Secretele celui mai bun gulaş, dezvăluite de un notar din Ungaria, care a venit până în Bistriţa să se întreacă cu românii la un concurs de gătit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Medqyasza a venit special din Ungaria pentru a participa la concursul de gătit gulaş FOTO: Bianca Sara
Laszlo Medqyasza a venit special din Ungaria pentru a participa la concursul de gătit gulaş FOTO: Bianca Sara

20 de echipe s-au întrecut duminică la un concurs de gătit gulaş. Printre participanţi s-a numărat şi o echipă venită tocmai din Ungaria pentru a le dezvălui românilor secretele celui mai bun gulaş. Printre acestea se numără pasiunea, dezvăluie notarul ungur care conduce echipa.

Încă de la primele ore ale dimineţii în pădurea-parc Schullerwald era agitaţie mare. Se pregătea ediţia cu numărul IV a concursului de gătit gulaş, ce adună an de an pofticioşii şi bucătarii amatori din întreg judeţul la Bistriţa.

Anul acesta nu mai puţin de 20 de echipe din Bistriţa-Năsăud, Cluj şi chiar Ungaria s-au întrecut la concursul de gătit. Sute de bistriţeni s-au relaxat la soare, au jucat tenis sau fotbal până când gulaşul a fost gata şi s-a împărţit cu generozitate celor prezenţi.

Dacă unii dintre concurenţi au mers pe reţeta clasică, alţii şi-au permis să improvizeze, combinând carnea de porc primită de la Primăria Bistriţa cu ciolan afumat sau chiar vânat. Fiecare echipa participantă a pregătit peste 50 de porţii de gulaş.



Printre criteriile care au ghidat juriul s-a numărat aspectul standului, prezentarea mâncării, gustul, dar şi mirosul gulaşului. Marii câştigători ai acestei ediţii au fost bucătarii amatori de la „Papila Gustativă” din Dej, care şi-au adus la Bistriţa şi mascota, pe iedul Puiu. Locul al II-lea a fost ocupat de echipa Eurotin, iar premiul al III-lea a mers la echipa formată din angajaţi ai firmei de salubritate Vitalia.

Un premiu special a primit şi echipa Ketegyhaza din Ungaria, care a bătut sute de kilometri până la Bistriţa pentru a le arăta românilor ce gust trebuie să aibă gulaşul tradiţional.

Laszlo Medqyaszai, notarul de 49 de ani care conduce echipa din Ungaria, ne dezvăluie câteva dintre secretele preparatului vedetă al maghiarilor. Potrivit acestuia, dintr-un gulaş tradiţional maghiar nu trebuie să lipsească borşul, chimenul şi ceapa, la care se adaugă condimentele folosite la orice mâncare.

gulas bistrita 5
„Trebuie să îţi placă gulaşul ca să-ţi iasă bine”, completează bucătarul de ocazie.



Acesta mai spune că gulaşul se poate face cu orice, improvizările fiind premise. Drept dovadă, în urmă cu doi ani echipa din Ungaria a servit un gulaş cu fasole, care a fost apreciat de cei care l-au gustat. Pentru ca gulaşul făcut la ceaun să fie gata, este nevoie între o oră şi cinci ore de aşteptare, în funcţie de tipul şi calitatea cărnii folosite.


Vă mai recomandăm:

Secretele celei mai bune pizza din România, dezvăluite de bistriţeanul care a câştigat concursul internaţional de pizza

Reţeta secretă de mici dezvăluită de un bucătar din Bistriţa. Cum să prepari cei mai gustoşi şi sănătoşi mici

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite