Speaker motivaţional la 17 ani: îşi învaţă colegii să aibă succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Groza în timpul primului său seminar FOTO: Bianca Sara
Şerban Groza în timpul primului său seminar FOTO: Bianca Sara

Elevul Şerban Groza a reuşit să slăbească 20 de kilograme într-o lună, în urmă cu patru ani. Între timp, şi-a dezvoltat modul de a ţine un discurs, iar acum prezintă seminarii în faţa altor elevi, cărora le spune ce trebuie să facă pentru a-şi atinge obiectivele.

Vi-l prezentăm pe Şerban, un tânăr elegant, sigur pe el, al cărui limbaj combină cuvintele obişnuite ale liceenilor cu formulări pretenţioase, întâlnite cel mai adesea în cărţile de psihologie. Şerban are 17 ani, este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu“ din Bistriţa, la Ştiinţe Sociale, şi se numără printre cei mai tineri speakeri motivaţionali din ţară.


Ideea de a ţine conferinţe prin care să-i motiveze pe oamenii din jurul său i-a venit în urmă cu mai bine de un an şi, între timp, s-a transformat în realitate. „De obicei, acesta este stereotipul: că speaking motivaţional se face după 30 de ani. Eu consider însă că toţi suntem speakeri motivaţionali şi că toţi avem o poveste cu potenţial motivaţional pe care o putem spune celorlalţi“, explică Şerban.


„MI SE SPUNEA «ŞERBEZ»“


În urmă cu patru ani, când era elev în şcoala generală, Şerban Groza avea multe kilograme în plus, situaţie care l-a făcut pe adolescent să aibă prea puţină încredere în forţele sale. La un moment dat, şi-a pus întrebarea cum ar fi dacă nu ar mai fi supraponderal. Ar avea o viaţă mai fericită? Avea să afle răspunsul la întrebare peste o lună, deoarece acesta a fost intervalul în care a reuşit să slăbească aproape 20 de kilograme, cu o dietă strictă şi mult sport. De fiecare dată când îşi aminteşte de acea perioadă, recunoaşte că drumul nu este deloc uşor, motiv pentru care, în general, doar 1% dintre cei care îşi stabilesc un obiectiv îndrăzneţ ajung să îl şi materializeze.


„Când eram obez am visat să am un corp de invidiat. Visam să am muşchi şi să mă strige cineva pe stradă «Arnold». Până atunci, mi se spunea «Şerbez», o combinaţie dintre «Şerban» şi «obez» sau «Louie», un personaj gras de desene animate. Toată viaţa mea am fost tras în jos de atracţia gravitaţională a slabei încrederi în forţele proprii şi aveam şi motive. Eram obez, deprimat, frustrat şi aşa mai departe. Am ajuns să fiu Arnold şi să le dau sfaturi celor care odată râdeau de mine“, spune Şerban.


Primul pas pe care l-a făcut a fost să identifice problema, mai apoi să o accepte, iar ultimul pas şi cel mai dificil a fost să se ia la trântă cu ea. Metoda aceasta de abordare a diferitelor situaţii a rămas vitală pentru tânăr chiar şi astăzi, la patru ani distanţă. Şerban a continuat prin a-şi stabili diverse obiective, muncind din greu să le materializeze, pentru că, potrivit tânărului, „nu ne dezvoltăm niciodată în momentul în care ne este bine, ci atunci când ne este greu“.


„PRIMII PAŞI AU FOST BÂLBÂIELI“


În urmă cu mai bine de un an şi jumătate şi-a dat seama că nu mai poate să se dezvolte dacă nu îi ajută şi pe alţii să facă asta. Aşa s-a născut dorinţa de a deveni speaker motivaţional. „Ceea ce mi s-a întâmplat a fost că
mi-am dat seama că nu mai pot să cresc dacă nu îi ajut şi pe ceilalţi să crească. Cam de un an şi jumătate am început să mă specializez. Primii paşi au fost bâlbâieli şi mici prezentări, care m-au făcut să-mi dau seama că toate astea fac parte din mine“, povesteşte Ştefan.


Deşi spune că obiectivul său nu este ca acest hobby să îi aducă bani, tânărul a reuşit deja să îşi rotunjească veniturile ajutându-i pe ceilalţi să îşi atingă obiectivele. Câteva luni bune, Ştefan l-a antrenat pentru o competiţie pe Dan Dumitrescu, numărul trei naţional la tenis-juniori, nu doar cu discursuri motivaţionale, ci şi cu un program de ridicare de greutăţi şi o dietă corespunzătoare.


În ultimul an şi jumătate a fost ca un burete: a absorbit informaţia care mai apoi avea să îl ajute să-i îndrume pe ceilalţi. În tot demersul său a fost autodidact, folosindu-se doar de sfaturile şi indicaţiile marilor psihologi care au avut ceva de spus în domeniu. Tânărul mărturiseşte că utilizează mai multe tehnici de programare neuro-lingvistică.


Programarea neuro-lingvistică (NLP) cercetează structura experienţei umane subiective, fiind o ştiinţă orientată spre modalitatea în care oamenii gândesc şi funcţionează. Aceasta a luat naştere în anii ’70 în Statele Unite ale Americii, fiind în mare parte datorată lingvistului John Grinder şi psihologului Richard Bandler, care au reunit punctele comune ale teoriilor marilor psihoterapeuţi ai secolului al XX-lea. Psihoterapia NLP este orientată spre îndeplinirea obiectivelor şi evoluţia personală, dezvoltare şi schimbare în gândire, comportament, având o abordare practică a problemelor.


Acest tip de psihoterapie îi influenţează şi deciziile, şi acţiunile, pentru că, spune tânărul, „până la urmă, la asta se reduce totul, la a simţi progresul, la a atinge ceva palpabil“. Mai mult, Şerban consideră că modul în care majoritatea oamenilor încearcă să-şi schimbe viaţa este un pic greşit, asta pentru că „te naşti cu o identitate, pe care nu poţi s-o schimbi, ci doar să o dezvolţi“.


Elevul mai spune că, dincolo de cărţile motivaţionale care umplu rafturile librăriilor, sunt foarte importante experienţa, atenţia faţă de tot ce ne înconjoară. „Mi s-a spus că oricine citeşte zece cărţi poate să fie speaker motivaţional. Eu zic că nu e chiar aşa. În viaţa mea m-am confruntat cu foarte multe evenimente care astăzi sunt învăţături“, explică Şerban Groza.

Vreau ca toţi cei care participă la seminariile mele să plece cu o altă perspectivă


La primul seminar al lui Şerban Groza au participat peste 30 de persoane, în principal colegi de-ai săi de liceu. Alături i-au fost şi dirigintele, dar şi alte două profesoare.


Media de vârstă între 14 şi 18 ani nu a făcut altceva decât să-i îngreuneze sarcina, captarea atenţiei adolescenţilor fiind mai problematică. În ciuda faptului că seminarul său s-a întins pe mai bine de o oră, cu mici excepţii, adolescenţii prezenţi au fost ochi şi urechi la ceea ce avea Şerban de transmis. Limbajul pe înţelesul tuturor şi interacţiunea continuă cu cei prezenţi au fost de partea speakerului.


„Nu mi-a fost greu să capăt credibilitate, am ştiut de la început ce vreau şi nici nu-mi trebuie credibilitate, vreau doar ca toţi cei care participă la seminariile mele să plece cu o altă perspectivă“, spune Şerban.


De ceva vreme adolescentul dă sfaturi cu privire la diverse probleme şi aspecte ale vieţii şi pe blogul său personal. Acolo vorbeşte despre idealuri, despre paşi pe care am putea să-i urmăm pentru a ne materializa dorinţele. Toate explicaţiile ies din sfera teoriilor şi au aplicaţii deosebit de practice, pe care Şerban le explică pas cu pas. De exemplu, pentru a veni în sprijinul celor care susţin examenul de Bacalaureat, Şerban a conceput un plan de învăţare în 20 de zile.


PASIONAT DE PSIHOLOGIE


„Discursurile motivaţionale se adresează unei alte categorii de vârstă şi cu alt gen de preocupări. Este util ca tinerii să pună problema cât mai repede, cum o pune Şerban. Este de felicitat, m-a surprins iniţiativa lui. Ştiam de pasiunea lui pentru psihologie şi că este foarte interesat de lecturile de gen, dar nu mă aşteptam să ajungă aici“, spune profesoara de germană a tânărului, Ancuţa Berendea.


Aceasta mai spune că a fost surprinsă mai ales de ambiţia lui Şerban. „Am ajuns cu el în doar două luni la nivelul la care am ajuns cu ceilalţi din şcoală în doi ani. Este extrem de ambiţios, îi plac foarte mult provocările, le caută cu lumânarea, iar în momentul în care găseşte o provocare o ia în piept“, completează profesoara.


Părinţii lui Şerban susţin demersurile tânărului, în ciuda faptului că nu au legătură cu acest domeniu de activitate. Întrebat fiind dacă se vede trăind din asta, Şerban spune că ar vrea să urmeze Facultatea de Drept şi este convins că experienţa acumulată ca speaker îl va ajuta să fie un avocat „al naibii de bun“.

Ce este un speaker motivaţional


Un speaker motivaţional sau inspiraţional, cum mai este numit, este un orator care susţine discursuri cu scopul de a-şi inspira sau motiva audienţa. Acest gen de discursuri sunt utilizate adesea de marile companii care doresc să-şi motiveze angajaţii, dar în ţări precum SUA speakerii motivaţionali se adresează tuturor celor care vor să facă o schimbare în viaţa lor. 


Pentru a deveni un speaker motivaţional, o persoană are nevoie de abilităţi oratorice, dar şi de o bună cunoaştere a mai multor tactici de persuasiune, pentru a-şi putea motiva audienţa să treacă la acţiune în urma discursului său.
 

Vă mai recomandăm:

Povestea călătorului bistriţean care şi-a pus în cap să ia la rând continentele lumii pe două roţi

Victor Perdevară este un tânăr de 26 de ani din Bistriţa care este pe drumuri de mai bine de 10 luni. În aprilie anul trecut a pornit cu doar 270 de lei în buzunare în ceea ce avea să devină călătoria vieţii sale în jurul lumii. Speră să termine anul acesta de colindat Europa, urmând ca anul viitor să pornească spre Asia.

La doar 18 ani, Roxana Lăpuşte, cea mai tânără coregrafă din ţară, şi-a calificat echipa de majorete la Campionatul European

Roxana Lăpuşte are doar 18 ani şi este fascinată de mai mulţi ani de dansul de majorete. A fost autodidactă şi a ajuns să facă pentru echipa sa coregrafii care au impresionat juriul de la România Dansează, dar şi pe instructorii de la Campionatul Naţional, unde a urcat pe podium şi a primit şansa de a participa la Campionatul European de Majorete.

Povestea românului Flaviu Sîmihăian, tânărul care a revoluţionat cu un soft domeniul farmaceutic al SUA

Are doar 25 de ani, iar de doi ani deţine, împreună cu un alt tânăr, propria companie în Statele Unite. IMedicare, softul creat de năsăudeanul Flaviu Sîmihăian deja este utilizat de 1000 de farmacii americane.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite