Dezinteres total pentru primul referendum local de după Revoluţie. Bistriţenii nu s-au înghesuit să decidă soarta centurii care ar înghiţi 170 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aceasta este cea mai slabă prezenţă la vot înregistrată în Bistriţa
Aceasta este cea mai slabă prezenţă la vot înregistrată în Bistriţa

Primul refrendum local organizat în Bistriţa după Revoluţie nu a adus alegătorii la vot, deşi acesta viza cel mai mare şi scump proiect de care ar putea să aibă parte municipiul: o centură ocolitoare în valoare de 170 de milioane de euro. Prezenţa la vot a fost sub 14%, majoritatea dintre cei care au votat dând undă verde proiectului.


În ciuda faptului că secţiile de votare au fost deschise nu mai puţin de 16 ore, de la 7:00 dimineaţa până la ora 23:00, din cei 76.000 de bistriţeni cu drept de vot, doar 10.554, reprezentând 13,86%, s-au prezentat ieri la urne. Aceasta este cea mai slabă prezenţă la vot înregistrată în Bistriţa-Năsăud după Revoluţie. 

Referendumul, pentru care s-au alocat 180.000 de lei vizează centura ocolitoare a municipiului, investiţie care ar necesita 170 de milioane de euro, dar şi zona pietonală, propusă pentru desfiinţare.
Întrebările la care au fost provocaţi bistriţenii să răspundă au fost:

1.    Sunteţi de acord cu construcţia în municipiul Bistriţa, din fonduri europene, a unei variante ocolitoare pe traseul DN17 – Parcul Industrial- Dealul Cighir – Dealul Codrişor – Complex Wonderland – intrarea în DN17?
2.    Sunteţi de acord cu menţinerea în continuare a străzii Liviu Rebreanu ca zonă pietonală?

La prima întrebare, care vizează centura ocolitoare a municipiului, 58% dintre cei prezenţi au răspuns cu Da, iar 40,56% cu Nu, 1,42% dintre voturi fiind declarate nule.

În ceea ce priveşte cea de-a doua întrebare 87,36% au răspuns cu DA, iar 11,02% cu Nu, 1,62% dintre buletinele de vot fiind declarate nule.

Cu doar câteva zile înainte de desfăşurarea referendumului, cei care s-au poziţionat împotriva centurii ocolitoare au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a împiedica organizarea acestuia. Astfel, a fost depusă o plângere împotriva referendumului, considerat ilegal pentru că vizează un traseu care nu respectă condiţiile legale, iar acest lucru a fost confirmat şi de o instanţă clujeană care a dat o sentinţă definitivă şi irevocabilă în acest sens. Solicitarea a fost însă respinsă de către justiţie în data de 26 septembrie, cu doar câteva zile înainte de desfăşurarea referendumului.

Pe lângă faptul că traseul supus dezbaterii şi consultării publice trece cu câţiva kilometri prin intravilanul localităţii, lucru care ar fi împotriva prevederilor legale, protestatarii susţin că ar distruge şi unul dintre locurile preferate ale bistriţenilor: Pădurea Codrişor, pe care ar urma să o străbată centura ocolitoare.

Pentru a se împiedica distrugerea pădurii, săptămâni la rând sute de bistriţeni au protestat paşnic prin plimbări la locul cu pricina, recurgând şi la o petiţie semnată de mii de locuitori ai municipiului.
 
Organizarea referendumului a ridicat semne de întrebare chiar şi în Consiliul Local, asta pentru că decizia privind traseul, dar şi sumele alocate nu aparţine municipalităţii, ci Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.

Proiectul a fost însă susţinut de politicienii care s-au perindat prin Bistriţa, ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, dând asigurări că se vor găsi bani pentru finanţarea acestuia. Şi primul ministru Victor Ponta, prezent sâmbătă la Bistriţa a susţinut acest proiect, îndemându-i pe bistriţeni să meargă la vot şi să dea undă verde centurii.

„Cred că pentru Bistriţa orice proiect care poate să atragă fonduri europene e un lucru foarte bun. Eu sunt convins că se va face cu respectarea tuturor normelor de mediu. E bine să aveţi mediu, dar e foarte bine să aveţi şi centură,” declara sâmbătă Victor Ponta.

Vă mai recomandăm:

Decizia privind centura ocolitoare a Bistriţei, în curtea CNADNR. Referendumul local, pur consultativ

Florin Chereji vrea să ceară în instanţă anularea referendumului

Încurcate sunt căile centurii ocolitoare a Bistriţei. CNADNR aşteaptă avizarea PUG-ului de către Agenţia de Mediu pentru a lua o decizie

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite