Un izvor amenajat cu bani europeni, vestit în perioada interbelică pentru apa sa minerală, a omorât un om

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile locale au închis izvorul, dar oamenii tot consumă apă de acolo
Autorităţile locale au închis izvorul, dar oamenii tot consumă apă de acolo

Un bărbat de 38 de ani şi-a pierdut viaţa în urmă cu două zile la izvorul din Parva. Acesta a fost amenajat cu bani europeni şi este vestit pentru apa sa minerală. Bărbatul s-a intoxicat cu gazele acumulate în subsolul unde este amenajat izvorul.

Un bărbat din Năsăud de 38 de ani a murit în urmă cu două zile, în timp ce încerca să îşi ia apă minerală de la un izvor din Parva. Acesta s-a intoxicat cu gaze acumulate în subsolul unde se află izvorul şi a leşinat. 

Incidentul s-a produs în cursul serii, când în apropierea izvorului nu mai era nimeni. Bărbatul a fost găsit în stop cardio-respirator. Echipajul medical i-a aplicat bărbatului manevre de resuscitare aproape o oră, însă fără niciun rezultat. 

Se pare că bărbatul este a cincea victimă a acestui izvor. În urmă cu doi ani un om a mai murit în subsolul unde este izvorul, iar acum câţiva ani alte trei persoane au fost găsite leşinate. Bărbatul obişnuia să ia apă de la izvorul în cauză, însă până acum nu a mai avut niciodată probleme. 

Autorităţile locale au închis izvorul încă din luna februarie a acestui an, după ce inspectorii DSP au ajuns la concluzia că gazele sulfuroase acumulate sunt periculoase. 

„În 1  februarie am efectuat un control acolo şi am dispus închiderea acestui izvor. Este vorba despre sulfuroase, care se acumulează şi pot afecta sănătatea celor care coboară în subteran unde este izvorul”, a declarat directorul DSP Anca Andriţoiu. 

Deşi autorităţile locale s-au conformat şi au pus gratii la intrarea în incinta izvorului şi chiar au pus un afiş prin care avertizează populaţia cu privire la pericolul prezentat, oamenii ignoră avertismentele şi au îndepărtat grilajul. 

„Am luat toate măsurile, am închis cu gratii metalice şi am informat populaţia. Încercăm să găsim studii, să vedem de ce se întâmplă asta, pentru că se întâmplă periodic. Oamenii din zonă, datorită proprietăţilor apei vin şi consumă apa. Dacă închidem, oamenii rup gratiile, dar îşi asumă şi riscuri. Îmi doresc ca cetăţenii să nu mai intre, să înţeleagă că sunt riscuri. Supraveghem zona cât putem, din păcate s-a întâmplat în timpul serii când nu mai era nimeni”, a declarat primarul comunei Parva, Ioan Strungari.  

Se pare că problema acumulării gazelor este una noua şi ar putea avea legătură cu închiderea minelor din zonă. De asemenea, betonul cu care este amenajat subsolul permite acumularea gazelor. Oamenii din zonă spun că gazele se acumulează în subsol în special când presiunea aerului este mare. 

Izvorul vestit, pus în valoare cu ajutorul fondurilor europene

Se pare că izvorul a fost amenajat în urmă cu un an, cu ajutorul fondurilor europene. Primăria Parva a primit 41. 000 de euro pentru a amenaja părculeţul din apropiere şi izvorul. 

 „Izvorul are o tradiţie, este un izvor cunoscut chiar şi peste hotare. În momentul de faţă putem să îl închidem definitiv. Am încercat să îl punem în valoare, dar efectele de gaze nu au fost cunoscute în zone până acum. Cred că după închiderea minei a apărut fenomenul”, a completat primarul Ioan Strungari. 

Izvorul în cauză este cunoscut încă din perioada interbelică pentru calităţile apei minerale. Aceasta ar fi bogată în fier şi ar fi bună chiar pentru tratarea anumitelor boli. La începutul anilor 1900, apa de la acest izvor a fost chiar îmbuteliată şi vândută. 

Vă mai recomandăm:

Un copil de un an şi jumătate a murit înecat într-o fosă septică. Acesta fusese lăsat nesupravegheat de mamă

Incident stupid la Bistriţa: un tânăr mort de beat s-ar fi înjunghiat accidental

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite