persoane. Unele, însă, au luat narcise, cu tot cu bulb, cel mai probabil pentru a le planta în grădină.

Weekendul trecut, nu mai puţin de 600 de persoane au parcurs pe jos cei 11 kilometri pentru a ajunge la Poiana cu Narcise din Parcul Naţional Munţii Rodnei. 

Situat la o altitudine de 1600 de metri, acest covor alb cu flori are o suprafaţă de 5 hectare.„Poiana cu narcise” este declarată rezervaţie naturală. Aceasta este înflorită în lunile mai-iunie. 

Nu toţi cei care au vizitat weekendul trecut Poiana cu Narcise s-au mulţumit cu a imortaliza momentul cu ajutorul aparatului foto. Unii au rupt narcise pentru mici bucheţele, iar alţii le-au luat cu tot cu bulbi, pentru a le replanta, cel mai probabil, în propria grădină. 

Biologul Parcului Naţional Munţii Rodnei Claudiu Iuşan a făcut publică o fotografie care surprinde trei tineri care părăsesc zona cu o plasă cu narcise cu tot cu bulbi. Din păcate, tinerii nu au fost identificaţi şi deci nici amendaţi pentru această ispravă.

„Anul acesta e primul caz semnalat. Fotografia am primit-o de la o persoană care nu şi-a dezvăluit identitatea. Din câte îmi dau seama, în acest caz s-au colectat narcise cu bulbi, ceea ce are un impact negativ puternic asupra habitatului”, precizează biologul. 

Poiana Narciselor de la Vad

Din cauza suprafeţei mari pe care se întinde poiana şi a numărului mic de rangeri, este greu să se asigure paza acestei rezervaţii. Numărul mare de turişti care fac drumeţii în perioada de înflorire a narciselor complică mai mult lucrurile. 

„Din fericire sunt cazuri din ce în ce mai rare de astfel de comportamente. Dacă vom reuşi să promovăm o conduită ecologică corectă, cu siguranţă vizitatorii poienii cu narcise vor preţui prezenţa acestei specii şi vor lua cu ei doar amintiri rumoase surprinse de aparatul foto”, mai spune biologul. 

Vă mai recomandăm:

Tabere de romi, stâne, tâieri ilegale şi braconaj în arie protejată declarată rezervaţie ştiinţifică încă din 1932

Parcul Naţional Munţii Rodnei, „cobaiul” cercetătorilor străini pentru încălzirea globală. Rezultatele obţinute, publicate în reviste prestigioase precum Nature

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite