Secretul lui Rareş, geniul noii generaţii de informaticieni. Cum a reuşit un copil din Bistriţa să ia numai aur la olimpiade şi să-i uimească pe americanii de la MIT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş Buhai
Rareş Buhai

La final de „carieră” de olimpic, bistriţeanul Rareş Buhai, care urmează să studieze la MIT, a reuşit să se claseze pe locul II în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internaţionale de Informatică, obţinând patru medalii de aur la această competiţie, care tocmai s-a terminat. Despre Rareş Buhai, cel mai performant olimpic român, profesorul său Constantin Gălăţan spune că este absolut genial şi că într-o generaţie întreagă nu mai găseşti aşa ceva.

Duminică, bistriţeanul Rareş Buhai se întoarce de la ultima olimpiadă din „cariera” sa. Acesta a reuşit să se retragă în glorie, obţinând la Olimpiada Internaţională de Informatică cea de-a patru medalie de aur.

Cele patru medalii de aur i-au garantat bistriţeanului locul II în Hall Of Fame-ul competiţiei care are loc an de an în Kazahstan. Poziţia fruntaşă de pe panoul de onoare al competiţiei, care reuneşte 324 de competitori din 84 de ţări, este ocupat de Gennady Korotkevich din Belarus. Locul II este împărţit de Rareş Buhai cu polonezul Filip Wolski.
 
„Este o performanţă extraordinară a lui Rareş, fiind a patra medalie obţinută la Olimpiada Internaţională de Informatică. În ceea ce priveşte performanţele României, Rareş poate fi considerat cel mai mare performer de până acum la informatică”, spune profesorul bistriţeanului Constantin Gălăţan.

De altfel, Rareş Buhai a fost descoperit de către Susana Gălăţan, soţia antrenorului său. Aceasta l-a pregătit în primii ani de gimnaziu. Faptul că Rareş Buhai a început încă din clasa a V-a cu programarea şi că s-a pregătit de atunci pentru competiţii este unul dintre avantajele sale, crede Constantin Gălăţan.

„De câte ori lucrezi cu un copil foarte bun, undeva în colţul minţii speri să ajungă foarte sus. Din păcate un copil ca Rareş nu apare frecvent, nu doar în mâinile unui profesor, ci nu apare într-o generaţie întreagă. Aşa că pot să spun că am avut şi eu un mare noroc, că am avut şansa să lucrez cu el”, completează Constantin Gălăţan.

„Rareş are o capacitate rară de a se automotiva constant pentru competiţii”

Potrivit profesorului care i-a fost alături în ultimii ani şi a muncit aproape cot la cot cu el, Rareş are o capacitate rară de a se automotiva constant şi pe perioade lungi de timp pentru competiţii.

„Capacitatea de a se automotiva şi a depune acelaşi efort pe tot parcursul anului este un mare avantaj. E regulă copiii muncesc foarte mult în apropierea competiţiilor, dar nu cu aceeaşi intensitate pe tot parcursul anului. Pe urmă au fost calităţile sale personale, care au contat foarte mult”, explică Constantin Gălăţan, care nu speră să mai dea peste un asemenea elev în cariera sa de profesor.

În ciuda efortului susţinut, care se întindea şi pe 6 ore zilnic, profesorul Constantin Gălăţan susţine că lui Rareş Buhai nu i-a fost furată copilăria.

„Am putea să folosim această expresie <<copilărie furată>> în cazul celor care sunt obligaţi să facă asta, dar nu în cazul lui Rareş, pentru că el şi-a dorit să facă lucrul acesta, nu a fost împins de la spate. Renunţarea la anumite bucurii, plăceri ale copilăriei, care nu se face în totalitate, este compensată de rezultatele obţinute în competiţii. (...) Rareş nu este o persoană izolată şi închisă, are prieteni, are parte de activităţi extraşcolare, cântă la chitară într-o formaţie, joacă fotbal alături de prieteni”, concluzionează Constantin Gălăţan.

Rareş Buhai urmează să studieze din toamnă la Massachusetts Institute of Technology, una dintre cele mai prestigioase universităţi americane, care nu doar că l-a acceptat încă din primăvară pe bistriţean, ci i-a oferit şi o bursă de studii care îi acoperă toate cheltuielile.

Bacalaureatul întâmpinat cu emoţii de majoritatea absolvenţilor de liceu din România a fost privit cu lejeritate de către Rareş, asta şi pentru că rezultatele la examenul maturităţii nu au contat la admiterea la facultate. Rareş a fost acceptat fără ezitare la trei universităţi de prestigiu din Statele Unite ale Americii: Massachusetts Institute of Technology (MIT), Stanford University şi Harvard.

Cele trei universităţi americane nu doar că l-au primit pe român, ci i-au oferit fiecare câte o bursă ce trece de 50.000 de dolari anual. Rareş a fost acceptat pe baza rezultatelor sale excepţionale, dar şi pe baza unui test standardizat, care i-a şi permis să-şi facă o idee despre sistemul de învăţământ american.

Dintre cele trei universităţi, Rareş a ales să meargă mai departe la MIT, care i s-a părut cea mai bună în domeniul informaticii, care-l interesează pe adolescent. Rareş va mai petrece doar trei săptămâni în România, urmând ca apoi să plece spre Statele Unite ale Americii, unde va începe cursurile.

„Sper să mă dezvolt cât mai bine pe toate laturile informaticii şi să descopăr în cei patru ani pe ce domeniu exact din informatică vreau să merg mai departe. La momentul acesta încă nu ştiu, sper că mă va ajuta facultatea să mă decid“, explică Rareş Buhai.

Olimpicul a recunoscut că dacă nu primea această bursă care-i acoperă nu doar costurile taxei şcolare, ci şi masa şi cazarea, nu avea nicio şansă să studieze în Statele Unite ale Americii, părinţii săi neavând posibilităţi să-l susţină financiar.

Mama lui Rareş este asistent social, iar tatăl său – un respectat pastor în comunitatea de protestanţi din Bistriţa. Rareş a mai avut un frate mai mic, care, din nefericire, s-a stins în urmă cu câţiva ani.
Pasionat de informatică şi de chitară

Performanţa la care a ajuns elevul bistriţean a fost posibilă datorită unei munci şi a unor eforturi titanice, adolescentul petrecând şi şase ore la rând pentru pregătire atunci când se apropie olimpiadele.

Pasiunea lui pentru informatică a apărut în clasa a V-a, când s-a îndrăgostit pur şi simplu de acest domeniu. Aplicarea sa pentru informatică i-a fost cutivată de Suzana Gălăţan, profesoara sa de atunci, dar şi de părinţii săi. La acea dată, performanţele pe care le-a atins ulterior elevul păreau doar un vis îndepărtat.

Fire mai retrasă, Rareş Buhai s-a dedicat încă din şcoala generală informaticii, dar şi unuia dintre cele mai arzătoare hobby-uri: chitara. Acesta cântă la chitară de şapte ani. A luat şi ore de chitară timp de trei ani, iar după, a fost autodidact, învăţând singur acasă, cu ajutorul cursurilor de pe Internet.

În România, se face performanţă, dar se toceşte prea mult

În ceea ce priveşte diferenţele dintre sistemul de învăţământ american şi cel românesc, Rareş Buhai spune că în sistemul american se pune accent pe înţelegerea unor noţiuni şi a unor concepte, în timp ce în cel românesc se pune accent pe memorare.

Genialul informaticii îi sfătuieşte pe cei care vor să facă performanţă să-şi propună să aloce timp să înveţe. „Pur şi simplu, cred că trebuie să-ţi impui la un moment dat să faci ceva. Eu, de ceva timp, fac asta şi nu mă mai distrage nimic“, dezvăluie Rareş Buhai.

Sistemul românesc susţine performanţa

Olimpicul arată că sistemul de învăţământ românesc are şi o serie de puncte forte esenţiale. „În România, se pune accentul pe performanţă, există pregătire serioasă pentru olimpiadă, există centre de excelenţă şi chiar se face treaba bine pentru olimpiade. Sistemul stimulează elevii buni să se dezvolte cât mai mult. Punctele slabe sunt că se pune prea mult accent pe memorare şi că este prea aglomerată programa“, este de părere Rareş.

Tânărul şi-ar dori ca, după terminarea studiilor în SUA, să se poată întoarce în România dacă vor fi oportunităţi. „Nu ştiu sigur dacă mă voi întoarce, pentru că depinde de multe circumstanţe“, spune tânărul.

A vizitat peste zece ţări

Competiţiile internaţionale la care a participat i-au permis lui Rareş Buhai să viziteze peste zece ţări. Excursiile puse la punct de către organizatori i-au oferit lui Rareş şi posibilitatea să cunoască o bucăţică din cultura şi civilizaţia acestor locuri.

„Cel mai mult m-a impresionat Australia. M-a impresionat fauna, dar şi natura. A fost interesant să văd cum se îmbină natura cu o civilizaţie foarte dezvoltată“, povesteşte Rareş Buhai.

Vă mai recomandăm:

Bistriţeanul Rareş Buhai şi-a încheiat „cariera“ de olimpic cu o medalie de aur cucerită la Olimpiada Internaţională de Informatică din Kazahstan

Cel mai medaliat olimpic român, Rareş Buhai, va studia la MIT. „Sistemul românesc de învăţământ încurajează performanţa, dar este axat pe memorare“



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite