Un soi revoluţionar de prun conceput la Bistriţa este interzis pentru cultivare în România. Planta luptă singură împotriva celui mai periculos virus din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Honey Sweet, un soi revoluţionar de prun modificat genetic, conceput în laboratoarele Staţiunii de Cercetare Pomicole din Bistriţa, nu poate fi cultivat în România şi nici pe teritoriul Uniunii Europene.

Prunul transgenic (modificat genetic) este studiat în laboratoarele Staţiunii de Cercetare Pomicolă Bistriţa încă din anul 1996, cu sprijinul cercetătorilor din Franţa şi Statele unite. 

Acesta este numit „Honey Sweet” şi prezintă o rezistenţă foarte ridicată la virusul Plum Pox, cel mai mare dăunător din livezile din Europa şi mai toată lumea. Motivul pentru care acesta a fost creat a fost tocmai dorinţa de a lupta cu acest virus care face ravagii în livezi, putând să compromită chiar şi 100% din producţie, mai ales când vine vorba despre soiurile sensibile. Odată infectate cu plum pox, prunele nu mai sunt bune pentru consum.

„Noi stăm foarte prost când vine vorba despre prezenţa virusului. Nu există în România livadă de prun fără acest virus”, explică cercetătorul Ioan Zagrai, care studiază acest prun încă din anul 1996, alături de Luminiţa Zagrai şi alţi doi tehnicieni.

Acest soi revoluţionar, care a fost aprobat pentru cultivare în SUA din 2010, a fost creat pe un principiu asemănător cu vaccinarea umană. Practic, se inserează în genomul plantei un fragment de ADN din virusul Plum Pox, iar sistemul imunitar al plantei recunoaşte orice infecţie cu acest virus şi îl distruge.

Virusul a fost raportat în premieră în 1918, în Bulgaria, de atunci răspândindu-se progresiv pe tot continentul european, iar ulterior şi în alte zone din lume. În România, nu există zonă unde să nu existe.

image

Prunele soiului Honey Sweet sunt mai dulci decât cele clasic, spun cei care le-au gustat (Foto: Orig Polak)

De ce s-a ales tocmai România pentru a participa la cercetarea şi crearea acestui soi revoluţionar? Ei bine, tocmai pentru că statisticile spun că prunul este o specie dominantă în ţara noastră şi pentru că România se numără printre cele mai afectate ţări de acest virus.

Cercetările întreprinse în România, la Bistriţa, au avut un rol foarte important, ajutând la certificarea prunului în Statele Unite.

Ironia sorţii: în Europa prunul transgenic nu poate fi cultivat

Deşi mai multe ţări din Europa au ajutat la crearea acestui prun, tocmai pe continentul european nu poate fi cultivat. Singura plantă modificată genetic aprobată de Comisia Europeană este porumbul. 

Succesul pe care l-a înregistrat prunul transgenic în SUA, ţară care nu are probleme cu virusul plum pox, ar putea ajuta la certificarea soiului Honey Sweet şi pe teritoriul Europei.

Cei care pregătesc dosarul care va fi înaintat Comisiei Europene sunt oficialii din Cehia, cu ajutor din partea României şi Franţei. Se pare că autorităţile cehe au fost singurele care au făcut demersuri serioase în acest sens. Dacă Cehia va primi undă verde pentru a cultiva prunul transgenic, atunci şi celelalte ţări vor putea cere acest lucru. 

„Încă suntem în faza de testare. Lucrăm la dosarul de notificare cu colegii din SUA, Cehia, Franţa. Am parcurs etapele de testare, în mare parte, dar prunul mai are de aşteptat. (...) Contează şi rezultatele din SUA, pentru testele de mediu şi de siguranţa asupra sănătăţii. Sunt toate avizele primite de la instituţiile americane”, mai explică cercetătorul Ioan Zagrai. 

Dosarul va fi depus la Comisia European în primăvara anului viitor, însă chiar dacă va fi aprobat, acesta va putea fi cultivat în ţara noastră abia peste 4-5 ani, estimează Ioan Zagrai.

Vă mai recomandăm:

Minţi sclipitoare ale României. Proiectul revoluţionar al Alidei Timar-Gabor, finanţat cu 1,5 milioane de euro

Fizicianul român care a revoluţionat lumea ştiinţei cercetează tehnologii de „Star Trek“: „În cel mult zece ani vom putea deveni invizibili“

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite