Accidentul aviatic din Apuseni, cu repetiţie în Bistriţa-Năsăud. Şeful CJ Radu Moldovan vrea o simulare de accident şi se oferă să joace rolul „victimei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accidentul aviatic din Munţii Apuseni a ridicat multe semne de întrebare în rândul autorităţilor judeţene, care îşi pun problema dacă sunt sau nu pregătite pentru aşa ceva. Pentru a se asigura de asta, preşedintele de Consiliu Judeţean, Radu Moldovan vrea să simuleze un accident aviatic în Bistriţa-Năsăud.

Anul acesta, pompierii militari bistriţeni, echipajele SMURD, poliţiştii, dar şi specialişti din cadrul Serviciilor Secrete vor lua parte la un exerciţiu de simulare al unui accident aviatic în munţi.

Provocarea a fost lansată miercuri de către preşedintele de Consiliu Judeţean, Radu Moldovan, iar ISU Bistriţa a acceptat-o. Acesta s-a arătat îngrijorat de modul cum s-a intervenit în cazul accidentului din Munţii Apuseni de săptămâna trecută, când şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion, din cauza intervenţiei care a durat mai mult de 5 ore.

„Eu cred că avem de învăţat din accidentul aviatic din Apuseni şi e păcat să se piardă vieţi omeneşti din lipsă de comunicare. Îmi doresc ca la noi acasă să fim pregătiţi în asemenea situaţii. Sunt dispus să fac pe victima şi să transmit coordonatele mele de pe telefon ”, a precizat miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan.

Simularea are drept scop evidenţierea timpului de reacţie al instituţiilor care ar trebui să intervină în astfel de situaţii, dar şi coordonarea dintre ele. Aceasta ar urma să aibă loc în această toamnă, în Munţii Rodnei.

Autorităţile judeţene au avut ocazia să vadă cât sunt de pregătite pentru aşa ceva şi în anul 2006, chiar înainte de Crăciun, când un elicopter medical s-a prăbuşit în Pasul Tihuţa. Şi atunci lipsa de comunicare dintre instituţii a dominat acţiunea de salvare, cei care au reuşit să ajungă la victime, salvamontiştii bistriţeni, aflând de tragedie de la televizor.

Din cauza faptului că nu s-a reuşit o identificare a locului unde s-a prăbuşit elicopterul cu ajutorul mijloacelor moderne de localizare, salvamontiştii care cunoşteau foarte bine zona au fost nevoiţi să se bazeze pe instict.


Cele patru victime, care însă nu erau la fel de grav rănite ca cele din Apuseni, au fost găsite cu ajutorul unor întrebări simple pe care salvamontiştii însoţiţi de un pădurar din zona le-au pus celor din elicopter.
 

Vă mai recomandăm:

VIDEO Accidentul de avion din Apuseni: victimele nu au pretenţii civile şi au fost audiate ca martori. Procurorii verifică conduita personalului aviatic

Trei dintre victimele accidentului aviatic din Apuseni au fost audiate de procurori la Spitalul Judeţean Cluj

VIDEO Accident aviatic în Munţii Apuseni. Dorin Ungur, şeful ISU Cluj: Romatsa ne-a dat coordonatele greşite


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite