Turism etnografic şi ecologic la fosta graniţă cu Ungaria. Primarul Vasile Codrea invită nemţii să trăiască în case de lut, ca acum sute de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: monumente-etnografice.cimec.ro
FOTO: monumente-etnografice.cimec.ro

Dezvoltarea turistică este o preocupare tot mai des întâlnită în judeţul Bistriţa-Năsăud. Idei „creţe” întâlnim şi la primarul Vasile Codrea, care invită nemţii în comuna sa, să trăiască în case din lut, ca acum sute de ani.


A făcut o grădiniţă nouă, a asfaltat străzile şi chiar a împădurit câteva zone din comună, iar marele său vis este să atragă turişti în Budeşti, fosta graniţă cu Ungaria , care să ajute la dezvoltarea economică a satelor pe care le păstoreşte.

Primarul Vasile Codrea vrea să profite de casele vechi de sute de ani şi să-i invite pe străini să trăiască precum bunicii şi străbunicii noştri. Potrivit primarului, 20 de astfel de case din comuna sa s-ar preta pe un astfel de proiect, peste 10 fiind la această oră nelocuite.

S-a gândit şi la un preţ de pornire: 10.000 de euro pentru o casuţă din lut, cu teren aferent, racordată la electricitate şi gaz. Primarul spune că amenajarea căsuţelor i-ar mai costa pe noii proprietari circa 2000-3000 de euro, însă eforturile merită.

„În perioada de vară nu ai nevoie de climatizare, iar iarna chiar ţin căldură comparativ cu materialele folosite astăzi,” precizează primarul.

Ideea i-a venit tocmai de la nemţii care s-ar arăta tot mai interesaţi de viaţa idilică de la ţară şi ar fi dispuşi să lase zarva oraşului pentru o căsuţă de poveste în mediul rural.  Intenţionează să implice şi consulatul Germaniei în acest proiect, precum şi autorităţile judeţene. Are răbdare însă până în 2014, în speranţa ca vreuna din axele de finanţare îi va permite să materializeze proiectul.

Întrebat de ce îşi doreşte nemţi în localitate, primarul Vasile Codrea ne explică:

„Ar veni cu puterea exemplului din Germania şi ar fi un model pentru noi şi probabil am putea atrage şi noi investiţii astfel încât să dezvoltăm economic comuna.”

De la căsuţe ecologice, la situri arheologice semnalizate şi valorificate

Un alt proiect pe care vrea Vasile Codrea să-l materializeze este atragerea turiştilor prin intermediul siturilor arheologice din comună. Acestea au fost descoperite în anii `70, unele piese găsite de arheologi în Budeşti fiind unice în Europa.


„Îmi imaginez vârful de deal unde s-au făcut descoperiri cu scări din piatră, cu iluminat fotovoltaic şi bineînţeles zona împrejmuită corespunzător,” precizează Vasile Codrea.


Cu această ocazie se gândeşte să profite şi de miturile care circulă prin comună, unul dintre ele susţinând că pe un deal din zonă s-ar afla ascuns un ceaun plin cu bani, iar o dată pe an monedele din interior făc zgomot şi îi invită pe localnici să le descopere.


„Mi-aş dori, de ce nu, să impulsionez iubitorii de astfel de mituri să vină şi să căutam ceaunul cu bani,” a încheiat zâmbind, Vasile Codrea.


Vă mai recomandăm:

Casele din baloţi de paie: Cel mai nou pariu al unor tineri în domeniul construcţiilor ecologice

Vacanţe la ţară la preţ de chilipir, în Mărginimea Sibiului

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite