10 ciudăţenii din viaţa de familie a daco-romanilor. Cum erau pedepsite femeile libere care făceau sex cu sclavii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nici soldaţii şi nici sclavii nu aveau voie să se căsătorească FOTO: Bianca Sara/Arhivă
Nici soldaţii şi nici sclavii nu aveau voie să se căsătorească FOTO: Bianca Sara/Arhivă

Dacă acum vârsta şi gradele de rudenie se numără printre puţinele criterii care ar putea împiedica o căsătorie, în urmă cu 2.000 de ani interdicţiile erau mult mai numeroase. În Dacia Romană, de exemplu, soldaţii nu aveau voie să se căsătorească. De asemenea, nu era recunoscută căsătoria între sclavi, iar femeile care întreţineau relaţii sexuale cu sclavi îşi pierdeau libertatea.

Deşi pare greu de crezut, căsătoria a fost un lucru comun şi acum 2.000 de ani, având parte însă de mult mai multe interdicţii. 

Unele „criterii” s-au păstrat până în zilele noastre, cum este de exemplu interdicţia uniunii între rude în linie dreaptă şi a celor care deja sunt căsătoriţi, după cum prezintă profesorul de istorie Alexandru Stănescu în „Aspecte ale familiei din Dacia Romană”. 

Adevărul.ro vă prezintă 10 curiozităţi din viaţa de familie a romanilor şi dacilor:

1. Prin căsătorie se realiza transferul autorităţii asupra femeii de la tată la soţ. Soţul avea puteri absolute în interiorul familiei.  

2. Pentru ca o căsătorie să fie legală, era nevoie ca 10 martori să ia parte la ceremonie. În cadrul ceremoniei se rupea şi se consuma de cei doi însurăţei o pâine special făcută pentru acest scop.

3. Divorţul se realiza printr-un ritual, în care cei doi foşti soţi îşi promiteau că nu vor împărţi nimic niciodată şi că orice legătură între ei este ruptă.

4. Vârsta minimă pentru căsătorie era 14 ani la bărbaţi şi 12 ani la femei. De asemenea, cei doi nu trebuiau să fie rude şi nici să fie deja căsătoriţi.

5. Aveau „drept” de căsătorie doar cei care erau liberi şi aveau statut de cetăţean. 

6. Căsătoria cu sclavii şi cu cei care nu aveau statut de cetăţean era considerate invalidă.

7. Cetăţenii liberi nu aveau voie să se căsătorească nici cu femei cu o reputaţie proastă. În această categorie intrau prostituatele şi actriţele.

8. Femeile libere care întreţineau relaţii sexuale cu sclavii erau pedepsite. Acestea îşi pierdeau statutul de femei libere şi deveneau sclave. 

9. Soldaţii nu aveau nici ei voie să se căsătorească. Aceştia apelau însă la concubinaj. Soldaţii au primit dreptul de a se căsători în anul 200 după Hristos. 

10. Consiţia şi numele se moşteneau de la părinţi în cazul copiilor legitimi. Cei nelegitimi preluau numele şi condiţia mamei. 

Vă mai recomandăm:

Curiozităţi din lumea romană: de ce puneau soldaţii pânze de păianjen pe răni şi de ce făceau focuri în subteran

„Câinii Domnului”, călugării cu „cagule” care au pus bazele Inchiziţiei. Ce a ascuns una dintre cele mai vechi mănăstiri dominicane din Transilvania

Cum i-au alungat habsburgii pe ţăranii români din Transilvania cu taxe mari, bătăi şi umilinţe

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite