Un spaniol îndrăgostit de România şi-a dus iubita la altar în mod tradiţional: „Am văzut aici un stil de viaţă pur pe care la noi în Spania nu-l mai întâlneşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agustin Montero, un spaniol de 41 de ani, a venit într-o comună din inima Transilvaniei pentru a-şi duce iubita la altar. Mirele a învăţat limba română, a trecut la ortodoxism şi a pus la punct o nuntă care nu s-a abătut de la obiceiurile de pe Valea Bârgăului.

O nuntă cum numai acum 100 de ani mai vedeai a întors duminică privirile tuturor localnicilor din comuna bistriţeană Prundu Bârgăului. Întreg alaiul era îmbrăcat în haine tradiţionale şi condus de căruţe în care se aflau stegari.

 Mirele şi mireasa au fost şi ei îmbrăcaţi în haine tradiţionale, iar la braţul celor doi au fost „druşte“, tinere îmbrăcate în haine tradiţionale şi cu flori în păr. La alai au luat parte şi „cemători de mireasă“, tineri îmbrăcaţi în straie populare. Mai mult, mirele a primit cămaşa lucrată manual de la o tânără îmbrăcată în straie populare, care i-a făcut şi o strigătură în versuri, ca pe Valea Bârgăului.

Protagoniştii acestei nunţi parcă desprinse din poveşti nu sunt localnici, ci un spaniol şi o româncă stabilită de multă vreme în Spania. Cei doi au ales să îşi unească destinele într-o comună din inima Transilvaniei, de care Agustin Montero, mirele, s-a îndrăgostit pur şi simplu.

image

„Este un stil de viaţă pur“

Agustin Montero are 41 de ani şi lucrează la o televiziune din Barcelona. Acesta s-a îndrăgostit de România în anul 2003, din povestirile iubitei sale de atunci, tot o româncă. Un an mai târziu, spaniolul a vizitat România şi s-a arătat absolut fascinat de ţara noastră.

„De când am venit prima data aici iubesc România. Am fost primit ca acasă şi am întâlnit oameni primitori şi gospodari şi un stil de viaţă pe care la noi în Spania nu-l mai întâlneşti. Este un stil de viaţă pur şi simplu, aşa cum îmi place mie. Nu îmi place stilul de viaţă de la oraş, unde oamenii nu se cunosc şi nu se salută. Eu, fiind o persoană căreia îi place să aibă relaţii cu oamenii, m-am simţit atras de România. Limba mi-a plăcut foarte mult şi am învăţat româna pe parcurs“, spune Agustin.

Acesta a reuşit să ne înveţe limba în concediile petrecute în România, dar şi urmărind programe la posturile româneşti de televiziune. În anul 2006 deja înţelegea destul de bine limba română, iar în anul 2010, deja o vorbea. Din 2004 şi până în prezent, Agustin a vizitat România de peste 15 ori.

Atras de Maramureş şi de Bucovina

Cel mai mult l-a impresionat Maramureşul, pentru că, spune el, este zona unde se păstrează cel mai bine tradiţiile. De asemenea, îi place şi Bucovina, fiind fascinat de mănăstirile din această zonă. Singura zonă pe care Agustin nu a apucat încă să o viziteze este Oltenia.

Mănăstirile din Maramureş l-au determinat pe Agustin să înceapă să frecventeze bisericile ortodoxe, el fiind de religie catolică. Într-o biserică ortodoxă, de români, a cunoscut-o şi pe Mia Bruj, o bistriţeancă de 32 de ani care lucrează în Spania într-un restaurant. S-a întâmplat în anul 2013, de Sfânta Maria, în Castilla de la Mancha, locul de unde se trage spaniolul.

La scurt timp, Agustin a cerut-o pe Mia de soţie, cererea fiind făcută tot în limba română. Tot Agustin a fost cel care a insistat ca nuntă să aibă loc în România, în inima Transilvaniei, după tradiţiile româneşti şi în straie populare. În aceeaşi biserică în care şi-a întâlnit soţia, spaniolul a ales să treacă la ortodoxism în toamna anului 2014.

image

„Am trecut în septembrie la ortodocşi, la biserica unde am cunoscut-o pe soţia mea. Atunci când am venit în România şi am vizitat zona Bucovina, m-am simţit atras de această religie şi mi-am găsit liniştea sufletească“, explică Agustin de ce a ales să părăsească catolicismul. Cei care le-au făcut celor doi cunoştinţă sunt doi maramureşeni, familia Tomoiagă, care au devenit duminică şi părinţii spirituali ai cuplului.

Vrea să se mute în România

Agustin ia în calcul ca în viitor să se mute definitiv împreună cu soţia în România, chiar dacă prezentul celor doi este în Spania. „Prezentul nostru este în Spania, dar viitorul nostru poate să fie în România, nu zic nu, pentru că aici mă simt ca acasă“, dezvăluie spaniolul.

Acest lucru se vede la fiecare vizită pe are spaniolul o face în România. Dacă majoritatea străinilor care vizitează România aleg hoteluri scumpe şi servicii de lux, Agustin adoră să se bucure de viaţa simplă de la ţară. Mai mult, acesta nu se dă în lături de la nicio muncă, fie că este vorba despre strânsul fânului sau culesul fructelor şi legumelor din grădină.

Mărturii ale activităţilor sale în România şi ale locurilor pe care le vizitează împânzesc pagina sa de Facebook, unde limba predominantă este româna şi nu spaniola.

Vă mai recomandăm:

Paradisul de la Malin pus la punct de un belgian, salvat de şase conaţionali prin muncă asiduă şi crowdfunding

Paradisul eco pus la punct de belgianul Philippe Coupe care numeşte Bistriţa-Năsăud acasă încă din anul 1997 este salvat de şase conaţionali de-ai săi, care au lăsat viaţa comodă din Belgia pentru munca în agricultură. Tot belgienii sunt cei care au pus la punct un proiect de crowdfunding prin intermediul căruia speră să adune fonduri pentru ferma din Malin.

Cum a ajuns un român să fie ales primar în Germania

EXEMPLU Un român sadea a ajuns primar în Germania, ţară cunoscută pentru naţionalism şi pentru atitudinea rezervată faţă de străini. Printre atuurile lui Ştefan Guzu s-au numărat apropierea de comunitatea care l-a ales şi proiectele pe care le pregăteşte pentru comuna Ivenack, unde se află unii dintre cei mai bătrâni stejari din Europa.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite