România lucrului prost făcut. Ştrand reparat cu un milion de euro, cu vopsea care a rezistat mai puţin de o săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Bistriţa a reabilitat şi modernizat cu un milion de euro Ştrandul Municipal Codrişor. Un an şi jumătate a stat închis ştrandul pentru a-şi deschide porţile anul acesta, la începutul lunii august. La mai puţin de o săptămână de la inaugurare, gazonul este plin de noroi, vopseaua a început să se cojească, iar tencuiala din bazine s-a desprins.

Primul şi singurul ştrand public din Bistriţa a fost realizat în 1974. De atunci, acesta a avut parte doar de câteva igienizări şi reparaţii curente ale mobilierului urban. Până în urmă cu câţiva ani apa se schimba săptămânal, iar deversările se făceau chiar în Răul Bistriţa, care se află la doi paşi.

În 2015, Primăria Bistriţa organiza o licitaţie publică pentru reabilitarea şi modernizarea ştrandului. Pentru această investiţie a fost alocată suma de 4,7 milioane de lei, adică mai bine de un milion de euro. 

În urma licitaţiei, valoarea contractului a scăzut sub 4 milioane de lei, însă cu tot cu suma dedicată lucrările suplimentare se apropie de suma alocată iniţial. Licitaţia a fost câştigată de firma clujeană Record SRL, abonată la lucrările din bani publici desfăşurate în toate colţurile judeţului Bistriţa-Năsăud.

Caietul de sarcini presupunea modernizarea celor trei bazine existente, dar şi refacerea finisajelor interioare şi exterioare. De asemenea, caietul de sarcini impunea amenajarea unor alei cu pavele din beton, amenajare spaţiilor verzi şi mobilier urban nou. 

   

Grupul sanitar existent a fost şi el modernizat, racordat la canalizare şi dotat cu instalaţii tehnic-sanitare. Iluminatul a fost şi el refăcut, iar în incinta ştrandului au apărut un teren multifuncţional dedicat jocurilor cu mingea şi un loc de joacă pentru copii. A fost amenajată şi o zonă de picnic. 

Ştrandul poate fi folosit şi la final de sezon, bazinele fiind acoperite cu ajutorul unei folii care menţine temperatura apei. Aceasta este încălzită cu ajutorul unor panouri solare. 

În cadru proiectului a fost achiziţionat şi un sistem modern de filtrare a apei, astfel că apa trebuie înlocuită doar o dată pe an. 

Odată contractul semnat, firma câştigătoare s-a apucat de treabă, ştrandul fiind închis în sezonul estival din 2016 şi în jumătate din sezonul estival din anul în curs. Înainte de recepţia finală a lucrării, primarul Ovidiu Creţu a găsit nereguli la lucrările prestate de firma în cauză. 

Acesta mărturisea presei că problemele identificate sunt la finisaje. Mai mult, în urmă cu mai bine de o lună, acesta dădea de înţeles că firma care s-a ocupat de lucrări îl strânge cu uşa să accepte lucrări de proastă calitate pentru a nu-şi urca în cap bistriţenii, care aşteaptă de un sezon să se deschidă ştrandul.

   

image

Vopseaua de pe scările pentru relaxare s-a cojit deja 

„În mod normal, noi trebuia să primim în 30 aprilie ştrandul. Lucrările executate de firma Record nu au fost corespunzătoare. Am mers în teren de mai multe ori şi am cerut să remedieze problemele. Eu nu accept şantajul şi dacă cineva îşi imaginează că poate să îl şantajeze pe primar să accepte lucrări care nu sunt corespunzătoare şi să le plătească pentru că trebuie să deschidă ştrandul anul acesta se înşeală. Prefer să rămână ştrandul închis, o să-mi asum în faţa cetăţenilor acest eşec, dar nu o să plătesc niciun ban pentru lucrări care nu sunt făcute cum trebuie şi nu o să recepţionez şi nu o să preiau ştrandul, dacă lucrările nu sunt făcute corespunzător”, declara în urmă cu o lună Primarul Ovidiu Creţu.

Edilul insinuează că este vina bistriţenilor, care s-au îmbulzit la ştrand

Între timp, acesta a revenit la sentimente mai bune, iar în data de 2 august a deschis ştrandul. La mai puţin de o săptămână de la deschidere pe gazonul din jurul bazinelor parcă s-au jucat meciuri intense de fotbal, acesta fiind plin de noroi.

Scările cu bănci de lângă bazinul principal are vopseaua cojită, iar bucăţi din tencuiala din bazine s-a desprins deja. Şanţurile pentru evacuarea apei s-au transformat şi ele într-un pericol pentru bistriţeni, după ce părţi din grilaj au dispărut. 

   

image

Aşa arată scările din bazin 

Întrebat ce părere are despre problemele apărute la ştrand la doar câteva zile de la inaugurare, primarul Bistriţei Ovidiu Creţu spune:

„Vorbim despre un ştrand care poată găzdui 700-800 de persoane şi a găzduit zilele aceste 3.000 de oameni. Eu nu pot să comentez despre calitatea lucrărilor. Acolo trebuie să meargă un specialist să evalueze. Dacă cineva nu şi-a făcut treaba cum trebuie, va suporta consecinţele. Tratăm asta ca pe orice investiţie cu probleme. Nu e nici prima, însă sper să fie ultima. Avem garanţia de la constructor, dacă nu şi-a făcut treaba cum trebuie va reface”.

Vă mai recomandăm:

Cum a inaugurat Primăria Bistriţa, pe ascuns, o pârtie de 7 milioane de euro când s-a terminat zăpada

„Nebunia“ pe bani publici a unui primar narcisist. Fântâna de 350.000 de lei, cu propriul semn zodiacal, ultima bizarerie

Veveriţele din parc au parte de casă de lux. Primăria Bistriţa dă cât pe o maşină second-hand pentru o căsuţă din lemn

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite