Singurul turn de observaţie care încă mai aminteşte că Bistriţa a fost o cetate fortificată are şanse să intre în circuitul turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turnul Dogarilor, singurul turn de observaţie rămas în picioare care încă mai sugerează faptul că Bistriţa a fost un oraş fortificat, are şanse să intre în circuitul turistic. Monumentul va intra trece în administrarea Primăriei Bistriţa, care intenţionează să îl reabiliteze şi să-l promoveze corespunzător.

Veşti bune pentru Turnul Dogarilor, unul dintre cele mai interesante monumente din Bistriţa, care încă veghează de lângă Parcul Municipal, după ce fraţii săi au fost dărâmaţi. Alături de câteva bucăţi de zid, turnul de observaţie care datează din secolul al XV-lea, este printre puţinele elemente care încă aminteşte de faptul că Bistriţa a fost cândva o cetate fortificată.

Acesta are şanse mari să fie inclus în circuitul turistic şi pus în valoare, după ce va fi preluat de către Primăria Bistriţa. Instituţia intenţionează să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea acestuia şi punerea sa în valoare. Momentan, monumentul este administrat de Biserica Evanghelică. Aceasta nu-şi permite însă să facă intervenţiile necesare şi nici să-l pună în valoare.

Turnul are 10 metri înălţime şi patru niveluri. Intrarea se face prin două uşi, una situată pe peretele din faţă al turnului, pe unde se pătrunde la primul etaj şi alta laterală, cu ajutorul căreia se ajunge la nivelurile superioare. Câteva geamuri mici permit luminii să treacă, acestea fiind utilizate şi ca puncte de observaţie şi de tragere.



Cetatea Bistriţei avea 18 astfel de turnuri de observaţie, Turnul Dogarilor fiind singurul care încă mai poate fi admirat. Curtea Imperială de la Viena a dat dispoziţii în anul 1863 ca fortificaţiile, zidurile, porţile şi turnurile să fie dărâmate. Dărâmarea acestora semnifica o rupere de trecut.

image

Turnul Dogarilor, „casă” pentru cei cu probleme psihice şi pentru prostituate

Turnul Dogarilor era responsabilitatea breslei dogarilor, care i-a şi dat numele. În jurul zidurilor groase de aproape doi metri era un şanţ adânc de trei metri, alimentat printr-un canal direct din râul Bistriţa.

După ce s-au dărâmat zidurile cetăţii, Turnul Dogarilor a fost folosit ca spital pentru persoanele cu probleme psihice, iar mai apoi a fost transformat în închisoare pentru prostituate. Istoricii spun că acestea erau ţinute în lanţuri în turn, iar mai apoi erau duse în centrul cetăţii, la stâlpul infamiei. Acolo erau bătute cu biciul şi mai apoi alungate din cetate.

Vă mai recomandăm:

Povestea coloşilor din piatră care „păzeau” Cetatea Bistriţei. Construcţiile medievale au fost dărâmate, după ce sute de ani au asigurat cetatea

Şiretlicul folosit de saşii din Bistriţa la 1700 pentru a-şi elimina concurenţa economică. Întreaga populaţie armeană  a fost evacuată în doar 24 de ore


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite