Un clopot gigant realizat din cireşe (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai mare clopot din cireşe împletite a fost expus la Maialul Cireşelor
Cel mai mare clopot din cireşe împletite a fost expus la Maialul Cireşelor

Cel mai mare clopot făcut din cireşe a fost expus ieri în localitatea Cireşoaia din judeţul Bistriţa-Năsăud.Localnicii au vrut să intre în Cartea Recordurilor, dar oficialii care trebuiau să omologheze recordul au considerat că nu există o categorie în care să-l încadreze

Locuitorii din satul Cireşoaia, comuna Braniştea din Judeţul Bistriţa-Năsăud au sărbătorit ieri Maialul Cireşelor, o serbare câmpenească veche din 1897. La fel ca în fiecare an, femeile din sat au împletit clopote din cireşe, produse care, potrivit localnicilor sunt unice în lume. Noutatea de anul acesta a fost un clopot gigant, de un metru înalţime şi cu un diametru de 1,2 metri în care au intrat peste 70 de kilograme de cireşe de cinci soiuri.

Cel mai mare clopot din cireşe împletiti vreodată Cel mai mare clopot din cireşe împletite a fost expus la Maialul Cireşelor

Click pe poze pentru galerie foto cu clopotul gigantic

Luckacs Cătălina de 56 de ani, din Cireşoaia, a fost cea care a coordonat anul acesta împletirea clopotului gigant. „Eu am fost cea care am împletit clopotul şi alte patru femei m-au ajutat. La noi în Cireşoaia toată lumea ştie să împletească aşa ceva, dar nu am mai făcut niciodată unul atât de mare ca anul acesta. E o tradiţie ca şi copilaşii să asiste la împletirea clopotelor pentru a ştii atunci când cresc cum se fac", povesteşte femeia din Cireşoaia.

Cel mai mare clopot din cireşe împletiti vreodată

Click pe poze pentru a vedea cum se realizează un clopot împletit din cireşe

Realizarea acestor clopote este tradiţională şi se realizează doar cu ocazia Maialului. „Dintotdeauna se fac aceste clopote de Maial, doar în perioada comunistă, când nu se ţinea această serbare făceam şi duceam la piaţă, dar nu le vindeam, le puneam doar pe mese de ornament", povesteşte Nemeth Janos de 70 de ani. Bătrânul care a coordonat şi anul acesta, la fel ca în trecut, organizarea Serbării Cireşelor, spune că acest obicei datează încă din secolul XIX. „În 1897, grofii din Beclean au venit peste deal cu carul tras de boi să vadă cum sunt cireşele de la noi şi au declarat atunci că nicăieri nu sunt cireşe ca aici. În acea vară s-a făcut o serbare în livadă şi boierii au dat un premiu săteanului care a avut cei mai frumoşi pomi. De atunci, an de an, au venit şi au repetat acea serbare, care între timp a fost coborâtă din livadă în sat pentru a putea participa toată lumea la ea şi au început să aducă artişti şi dansatori şi s-a transformat în maialul de astăzi", povesteşte Nemeth tinerilor din sat.

Sute de oameni au fost la Cireşoaia cu ocazia Mailului Cireşelor de anul acesta

Click pe poze pentru a vedea o galerie foto de la Maialul Cireşelor

În Cireşoaia locuiesc astăzi în jur de 400 de familii şi principala sursă de venit a oamenilor de aici este cultivarea cireşelor. „La noi nu cresc legumele că suntem pe deal, de aceea ne ocupăm în principal cu cireşe", explică primarul din Braniştea, Cornel Săsărman.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite