Una dintre cele mai fascinante peşteri din ţară, închisă pentru jumătate de an. Ce pericole ascunde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: iubitoriinaturii.blogspot.ro
FOTO: iubitoriinaturii.blogspot.ro

Peştera Tăuşoare, una dintre cele mai fascinante peşteri din ţară, a fost închisă şi pentru cercetători. Decizia a fost  luată de custodele acesteia, după ce parte din tavanul acesteia s-a prăbuşit. Autorităţile judeţene îi avertizează pe curioşi şi speologi amatori să nu se aventureze în peşteră, riscând să-şi piardă viaţa.

Speologii care aveau în plan să exploreze Peştera Tăuşoare au primit o veste proastă tocmai de la custodele acesteia, care a hotărât să se sisteze activităţile ştiinţifice până în luna iunie a anului viitor. 

Decizia a fost luată după ce s-a constatat că s-a prăbuşit o parte din tavanul peşterii. S-au prăbuşit blocuri de calcar cu latura de peste un metru şi grele de 15 tone.  

„Pentru că există riscul unor grave accidente, custodele a luat decizia întreruperii pe perioada iernii a activităţilor ştiinţifice permise. Dacă prăbuşirile se vor opri, în luna martie va fi permisă o singură vizită pentru recenzarea populaţiilor de chiroptere aflate în hibernare, care să completeze datele ştiinţifice obţinute cu ocazia inventarierii recente. Se anulează până în luna iunie toate aceste vizite ştiinţifice, didactice şi speoturistice prevăzute pentru această perioadă”,  explică directorul Complexului Muzeal Alexandru Gavrilaş.

Aceasta nu este prima astfel de prăbuşire, înregistrându-se şi în 2013 una similară. Cauzele care duc la aceste prăbuşiri au legătură cu îngheţarea şi dezgheţarea apei infiltrate natural în spaţiile intercalcaroase şi cu apariţia fenomenului de gelivaţie, dar şi cu amenajările din ultimele decenii, care au mărit puterea curentului de aer care loveşte tavanul peşterii. 

„Au fost afectate şi deteriorate grav echipările de acces în peşteră în zona vestibulară (scară de inox de 12 metri). Circumferinţa galeriei de acces a fost redusă de la 6 metri pătraţi la mai puţin de un metru pătrat, existând riscul ca o viitoare prăbuşire să ducă la închiderea completă a peşterii şi la izolarea în interior a speologilor”, mai spune directorul Complexului Muzeal, într-un comunicat de presă. 

Acesta îi avertizează pe curioşi şi speologi amatori să nu încerce să intre în peşteră şi să nu se apropie de faleza de calcare în care se află portalul de acces, întrucât riscă să îşi piardă viaţa. 

Peştera Tăuşoare a fost descoperită în 1955 de către un învăţător

Peştera Tăuşoare este situată în sud-vestul Munţilor Rodnei, la o altitudine de aproape 1000 de metri. Aceasta a fost descoperită în anul 1955 de către învăţătorul Leon Bârte.

Peştera Tăuşoare este cea mai lungă din Carpaţii Orientali, succesiunea galeriilor sale întinzându-se pe 17.000 de metri. Aici se găseşte şi cea mai mare concentrare de formaţiuni din ghips din ţară. Tot aici a fost descoperit şi mineralul „Mirabilit” unic în România şi prezent în doar câteva peşteri din lume. Unice în lume sunt şi sferele din calcar care au primit numele „bilele de Tăuşoare”.

De asemenea, peştera din Munţii Rodnei este singura din Carpaţii Orientali în care au fost găsite fosile de faună glaciară din specia „urs de peşteră”. Toate aceste rarităţi au atras ca un magnet specialiştii din ţară sau de peste hotare.

Vă mai recomandăm:

Top zece motive pentru care trebuie să vizitaţi Peştera Tăuşoare. Nu rataţi bilele de calcar, un fenomen unic

Peştera Tăuşoare din inima Munţilor Rodnei ajută la rescrierea hărţii geologice a lumii, într-un proiect româno-francez în premieră în lume

Povestea preotului-speolog care păzeşte una dintre cele mai periculoase peşteri din România: „Riscul să mori este foarte mare, mai ales primăvara şi vara“

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite