Un preot din Beclean i-a impresionat pe francezi: televiziunea France 2 i-a dedicat un reportaj românului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Cîndea (mijloc dreapta) alături de soţia sa, copiii săi şi un grup de tineri FOTO: Arhivă personală
Alin Cîndea (mijloc dreapta) alături de soţia sa, copiii săi şi un grup de tineri FOTO: Arhivă personală

După o serie de materiale defăimătoare la adresa românilor, France 2, una dintre principalele televiziuni din Franţa, a dedicat un reportaj unui preot greco-catolic din Beclean, care încearcă pe cât posibil să ajute comunitatea în care slujeşte de aproape 10 ani.

Duminică, 18 octombrie, românii au fost din nou în prim plan la o televiziune franceză. Este vorba despre France 2, care a „rupt” tradiţia şi a prezentat un material pozitiv despre români.

În cadrul unei emisiuni religioase care surprinde creştinii din Orientul Mijlociu şi Europa de Est a fost prezentată povestea preotului greco-catolic Alin Cîndea din Beclean. Au fost prezentate locurile natale, parohia din Beclean, dar şi activităţile pe care preotul de 38 de ani le desfăşoară alături de tineri.

Reportajul, care se întinde pe aproape jumătate de oră, a fost filmat la începutul lunii septembrie. Echipa franceză de filmare a petrecut 10 zile în România, trei fiind dedicate reportajului cu preotul din Beclean.

 „A venit producătorul în România, ne-am întâlnit, a trecut pe la Beclean, a văzut puţin ce facem aici şi în martie mi-a făcut propunerea. Mi-a făcut această propunere şi am acceptat-o, deşi nu ţin neapărat să ne promovăm astfel. Pe de altă parte, faptul că s-a vorbit pozitiv în Franţa despre România şi despre români pe mine mă bucură foarte mult”, povesteşte preotul Alin Cîndea.

Deşi reportajul a fost difuzat în urmă cu doar câteva zile, preotul spune că deja a primit reacţii foarte pozitive de la cunoscuţii săi din Franţa. Mai mult, unele persoane s-au arătat dispuse să sprijine activităţile cercetăşeşti ale preotului din punct de vedere pedagogic şi logistic.

preot beclean 1

Cât despre influenţa pe care o au aceste materiale în schimbarea mentalităţilor francezilor, Alin Cîndea spune: „Ar fi nevoie de cât mai multe emisiuni de genul acesta. Eu m-am bucurat foarte mult că au venit să ne vadă acasă, să vadă adevăraţii români. Între filmări au avut ocazia să se întâlnească cu oameni să vorbească cu ei şi să descopere românii aşa cum sunt ei”.

Francezii, impresionaţi de dorinţa tinerilor de a face ceva

Francezii s-au arătat impresionaţi de tinerii din ţara noastră, despre care spun că au o dorinţă de a schimba mentalităţi şi de a scoate în evidenţă lucrurile pozitive din societatea românească.

În cadrul reportajului care poartă numele „Le père Alin: témoin de la renaissance roumaine” au fost prezentate şi proiectele preotului. Printre acestea se numără şi Grupul Marian de Evanghelizare, care reuneşte în jur de 150 de tineri din diverse confesiuni religioase. Grupul se întâlneşte de două ori pe lună pentru discuţii pe diverse teme, dar desfăşoară şi excursii anuale în diverse locuri.

„Trăim într-o lume în care toată lumea dă lecţii, toată lumea vorbeşte şi puţini mai ştiu să asculte. Cred că am reuşit să îi ascult, să le ofer din timpul meu, să le ascult temerile, speranţele şi problemele”, explică preotul cum a reuşit să se apropie de adolescenţi, cea mai „inabordabilă” categorie de vârstă.

preot beclean 3

De asemenea, au fost prezentaţi şi „Cercetaşii Munţilor”, care funcţionează în Beclean de 5 ani. Cu ajutorul acestei asociaţii care promovează activităţile în natură şi aer liber, preotul vrea să schimbe „generaţia tolăniţilor cu telecomanda în mână”.

Preotul din Beclean are în plan şi construirea unui centru care să adăpostească toate aceste activităţi şi să-i permită să reia sprijinul vârstnicilor. Odată materializat, acesta va permite şi desfăşurarea unor acţiuni de voluntariat.

Alin Cîndea, specializat în Franţa şi cu bursă la Vatican

Preotul este originar din Maramureş, are 38 de ani, este căsătorit, are doi copii şi de aproape 10 ani slujeşte în Beclean. Acesta s-a specializat în Franţa, dar şi la Vatican, unde a primit o bursă de trei ani, la rugămintea episcopului greco-catolic din Cluj Florin Crihălmeanu.

Mai mult, bursa a presupus şi o colaborare cu Radio Vatican. Preotul român a fost colaborator oficial al postului de radio al Vaticanului în perioada 2011-2014. Acesta celebra liturghiile în limba română.

Vă mai recomandăm:

Cum arată comunitatea „atinsă” de Dumnezeu. Povestea preotului bistriţean care a transfomat solidaritatea într-un mod de viaţă

Îngerul refugiaţilor: un preot alungat de comunişti din ţară s-a întors în România pentru a-i ajuta pe ucrainenii care au fugit din calea războiului

 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite