Turism montan cu microhidrocentrale. Cum este zdruncinată liniştea unui sat de munte unde se relaxau Coşbuc, Rebreanu şi Sadoveanu cu două MHC-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost sat minier, Valea Vinului te surprinde cu peisajele sălbatice şi cu aerul proaspăt de munte. Liniştea acestui sătuc situat lângă Parcul Naţional Munţii Rodnei, unde se relaxau acum mai bine de un secol George Coşbuc, Liviu Rebreanu sau Mihail Sadoveanu este zdruncinată de două MHC-uri. Societatea comercială are toate avizele necesare, însă localnicii se tem de repercursiunile construcţiei.

Valea Vinului este unul dintre cele mai pitoreşti localităţi din Bistriţa-Năsăud. Este de asemenea şi una dintre cele mai căutate localităţi de către turişti, aceasta reprezentând punctul de plecare spre numeroase atracţii turistice ale Parcului Naţional Munţii Rodnei.

Să nu mai punem la socoteală şi faptul că în urmă cu un secol, scriitori precum George Coşbuc, Liviu Rebreanu, Lucian Blaga sau Mihail Sadoveanu se relaxau în micuţa localitate minieră, cunoscută încă de la finalul secolului al XVIII-lea drept o destinaţie turistică. Ba mai mult, complexul Casa Scriitorilor a aparţinut Casei Regale a României şi l-a găzduit până şi pe părintele sociologiei româneşti Dimitrie Gusti în perioada în care desfăşura cercetări în Bistriţa-Năsăud.

image

Casa scriitorilor era locaţia preferată de scriitori în urmă cu un secol (Foto: Bianca Sara/Arhivă)

Liniştea acestei localităţi cu 250 de sufletea fost zdruncinată încă de anul trecut de o microhidrocentrală construită de MIS Grup, unul dintre baronii lemnului din Bistriţa-Năsăud. Aceasta a fost amplasată la intrarea în sat şi a vizat  pârâul Valea Băilor care traversează localitatea. În urma lucrărilor, locuitorii s-au ales cu un drum distrus şi cu promisiunea constructorului că va remedia problemele anul viitor, de îndată ce va veni căldura.

Acelaşi pârâu este „vânat” de un alt investitor. MHC Izvorul Băilor SRL vrea să mai construiască o microhidrocentrală pe acelaşi pârâu, construcţia urmând să fie amplasată chiar în mijlocul satului.
Locuitorii satului sunt extrem de nemulţumiţi de această investiţie, considerând că aceasta îi va lăsa fără apă şi le va afecta structura caselor.

„Noi localnicii nu suntem de acord cu această investiţie pentru că nu aduce niciun beneficiu pentru noi şi distruge satul, malurile, digurile pârâului, ecosistemul şi tot. Să nu mai vorbim de faptul că ne afectează structurile de rezistenţă ale caselor şi ne lasă fără apă. Cum să fim de acord cu nimicirea unui sat care poate fi transformat într-unul turistic?” spune Szabo Ioan, care are o cabana turistică la doi paşi de amplasament.

Locuitorii satului şi-au manifestat nemulţumirile în repetate rânduri, însă spun că autorităţile nu îi bagă în seamă. Singurul care şi-a manifestat interesul de a asculta doleanţele oamenilor a fost primarul comunei Rodna de care aparţine satul Valea Vinului, care spune că nu este corect să se facă o investiţie cu care locuitorii nu sunt de acord.

„În 2011 noi am fost de acord să trecem terenul din domeniul public în domeniul public privat şi am dat un acord de principiu. De doi ani de zile însă oamenii nu au fost informaţi ce se face şi cum se face. De asemenea, eu cred că trebuiau mult mai bine luate în calcul toate reglementările în vigoare privind acest gen de investiţii”, explică primarul Alexandru Năşcan.

Agenţia pentru Protecţia Mediului a dat undă verde investiţiei

APM Bistriţa-Năsăud a dat undă verde acestei investiţii, şeful instituţiei Sever Ioan Roman susţinând că societatea comercială în cauză are toate avizele necesare obţinerii acordului de mediu.

„Au un acord de mediu din luna iunie, cu toate avizele aferente de la Parcul Naţional Munţii Rodnei, de la Apele Române şi un certificat de urbanism emis de Primăria Rodna. De asemenea au fost făcute studii de impact  asupra mediului de către un expert pe care noi le-am luat în calcul când am luat decizia de a emite acordul de mediu”, spune Sever Ioan Roman.

Acesta mai spune că s-a făcut şi o dezbatere publică la care au fost invitaţi locuitorii, în cadrul căreia expertul le-a explicat ce se va face şi în ce măsură va fi afectat mediul.

„Societatea comercială în cauză a mai încercat de două ori să obţină un acord de mediu pentru tronsonul I care era într-o zonă de conservare specială a Parcului Naţional Munţii Rodnei şi nici nu am stat la discuţii, nu am dat acordul”, mai spune Sever Ioan Roman.

Investitorul, condamnat la închisoare cu suspendare pentru decontări ilegale de TVA

Vasile Flaviu Alexa, administratorul societăţii comerciale care pregăteşte investiţia a fost şi în atenţia justiţiei, fiind condamnat în 2006 la un an de închisoare cu suspendare pentru decontări ilegale de TVA. Aproape 50.000 de lei a decontat ilegal atunci Vasile Flaviu Alexa prin societatea comercială Belluno SRL.



Vă mai recomandăm:

Un fost puşcăriaş cu o firmă de apartament înglodată în datorii anunţă cea mai mare investiţie din Bistriţa-Năsăud

De curând Consiliul Local Bistriţa-Bârgăului a dat un acord de principiu pentru o hidrocentrală care ar urma să fie construită la Colibiţa şi care ar presupune o investiţie de 200 de milioane de euro. Ce nu ştiu sau nu vor să ştie autorităţile locale este faptul că investitorul este un fost puşcăriaş, iar firma care ar face această investiţie este una de apartament, care deja este executată silit.

Una dintre cele mai ozonate zone din ţară care include şi o arie protejată, tratată cu MHC-uri. Agenţia pentru Protecţia Mediului asigură că nu poluează

Paradisul din Colibiţa, o micuţă localitate din Bistriţa-Năsăud, ce aspiră la statutul de staţiune de mai mulţi ani, este pe cale să fie distrus de două microhidrocentrale. Acestea vor fi amplasate chiar în situl Natura 2000 Cuşma, iar Agenţia pentru Protecţia Mediului spune că cel puţin una dintre ele nu prezintă pericol pentru mediu.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite