Ultimul opincar din Bistriţa-Năsăud va deveni cetăţean de onoare în comuna natală

Ultimul opincar din Bistriţa-Năsăud va deveni cetăţean de onoare în comuna natală

Floarea Cosmi, ultimul meşter opincar din Bistriţa-Năsăud

Ajunsă la vârsta de 82 de ani, Floarea Cosmi, ultimul meşter opincar al judeţului, este prezentă la multe târguri tradiţionale cu opincile cărora le-a dedicat întreaga viaţă.

Floarea Cosmi (82 de ani) va primi pe 14 septembrie titlul de cetăţean de onoare al comunei Runcu Salvei, locul unde de mai bine de 60 de ani confecţionează opincile cu care este prezentă la multe târguri tradiţionale din Bistriţa-Năsăud sau din alte zone.

A învăţat meşteşugul de la soţul său, cu care s-a căsătorit la vârsta de 18 ani şi timp de mai bine de 50 de ani a făcut împreună cu el mii de opinci.

Pe 14 septembrie, în comuna Runcu Salvei se va organiza evenimentul „Zilele Culturii Tradiţionale”, în cadrul căruia meşterul popular Floarea Cosmi va primi titlul de Cetăţean de Onoare.

„Nimeni nu mai face meseria asta, nu li-i voia să facă, lucră ce lucră şi să lasă, nu li-i voia, uite şi la degetele mele cum arată. Eu lucru că mi-i dragă meseria”, declara în urmă cu ceva vreme Floarea Cosmi pentru „Adevărul”.

Pe lângă opincile cu care a devenit celebră la toate târgurile şi expoziţiile la care a participat, meşterul popular se laudă şi cu plăcintele tradiţionale pe care le coace în cuptorul ei din Runcu Salvei şi cu care-şi serveşte toaţi oaspeţii care-i trec pragul casei.

Pe aceeaşi temă:

Meşterul popular care s-a apropiat de Dumnezeu cu... mărgele. Cum iau naştere icoanele cu mărgele, unice în ţară

Un meşter popular din Bistriţa-Năsăud confecţionează straie preoţeşti speciale, cu motive tradiţionale

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: