Suferinţele trăite de evrei acum 70 de ani, rememorate vineri la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, la Bistriţa au fost comemoraţi miile de evrei care au fost luaţi pe sus din casele lor în iunie 1944 şi deportaţi în Germania. Ceremonia a avut loc în faţa monumentului dedicat evreilor şi în apropiere de Sinagoga Bistriţa, simbolul acestei comunităţi.

În iunie 1944, din Bistriţa-Năsăud peste 6000 de evrei au fost luaţi din casele lor şi deportaţi în Germania. În jur de 300 de evrei au murit înainte să pornească spre Germania, chiar în lagărul în care erau ţinuţi. Dintre cei transportaţi cu trenurile în Germania doar 700 au mai putut să se întoarcă acasă. Astăzi, niciunul dintre cei 700 de evrei care s-au întors nu mai trăieşte.

La 70 de ani de la aceste orori, Holocaustul a fost comemorat la Bistriţa în apropierea Sinagogii, singurul simbol al acestei comunităţi din municipiu care încă este în picioare. În faţa unui monument dedicat celor care şi-au pierdut viaţa atunci, autorităţile locale şi-au manifestat tristeţea şi regretul cu privire la cele întâmplate acum 70 de ani.

Aceştia au ţinut să precizeze că mulţi dintre tinerii de astăzi au auzit de Holocaust, însă nu ştiu foarte bine ce s-a întâmplat atunci şi cum au fost afectaţi evreii.

Evreii din Bistriţa au fost duşi iniţial într-un lagăr situat la 4 kilometri de Bistriţa, unde acum funcţionează Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă. Înainte să fie amenajat sumar acest lagăr acolo funcţiona o fermă de porci, iar evreii au fost nevoiţi să locuiască chiar în locurile dedicate porcilor. Acesta era unul dintre puţinele ghetouri în aer liber din Europa.

Ghetoul era fixat într-o grădină împrejmuită cu reţea de sârmă, unde am stat 30 de zile. Evreii au fost lăsaţi să stea sub cerul liber, fără aşternut, fără apă, fără mâncare afară de ce au luat fiecare de acasă. După 10 zile s-a distribuit pâine 240 de grame de persoană zilnic, iar alte alimente nu s-au dat. (...)

 Din cauza răului tratament complet neomenos, fără loc de dormit, fără posibilităţi de curăţire, cu closetele în mijlocul ghetoului, evreii s-au contaminat de păduchi şi s-au îmbolnăvit foarte mulţi, găsindu-şi moartea circa 30 de evrei, şi am auzit că au murit şi copii nou născuţi. În ghetou erau internaţi şi doctori evrei, care nu puteau să intervină în ajutorul bolnavilor fiindcă nu aveau medicamente,”  rememora în 1945  Iosif Adolf, un economist care pe atunci avea 49 de ani din localitatea Lunca.

La intrarea în Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Bistriţa a fost inaugurat în luna iunie a acestui an un monument menit să marcheze cei 70 de ani de la deportarea evreilor din Ardealul de nord.

De asemenea, pe Gara Bistriţa-Nord a fost amplasată o plachetă comemorativă care aminteşte de ororile din 1944, asta pentru că Gara Bistriţa-Nord s-a numărat printre cele de unde au plecat evreii spre Auschwitz şi Birkenau.

Vă mai recomandăm:

Mărturii din ghetoul de lângă Bistriţa: „Trei-patru copii mureau pe zi. Bărbaţii erau bătuţi la tălpi şi testicule”

Un monument „aminteşte” de ororile la care au fost supuşi evreii acum 70 de ani. Din părul evreilor se făceau cizme, iar cenuşa lor era transformată în îngrăşământ





 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite